24 Ağustos 2016 Çarşamba

“Fırat Kalkanı” mı cihatçı kalkanı mı: TSK çetelerle omuz omuza

cerablus_harekati_24agu_8Saray-AKP iktidarı tarafından günlerdir hazırlıkları yapılan ve Antep’te en az 57 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın gerekçesi olarak gösterilen Cerablus Operasyonu sabaha karşı başladı.
TSK Müşterek Özel Kuvvetleri’nin, ABD’nin bilgisi ve koalisyon hava kuvvetlerinin desteğiyle başlattığı operasyona “Fırat Kalkanı” adı verildi.
Operasyonun esasen kalkan olduğu ise, Suriye sınırındaki Azez-El Rai hattında tutulan MİT güdümlü cihatçı çeteler oldu.
"المعارضة " تتقدم بدعم من الجيش التركي وتغطية من طيران التحالف لقتال في .
“Ilımlı muhalif ÖSO” kılıfı nafile: TSK’nın omuz verdiği cihatçı katiller!
İktidar cephesi ve egemen medya, “Fırat Kalkanı” adı verilen operasyonda “Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı muhaliflerin” yer aldığını ileri sürdü. Somut bir varlığından söz edilemeyecek olan ÖSO’nun adının zikredilmesi, cihatçı çetelere “ılımlı muhalif” görüntüsü vermenin yolu oldu.
Ancak sahadaki gerçeklik bu değil. Operasyonda Ahrar’uş Şam, Şam Cephesi, Sultan Murat Tugayı, Nureddin Zengi Tugayı, Feylak’uş Şam gibi cihatçı çeteler yer aldı.
Cihatçı çeteler, ilintili muhabirleri aracılığıyla “Fırat Kalkanı” operasyonuna ilişkin sahadan anlık bilgiler ve görüntüler de geçti. Görüntülerde cihatçı militanların TSK tanklarıyla ve AFAD araçlarıyla birlikte Suriye sınırında ilerlediği, yer yer selfie çektiği görüldü.
Suriye savaşında MİT güdümünde hareket eden bu örgütler, Fetih Ordusu’nda Nusra Cephesi ile omuz omuza vermiş, Halep-İdlib-Lazkiye bölgelerinde büyük katliamlara imza atmıştı. Nureddin Zengi Tugayı, son olarak temmuz ayında 12 yaşındaki bir çocuğun başını kesip görüntülerini paylaşmıştı.
Yine bu örgütler, ağustos ayı başında Saray iktidarının öncülüğünde Ankara’da toplanmıştı. Toplantıda Cerablus operasyonunun masaya yatırıldığı belirtilmişti.
cihatcilar_ankara_toplantisi
Cerablus Operasyonu’nun anlamı
IŞİD’in dünyaya açılan son ve tek geçiş kapısı olan Cerablus, Antep-Karkamış’ın hemen karşısında yer alıyor. Batısında El Rai ve Azez, doğusunda Kobanê, güneyinde Münbiç bulunan kasabanın cihatçı çeteler tarafından alınması durumunda Azez-El Rai-Cerablus hattı, Afrin ve Kobanê arasında bir tampon işlevi görecek.
Böylece hem Saray iktidarının Suriye’deki cihatçı çetelerle doğrudan teması ve bölgenin katliamların hedefi olması durumu hem de Rojava’ya yönelik cihatçı tehdidi kalıcılaşacak.
24 Ağustos itibariyle Suriye-Türkiye sınırındaki son durum.
24 Ağustos itibariyle Suriye-Türkiye sınırındaki son durum.