24 Ağustos 2016 Çarşamba

Emperyalizme Değil halkların Örgütlü Gücüne Güvenmeliyiz: Amerikalı yetkili: Kürtlerin ilerlemesine son verdik..!

Washington’ın, Suriyeli muhaliflerin Türkiye destekli Cerablus operasyonunun neresinde durduğuna dair en kapsamlı açıklama ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ankara uçağından geldi. Uçakta bulunan bir yetkili, Cerablus’ta Türkiye’yle ortak hareket ettiklerini ve ‘Kürtlerin ilerleyişine son verdiklerini‘ söyledi.
‘ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ’
Amerikan gazetesi Wall Street Journal’ın aktardığına göre, yetkili Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’yle Kürtlerin karşı karşıya kalma ihtimali hakkında şunları söyledi: “Bu güçlerle Türkler arasında doğrudan bir çatışma görmek istemiyoruz. Bu hiç kimse için iyi bir senaryo değil. Bunu Türklere de izah ettik.”
‘ABD KÜRTLERE CERABLUS’TA DESTEK VERMEYECEK’
Yetkili, ‘Fırat Kalkanı’ adı verilen Cerablus operasyonunun ‘Kürtlerin ilerleyişini durdurduğunu‘ da söyledi: “Kürtlerin kuzeye ilerlemesine son verdik veya en azından bizden (Cerablus’a ilerlemek isterlerse) destek almayacaklarını gösterdik. Dolayısıyla şu an Türklerin en büyük endişesine de son verdik. Bunun, Cerablus operasyonunun doğru bir biçimde yapılması ve Türklerle birlikte hareket etmemiz için bize biraz nefes alma alanı sağladığına inanıyorum.”
‘İNCİRLİK DE KULLANILDI’
Operasyonun ortak yapıldığını vurgulayan yetkili, Türk özel kuvvetlerinin şafak vaktinden önce Suriye’nin kuzeyine girdiğini, bu sırada sınırın Türkiye tarafında bulunan Amerikan askeri danışmanlarından yardım alındığını, İncirlik’ten havalanan Amerikan insansız hava araçlarının operasyonda kullanıldığını söyledi.
‘SENKRONİZE BİR HALDEYİZ’
Üst düzey yetkili, ‘ihtiyaç duyulması halinde Amerikan savaş uçaklarının Suriyeli muhaliflere hava koruması sağlamaya hazır olduğunu’ da söyleyerek, “Türklerle senkronize bir haldeyiz. Ne yaptıklarına tam olarak hâkimiz” dedi.