26 Şubat 2018 Pazartesi

Tarsus’ta hapishane müdüründen kadın mahpuslara tehdit: Burayı Afrin gibi yapacağım..!


Tarsus T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki kadın mahpuslar, koğuş aramaları ve ayakta sayımın kameralar eşliğinde yapıldığını belirterek, hapishane müdürünün “Burası Afrin değil, ama Afrin gibi yapacağım” şeklinde tehdit ettiğini aktardı.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; Tarsus T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kalan mahpuslarla görüşen Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi üyesi Ahmet Oğuz, kadın tutukluların maruz kaldığı hak ihlallerini anlattı. Oğuz, tutukluların yoğun bir baskının olduğunu ve 3 arkadaşlarının başka cezaevlerine sevk edildiğini anlattığını söyledi.
‘Fiziksel şiddet uygulanıyor’
Oğuz, tutukluların anlatımlarını şöyle aktardı:
Tarsus’ta hapishane müdüründen kadın mahpuslara tehdit: Burayı Afrin gibi yapacağım..!
“Üzerimizde yoğun bir baskı var. Keyfi olarak koğuşlar aranıyor. Aramalar ve ayakta sayım sırasında gardiyanlar ellerinde kamera ile içeri giriyor. Karşı çıkanlar kameraya alınarak cezalar veriliyor. Her gün ayakta sayım için fiziksel şiddet uygulanıyor. Cezaevi müdürü, ‘Hepinizi sıraya dizeceğim. Burası Efrin değil, ama Efrin gibi yapacağım’ diyerek tehdit ediyor.”
‘Sistemli bir baskı uygulanıyor’
Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Sıddık Batur ise ailesiyle 20 Şubat’ta gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde birçok hak ihlaliyle karşı karşıya bulunduklarını söyledi. 26 yıldır cezaevinde bulunan Batur, görüşmesinde, “Cezaevi idaresi mektup ve kitaplara el koyuyor. 26 yıldır cezaevindeyim; ama hiçbir zaman bu kadar baskı ve ahlaksızca üzerimize gelindiğini görmedim. Eşyalarımızın hepsini aldılar sadece üzerimizdeki elbiseleri bıraktılar. Ailelerimiz tarafından bize yollanan hiçbir eşya verilmiyor. Sistemli bir baskı uygulanıyor. Keyfi olarak saat başı koğuşlara baskın yapılıyor. Disiplin cezaları veriliyor” dedi.
Parası olmayana kitap yok!
Öte yandan Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi de; tutuklulara, aile ve müdafi tarafından gönderilen kitapları reddediyor. Kurum İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığının almış olduğu 12 Aralık 2016 tarihli kararında, “Terör suçlarından kurumumuzda bulunan hükümlü ve tutuklulara, ders kitapları niteliğinde olan yayınlar hariç (aktif öğrencisi olduğu bölüm ile ilgili), dışarıdan yakınları tarafından gönderilen veya getirilen yayınlar kuruma kabul edilmemektedir. Anayasa, TCK, CMK gibi yazılı mevzuatları ya da kurum kütüphanesinde bulunmayan kitaplar ve OHAL Kararnamesi gibi bilgisayar ortamından çıktı alınabilecek mevzuatların ise ücretleri hükümlü ve tutukluların emanet para hesabından karşılanması koşuluyla ceza infaz kurumumuz idaresi tarafından, terör suçlarından olan tutuklu veya hükümlüye verilmektedir” gerekçesini ileri sürdü.
Karar, özellikle “örgüt üyeliği”nden tutuklu bulunanlara dönük olduğu belirtildi. Kararla birlikte emanette parası olmayan tutuklunun kitap alma şansı kalmıyor.