17 Şubat 2018 Cumartesi

‘Tutuklu gazetecilerin arkasında toplumun vicdanı var’

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan TV10’un çalışanları ve izleyicileri, televizyonlarının açılması talebiyle 72’nci kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. “Alevilerin sesi TV10 susturulamaz” pankartının açıldığı eylemde TV10’un tutuklu bulunan çalışanlarının fotoğrafları taşınarak sık sık, “Özgür basın susturulamaz” ve “Alevilerin sesi TV10 susturulamaz” sloganları atıldı. Eyleme, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyeleri ve Alevi kurumları da destek verdi.
‘Tutuklu gazetecilerin arkasında toplumun vicdanı var’
Eylemde konuşan TV10 Haber Müdürü Turabi Kişin, geçtiğimiz günlerde TV10 Yönetim Kurulu Başkanı Veli Büyükşahin, TV10 programcısı Veli Haydar Güleç ve TV10 kameramanı Kemal Demir’in tutuklandığını hatırlatarak, şimdiye kadar haklarında herhangi bir iddianamenin hazırlanmadığını söyledi. Halen 150’yi aşkın gazetecinin cezaevinde olduğunu belirten Kişin, “Bir ülkeye bakmak istiyorsanız o ülkenin gazetecilerine ayna tutun. Gazeteciler iktidarın borazanlığını yapamaz. Nedim Türfent arkadaşımız geçenlerde 9 yıl ceza aldı. Gerekçeli kararında ‘rahatsız edici haber yaptığı için’ ceza aldığı söyleniyor. Yine yasal olan bir gazeteyi arabasında bulundurduğu için bu ülkede insanlar tutuklanabiliyor” dedi.
Die Welt Gazetesi'nin Türkiye Temsilcisi Deniz Yücel’in tahliye edilmesine değinen Kişin, “Deniz Yücel’in elinde hakkında tutukluluğun devamına karar verilen belge olmasına rağmen serbest bırakıldı. Bir gazeteci kirli oyunlara alet edilmemeli. Deniz Yücel’in arkasında Alman devleti olduğu için bırakıldı ama Türkiye’deki tutuklu 150 gazetecinin arkasında toplumun vicdanı var” diye konuştu.
Eylem, Waweyli grubunun söylediği şarkılarla sona erdi.