19 Şubat 2018 Pazartesi

CHP’den araştırma önergesi: Çocuk istismarı vakaları 10 yılda yüzde 700 arttı


Türkiye geçen hafta art arda duyulan dehşet verici çocuk istismarı vakaları iler sarsıldı. Adana ve Antalya'da yaşanan çocuğa yönelik cinsel saldırı olaylarına ülke çapında tepkiler sürerken, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis’e bir araştırma önergesi verdi. Önergede son 10 yılda çocuk istismarı vakalarının yüzde 700 arttığı belirtildi.
Tanrıkulu’nun önergesindeki verilere göre tecavüzcülerin tahminen yüzde 5’i ortaya çıkarken, yüzde 95’i gizli kalmaya devam ediyor. Durum ensest ilişkilerinde çok daha vahim - bunların sadece binde biri ortaya çıkıyor.
Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği ile Acıbadem Üniversitesi Suç ve Şiddetle Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan ‘2016 Çocuk İstismarına Yönelik Rapor’a dayanan veriler dört ayrı başlık içeriyor: ‘Pedofili’, ‘Ensest’, ‘Çocuk Yaşta Evlendirilen Kız Çocukları’ ve ‘Kurum İçi Cinsel İstismar’.
Söz konusu rapora göre adliyelerdeki dört tecavüz davasından biri çocuklarla ilgili.
Öte yandan Adalet Bakanlığı’nın 2014 verilerine göreyse, her ay Adli Tıp Kurumu’na 650 çocuk cinsel istismarı vakası gönderildi.
Çocuk istismarında açılan toplam dava sayısı 40 bin 266; buna kıyasla çıkan karar sayısı 24 bin 825. Verilen mahkumiyet kararıysa 13 bin 968 olarak bildiriliyor.
Bu tür davalarda ‘iyi hal ve saygın tutum’ indirimleri hala devam ediyor. Vakalardan birinde, mahkemenin yüzde 50 zihinsel engelli çocuğa istismarda bulunan kişiye ‘iyi hal ve saygın tutum’dan indirim uyguladığı görüldü.
Rapor’da istismarcıların yüzde 66’sının akraba, komşu gibi çocuğun tanıdığı kişiler olduğu saptanırken, istismarcıların yüzde 9’unun çocukla aynı evde yaşadığı paylaşıldı.
CHP’li Tanrıkulu, Meclis’e verdiği araştırma önergesinde, “Çocuklarımızın cinsel istismardan, tecavüzden ve her türlü sapkınlıktan etkin olarak korunması gerekmektedir” ifadesini kullandı.
Türk Ceza Kanunu’nda çocuklara yönelik işlenen istismar suçlarında pek çok kez değişikliğe gidildiği anımsatılan önergede, evlilik yaşının 15’e çeken yasalara göre ‘çocuğun rızası ile yaşadığı ilişki ve evliliklerin’ soruşturmaya tabii olmadığı, istismar durumunda soruşturma yapılmasının gerekmediği de hatırlatıldı.
Tanrıkulu, “Ancak ‘rıza ile ilişki ve evlilik’ ya da ‘istismar’ olup olmadığına nasıl karar verileceği izaha muhtaçtır” değerlendirmesinde bulundu.
Önerge, Milli Eğitim Bakanlığı sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu gibi kamu kurumları ile işbirliği yapmaya çağırırken, istismar yargılamalarında takdiri indirimlerin uygulanmasının önüne geçilmesi gerektiğine ve yargılama neticesinde başlayan infaz aşamasında koşullu salıverilme uygulamasının değiştirilmesi gerektiğine vurguda bulunuyor.