26 Şubat 2018 Pazartesi

Başkaldıran ve Direnenlerin Şairi Hasan Hüseyin Korkmazgil..!


“demek hiç aç kalmadın sen öyle mi
açıkta kalmadın ha?
kirinden gömleğinin
dirseğinin yamasından
eziklik duymadın ha?
bravo be
aşk olsun şu adama vallahi!
demek hiç sövmediler anana avradına
hiç kimseye sövmedin ha?
bir gececik olsun çekip kafayı
şakır şakır oynamadın
hıçkırarak ağlamadın öyle mi?
bravo be
aşk olsun şu adama vallahi!”
Hasan Hüseyin Korkmazgil, 4 1927 yılında demiryolu işçisinin çocuğu olarak Sivasın -Gürün kazasında dünyaya geldi ve 26 Şubat 1984 yılında daha 57 yaşındayken yaşama gözlerini kapadı. H.Hüseyin, doğal bir ortamda ama yoksulluk ve sefaletle savaşım içinde büyüdü. 1939'da Gürün Cumhuriyet İlkokulu'nu bitirdi. Yoksulluktan dolayı öğrenimine devam etmesi güç olduğu bir dönemde 1942 yılında parasız yatılı sınavını kazanınca, Niğde Ortaokulu'na yazıldı, 1945'te Adana Erkek Lisesi'ne geçti. Öğretmen olmak için yine sınavla girdiği Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nü 1950'de bitirdi.
İlk öğretmenlik görevine Maraş'ın Göksün ilçesinde başladıktan bir süre sonra, 1951'de, Türk Ceza Yasası'nın 142. maddesine aykırı eylemde bulunmak ve komünizm propagandası yapmak savıyla tutuklanarak 3 yıl ceza yedi. Öğretmenlikten uzaklaştırıldı. Cezaevinden çıktığı 1954'ten 1960'a kadar tabelacılık, ressamlık, dilekçecilik, tarım işçiliği vb. gibi bir çok değişik işlerde çalıştı.
1960'ta Ankara'ya gelerek "Akis" dergisinde işe başladı. Hüseyin Korkmazgil adıyla dergilerde gülmece (mizah) öyküleri yayımladı. 1968-1970 yıllarında "Forum" dergisini, 1972-1973 yıllarında "Toplum" dergisini yönetti. 1973'te Almanya'ya, 1974'te Irak'a gidip geldi. 1960 sonrasında yayımlamaya başladığı şiirleri, yazıları, kitapları için, aklanmayla sonuçlanan pek çok dava açıldı. 1964 Yeditepe Şiir Armağanı'nı, 1970 TRT Sanat Ödülleri Yarışması Başarı Ödülü'nü, 1981 Toprak Şiir Ödülü'nü, 1981 Nevzat Üstün Şiir Ödülü'nü kazandı. 26 Şubat 1984'te Ankara'da öldü.
Yoksul halk çocuklarının arasından çıkan bir kişi oluşuyla övünen Hasan Hüseyin yaşamını anlattığı yazılarında, beş yaşından beri şiirle uğraştığını belirterek ilkokulun sonlarına doğru Kerem gibi, Pir Sultan gibi şiirler söylediğinden söz eder. Ortaokulda, lisede, aruzu, heceyi, özgür koşuğu denemiş, her üçünde de başarılı olmuştu. Sonunda içinden taşan coşkuya en uygunu olarak özgür koşuğu seçmişti. Liseyi bitirirken, 1948'de, çantasında yayımlanmamış pek çok şiiri vardı. 1950'lerdeki siyasal koşullar bunları yayımlamasına olanak vermemişti. 1960'larda Ankara'ya gelip yayın olanağı bulunca, güncel olayları da izleyen, sürekli yankı veren, işçilerin, köylülerin sorunlarını savunan, sözünü sakınmaz bir şair başkaldırı şairi olarak özel bir önem kazanmıştı.
1964 yılında bir şiirini okuyarak ona hayran olan Öğretmen Azime Hanım ile uzun süren mektuplaşmalar sonucunda evlendi. Hasan Hüseyin Korkmazgil’in eşi Azime Korkmazgil'den "Bir Oğlum Olacak Adı Temmuz" şiirinde adı geçen Temmuz Korkmazgil (1965) isimli bir oğlu oldu.
Akis Dergisinde çalışırken 1964, 1965 ve 1969 seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden Çorum ve Ankara milletvekili adayı oldu Forum dergisini satın alarak bir süre bu derginin sanat sayfalarını yönetti (1968-1970). Fakat Türkiye İşçi Partisinin bakış açısıyla canlandırmaya çalıştığı Forum Dergisi uzun ömürlü olamadı.
1970’ten itibaren Yenigün gazetesi, Barış gazetesi, Toplum dergisi, Ankara Ekspress gazetesi, Devrimci Belediyeler dergisi gibi gazete ve dergilerde yazılar yazdı.
Kızılırmak kitabı nedeniyle hakkında 142. maddeden komünizm propagandası yapmaktan dava açıldı, yargılandı, aklandı. 1973 yılında çıkardığı "Acıyı Bal Eyledik" şiir kitabı sol çevrelerde yankı buldu ve oldukça ünlü bir şair haline geldi.
Şair 1983'te evinde çalışırken beyin kanaması geçirdi. Bir yıl bitkisel hayatta yaşadı. 26 Şubat 1984'te evinde bitkisel hayatta iken hayata veda etti. Ankara Karşıyaka Mezarlığı’na defnedildi.
Nazım Hikmet tesirinde şiirler yazdı. Şiirlerinde toplumsal bakış egemendi. Emekçi köylülerin ve ezilen sömürülen işçilerin sorunlarını halk şiiri geleneklerinden de yararlanarak dile getirdi. Yaşam ve doğa sevgisi, barış ve özgürlük tutkusu devrim ve bağımsızlık özlemi şiirlerinde işlediği başlıca temalar oldu.
Ölümümün 34.yılında Hasan Hüseyini saygıyla anıyoruz.