28 Şubat 2018 Çarşamba

Afrin harekatı: ‘Türkiye’nin Vietnamı ve Stalingradı olabilir’..!


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ateşkes kararı sonrası gözler, Türkiye’nin Afrin harekatına çevrildi.
Bir ay süreli ateşkes kararının Afrin harekatını da kapsayıp kapsamadığına dair koalisyon ülkeleri ve Türkiye arasında bir kriz yaşanıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, kararın Afrin'i de kapsadığını belirterek operasyonun sonlandırılması çağrısı yapıyor.
ABD de, "Türkiye'nin BM'de kabul edilen tasarıyı iyi okuması lazım. Ateşkes tüm Suriye için geçerli" diyerek Türkiye'ye mesaj gönderiyor.
BMGK kararının ardından Türkiye'nin de ateşkese uyması çağrısını yapan AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise; Türkiye, Rusya ve İran'ın sorumluluklarının olduğunun altını çiziyor.
Ancak Türkiye, BM kararının çarpıtıldığı görüşünü savunuyor ve harekata devam edeceklerini söylüyor.
Diplomasi ve dış politika konusunda gazetecilik yapan Semih İdiz, Amerika’nın Sesi’nden Dorian Jones’a verdiği görüşte,sadece Paris ve Washington’un değil. Rusya’nın da (BM ateşkesine uyulması bu konusunda açıklama yaptığını, İran’ın bu açıklamalara dahil olabileceğini söyleyerek, Ankara’nın “yalnız kaldığını ve bunu öngörmediğini” savunuyor.
İdiz’e göre Afrin harekatı artık ateşkes götürmeyecek kadar ileri seviyeye gitmiş durumda. Türk hükümeti için bu harekatın, “varoluşsal bir tehditle yüzleşme” olduğunu söylüyor.
Ahval yazarı Cengiz Aktar da, Afrin operasyonunu ABD’nin Vietnam savaşına benzetiyor.
Ankara’nın, “Afrin’in tam anlamıyla ele geçirilmesi için toptan bir savaş olacağını düşündüğünü” söylüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin kent merkezine çok yakın bir zamanda girileceğini ilan etmiş durumda.
Bölgeden çok sayıda sivil kaybının olduğuna dair iddialar basına yansıyor ama Türkiye bu iddiaları sert bir dille reddediyor.
Uzmanlar, kent merkezine operasyonla, bir sokak savaşının sahneleneceğini ve yüksek sayıda zayiat ve sivil kayıp riskinin oluşacağını öngörüyor.
Bir Kürt uzmanı ise, Afrin’in Kürt hareketi için sembolik öneme sahip olduğu için YPG’nin sonuna kadar savaşacağı görüşünü dile getiriyor.
2. Dünya Savaşı sırasında Rus ve Alman güçleri arasında 1 milyonun üzerinde kişinin öldüğü muharebeye atıfta bulunan uzman, “Burası onların Stalingradı olacak” iddasını öne sürüyor.