21 Şubat 2018 Çarşamba

"Dört kadınla evlenene de 'zina yapıyor' diyebilecek miyiz"..!


Adana’da 4,5 yaşındaki çocuğun cinsel istismara uğradığının ortaya çıkması ve Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu olaya ilişkin getirdiği yayın yasağı kamuoyunda büyük tepki çekti. Haber belki de son dönemde üst üste gelen benzer haberlerin ve ‘cezasız’ kalan sanıkların yarattığı birikimle gözleri hükümetin atacağı adımlara çevirdi. Nitekim hükümetten bu suçlara ‘büyük cezalar getirileceği’ ve TBMM’de “çocuk istismarı komisyonu” kurulduğu açıklamaları geldi.
Gazete Duvar'dan Özlem Temena'nın haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü grup toplantısında çocuk istismarı olaylarının arttığına da dikkat çekerek, “Yasal düzenleme derhal yapılacak. En ağır ceza neyse adım atılacak” açıklamasında bulundu. Grup toplantısının hemen ardından yaptığı ‘zina’ açıklaması ise, komisyon tartışmalarını başka bir boyuta taşıdı. Cumhurbaşkanı, son 10 yılda yüzde 700 artan cinsel saldırılar konusunda “Zina ile ilgili düzenlemeyi de yapmak suretiyle tacizler, vesaireler, bunları aynı kapsam içerisinde değerlendirmemiz lazım” dedi.
‘GÜNDEMİ DEĞİŞTİRMEYE DÖNÜK HAMLELER’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a açık mektup yazarak, “Aile zannettiğiniz kadar güvenli bir yer değil” diyen Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, ‘Erdoğan’ın açıklamalarını gündem değiştirmeye yönelik‘ olarak yorumladı. Güllü şöyle devam etti; “AYM’nin zinayı suç olmaktan çıkaran kararının ardından yeniden bu tartışmaların başlaması, gündemi değiştirmeye yöneliktir. Bu açıklamalara bakarak dört kadınla evli olan birisine ‘zina yapıyor’ diyebilecek miyiz?"
CHP Kadın ve Çocuk Hakları İzleme Komisyonu üyesi Nurhayat Altaca da, Erdoğan’ın açıklamalarına tepki gösterdi. Bu açıklamalarla her türlü toplumsal sorunu fırsata çevirmeye çalışıyorlar diyen Altaca, “Gerici istemi hayata geçirmeye çalışıyorlar. Bu açıklamaların aksine bu konu hassasiyetle ele alınmalı ve ortak bir akılla çözüm üretilmeli” ifadelerini kullandı
BOZDAĞ’IN 12 YAŞ BİLMECESİ!
Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, bünyesinde altı bakandan oluşan bir ‘istismar komisyonu’ kurulduğunu açıkladı. Bozdağ komisyonun amacı ile ilgili olarak, “Cezaların artırılması başta olmak üzere her alan tek tek ele alınacak, sonucunda yapılması gerekenler bir rapora bağlanacak. Yasal düzenleme gerektiren hususlar, mecliste yasalaştırılacak. 12 yaşı doldurmamış olan çocuklarımıza dönük suçlarla ilgili ayrı cezai yaptırımlar getirilebilecek, başka düzenlemeler de mutlaka bu rapor sonucunda hayata geçirilecektir” açıklamasını yaptı. Bozdağ’ın ’12 yaşı doldurmamış’ ifadesi de tepkileri beraberinde getirdi.
‘KOMİSYONA SIFIR VERİYORUZ’
Bekir Bozdağ’ın açıklamalarını da değerlendiren Canan Güllü, “Bozdağ’ın cinsel istismara ilişkin yaptığı açıklamada 12 yaş söylemi ’13 yaşındaki çocuklarda cinsel istismara yönelik cezalar ne olacak’ sorusunu gündeme getiriyor” dedi. Bu açıklamaların ardından komisyona ‘sıfır’ verdiklerini söyleyen Canan Güllü, “Bu gidişatla ölü doğmuş bir komisyon var. 2016’da Adli Tıp’a gelen 40 bin 64 cinsel istismarın sadece 13 bini yargıda ceza aldı. Siz şimdi yüzde 25’i ‘hadım’la cezalandırdınız peki geri kalan suçlar ne olacak? Hükümet şu anda kendi filmini çekti, kendisi yönetiyor. Bu komisyona ciddiyetle yaklaşılmalı ve kendi alanında uzman STK’lar da bu komisyon içerisinde yer almalı” çağrısında bulundu.
‘DİYANETİN FETVALARI İSTİSMARI MEŞRU KILIYOR’
Uzun yıllardır Meclis’in Çocuk Hakları İzleme Komisyonu’nda çalışmalar yürüten Nurhayat Altaca da, sorunun birçok boyutuyla ele alınması gerektiğini vurguladı. Altaca, “Biz bağımsız bir komisyonun kurulmasını istedik ancak bu reddedildi. En başta eğitim sisteminin ele alınması gerekiyor. 4+4+4 eğitim sistemine ilişkin değişiklikler yapılmalı. Şu anda 2 buçuk milyon çocuk okula gitmiyor. Bu çocuklar okula gönderilmiyor, evlendiriliyor” dedi. 115 hamile çocuk skandalını hatırlatan Altaca, “Devlet istismarı ve çocukları yakından takip etmiyor. Çocuklarla ilişki kuran kurum ve kişileri de denetlemiyor. Diyanetin ‘9 yaş’ gibi fetvaları da istismarı meşru kılıyor” ifadelerini kullandı.
ÇOCUK İSTİSMARI YÜZDE 700 ARTTI, DAVALARIN YARISINDAN CEZA ÇIKMADI
Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği ve Acıbadem Üniversitesi Suç ve Şiddetle Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi 2016 yılı Çocuk İstismarı Raporu’na göre:
– Son 10 yılda çocuk istismarı vakaları yüzde 700 arttı ve 10 yılda 300 bin istismar vakası yaşandı.
– Çocuk tecavüzlerinin sadece yüzde 5’i ortaya çıkıyor yüzde 95’i gizli kalıyor. Ensest vakaların ise ancak binde 1’i ortaya çıkıyor.
– İstismarcıların yüzde 66’sı akraba, komşu gibi çocuğun tanıdığı kişiler ve istismarcıların yüzde 9’u çocukla aynı evde yaşıyor.
– Adliyelerdeki her 4 tecavüz davasından biri çocuklarla ilgili.
– Dünya Sağlık Örgütü ve Ankara Üniversitesi’nin hazırladığı bir araştırma raporuna göre erkeklerin yüzde 8.7’si; kadınların yüzde 7.2’si çocukluklarında cinsel tacize uğradı.
– Adalet Bakanlığı’nın 2015 verilerine göre de yılda ortalama 17 bin istismar davası açılıyor, bu davaların yüzde 45’i mahkumiyetle sonuçlanmıyor! 2016’da Adli Tıp’a gelen çocuk cinsel istismar vaka sayısı 40.064. Bunun sadece 13 bini ceza aldı, geri kalanı beraat etti.
– Çocuğun cinsel istismarında Türkiye, dünya listesinde 3’üncü sırada. Her 6 erkek çocuktan 1’i cinsel istismara uğruyor. Uğrayanların yüzde 70’i 18 yaş altı. 11 yaşından küçüklerin oranı, yüzde 70.
– Türkiye’de kadınların yüzde 45’i, erkeklerin yüzde 10’u çocukluklarında en az bir kez cinsel istismara maruz kalmış. (Rakamlar Ekmek ve Gül’den alınmıştır)