29 Ağustos 2016 Pazartesi

Kolombiya’da gerillanın silahlı son konferansı!

Kolombiya’da gerillanın silahlı son konferansı! Kolombiya Hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri-Halk Ordusu (FARC-EP) arasında ‘Barış Anlaşması’yla sonuçlanan görüşmelerin ardırdan, anlaşmanın imzalanabilmesi için gerekli süreç başlatıldı. Juan Manuel Santos Hükümeti, 200 sayfa olduğu belirtilen anlaşmayı Ulusal Kongre’nin onayına sunarken, FARC da anlaşmanın gündeme alınacağı 10’uncu Genel Konferansı’nı toplama hazırlıtlarına başladı. Konferans aynı zamanda ‘silahları bırakma’ konferansı olacak. 

NEREDE VE NE ZAMAN TOPLANACAK?

FARC, 10. Konferansı ile ilgibli bilgileri resmi sitesinden de kamuoyuna duyurdu. Buna göre, konferans süreci 13 Eylül 2016’de kırsal bir bölge olan San Vicente del Caguán’a bağlı Llanos del Yaní’de başlayacak. Açıklanan takvime göre, 13-19 Eylül tarihleri arasında toplanacak olan konferans, 29 merkez delegesiyle birlikte yaklaşık 200 delege ile toplanacak. Ayrıca 50 kadar ulusal ve uluslararası konuk gözlemci olarak hazır bulunacak. Konferansı izlemek isteyen gazetecilere de akareditasyon için başvurmaları çağrı yapıldı. 
Konferans delegelerinin ‘gerilla meclisleri’nde demokratik seçimler aracılığıyla seçilerek konferansa katılacakları belirtiliyor. 

‘SİLAHLI’ SON KONFERANS OLACAK

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri-Halk Ordusu (FARC-EP) 10’uncu Konferansı’nda gerilla liderleri delegelere görüşmeleri ve Küba’nın başkenti Havana’da varılan nihai barış anlaşmasının ayrıntılarını aktaracak. FARC’ın ilk defa ‘yasal’ olarak toplanacak olan konferansında yine ilk defa gündem ‘Barış’ olacak. 
Konferansta 29 Ağustos’ta resmi olarak başlayacak çift taraflı ateşkes, silahların bırakılması ve siyasi bir parti olarak yasal hayata geçiş ve anlaşmanın diğer maddeleri olacak.  
FARC’tan konuyla ilgili yapılan açıklamada konferansın Kolombiya ve dünya halkları açısından tarihi öneme sahip olacağı vurgusunun yanı sıra FARC’ın “son silahlı konferansı” olacağının da altı çiziliyor. 

BARIŞ ANLAŞMASININ ‘İMZALARI’ EYLÜL SONUNDA

Öte yandan FARC ile hükümet arasında ‘nihai anlaşma’ya varıldı ancak ‘imzalar’ henüz atılmadı. İmzalar için Kongre’nin ve FARC Konferansı’nın anlaşmayı onaylamaları gerekiyor. Devlet Başkanı Juan Manuel Santos imzaların 20-30 Eylül arasında atılmasının planlandığını açıkladı. 
Santos ayrıca imza töreninin Küba ya da Kolombiya’nın başkenti Bogota’daki Birleşmiş Milletler Ofisi’nde gerçekleşebileceğini söyledi.