16 Şubat 2018 Cuma

AKP-MHP Faşizmi Zindanlarda 12 eylül Faşist darbesinin Sayımlarda Askeri Nizam Dayatıyor..!

Daha önceden bir çok zindanda dayatılan askeri nizamla sayım verme dayatması Bursa zindanında da politik tutsaklara dayatıldı.
Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu tarafından Bursa H Tipi Kapalı Cezaevi’ne ilişkin hazırlanan raporda, ‘Tutuklu ve hükümlüler üzerinde kabul edilmesi mümkün olmayan işkence, keyfi uygulamalar ve ağır bir tecrit uygulanmaktadır’ denildi. Raporda Cezaevi Müdürü’nün, ‘Bakanlığın tutuklulara ters kelepçe uygulamasını OHAL’de 24 saate kadar sürebilme imkanı verdiği’ bilgisi de yer aldı
Bursa H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan siyasi tutukluların, 12 Şubat sabahı ayakta sayım vermedikleri gerekçesiyle çok sayıda gardiyan tarafından darp edilerek, içinde yatak bulunmayan tek kişilik hücrelere konulmasıyla ilgili Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu tarafından bir rapor hazırlandı. Komisyon üyesi avukatlar Umut Mısır, İbrahim Korhan, Bengisu Kutlu ve Gamze Pamuk Ateşli, 14 Şubat’ta gittikleri cezaevinde kurum yetkilileri ve tutuklularla yaptıkları görüşmeleri sonrası hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaştı.
Askeri nizamda sayım dayatıldı!
Raporda söz konusu olaya dair “Bursa H Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan siyasi tutuklu ve hükümlüler, 12 Şubat 2018 Pazartesi sabahı, bugüne kadar oturarak verdikleri sayımlarının bundan sonra ayakta sayım uygulaması ile değiştiğini ve bu konuda yönerge geldiğini koğuşa gelen görevlilerden öğrendiler. Sayım için ayağa kalkmaları istense de tutuklular, bu uygulamanın insan onuruna yakışmadığını söyleyerek sayımın eski usulde yapılmasına devam edilmesini talep ettiler. Akşam sayımında da ayakta sayım yapılmak iştendi ve aynı sorun tekrarlandı” bilgileri verildi.
İşkence edilip hücrelere konuldular
13 Şubat günü ise, sabah sayımı için koğuşlara gelen gardiyanların ayakta sayım vermeyi kabul etmeyen siyasi tutuklulara bu kez saldırdığı, darp edilerek ters kelepçe takılan siyasi tutukluların hücrelere konulduğu belirtildi.
Toplam 10 kişinin darp edilerek, ayrı ayrı hücrelere alınmalarının ardından tutukluların koğuşlarının da ayrılarak yeni bir koğuşa alındıkları bilgisine yer verilen raporda, “Siyasi hükümlü ve tutuklular eski koğuşlarına dönmek ve ayakta sayım uygulamasının son bulmasını istedikleri için, yeni koğuşa yemek ve kıyafet almadılar. Yanlarına sadece su, sigara ve ilaç alan mahkumlar arasında epilepsi hastalığı olan bir kişi de bulunuyor” denildi.
OHAL ‘ters kelepçeye’ izin veriyormuş
Kurum Müdürü ile yaptıkları görüşmeye de hazırladıkları raporda yer veren Komisyon üyeleri, görüşmeye dair şu bilgileri paylaştı: “Bakanlık’tan 8 Şubat 2018 tarihinde gelen yazı ile sayımın bundan sonra ayakta yapılması gerektiğini dile getiren Kurum Müdürü, 13 Şubat 2018 günü ayakta sayıma karşı çıkan mahkumlar ve gardiyanlar arasında sorun çıkmaması amacıyla ters kelepçe uygulandığını ve bu uygulamanın OHAL’de 24 saate kadar sürebilme imkanı olduğu halde yalnızca 2 saat boyunca mahkumların ters kelepçe ile hücrelerde tutulduğunu dile getirdi. Kurum Müdürü’ne yeni koğuş açılmasının gerekçesini sorduğumuzda ise; slogan atan ve tutsaklara baskı yapan mahkumların tespit edildiğini, bu durumun geçici olduğunu, yapılan gözlemler sonucunda iyi hal gösterilmesi halinde eski koğuşlarına döneceğini dile getirdi.”
Darp edilen tutuklulardan biri olan EMEP Bursa İl Başkanı Hasan Özaydın ise, kendisi ile yapılan görüşmede, darp edilerek ters kelepçe takıldıktan sonra süngerli odaya alındıklarını ve sadece sözlü olarak muayene edildiklerini paylaştı.
Bununla birlikte tutukluların telefon hakkını kullanamadığı da belirtildi.
‘Hasta tutuklu epilepsi krizi geçirdi’
HDP Bursa İl Eşbaşkanı Yüksel Uygun ise kendisi ile yapılan görüşmede, yaşadıklarını “Ayakta sayımı kabul etmedik. gardiyanlar ‘Bundan sonra olacaklardan siz sorumlusunuz’ diyerek koğuştan gittiler. Salı sabahı E-2 koğuşundan bağrışmalar başladı. Bizim koğuşumuza önceki sabah da olduğu gibi kalabalık 50-60 kişi geldiler. Önümde bulunan 2 kişiyi sürükleyerek karga tulumba biçimde koğuştan dışarı çıkardılar. Sonra da beni aldılar. Serhat Sezgin ve Hüsamettin Esen arkadaşlarımızı darp ede ede genel koridora kadar küfürler eşliğinde götürdüler, ben iki kolumun ameliyatlı olduğunu söylediğim için bana çok sert davranmadılar. Üçümüzü de hücrelere attılar” sözleriyle aktardı.
Hasta tutuklu İdris Başaran’ın da ters kelepçeyle hücreye atıldığını bilgisini veren Uygun, Başaran’ın maruz kaldıkları bu saldırı sonrası epilepsi krizi geçirdi bilgisini paylaştı.
‘Ağır tecrit uygulanıyor’
Bu anlatımlar doğrultusunda raporun son bölümünde, “Raporun içeriğinden de anlaşılacağı üzere tutuklu ve hükümlüler üzerinde kabul edilmesi mümkün olmayan keyfi uygulamalar ve ağır bir tecrit uygulanmaktadır. Disiplin cezaları tutuklu ve hükümlüleri ıslah etme, teslim alma aracı olarak kullanılmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Kaynak: MA