28 Şubat 2018 Çarşamba

Emekçi Kadınlar 8 Mart’a hazır: Şiddete taciz ve tecavüze, cins ayrımına, yasaklara ,sömürü ve savaşa karşı sokağa Çıkmaya hazırlanıyor..!



Türkiye ve Kürdistan kentlerinden kadınlar 8 Mart’ta, ‘Savaşa, kadına şiddete, çocuk istismarına ve emek sömürüsüne karşı’ alanlara çıkmaya hazırlanıyor. 8 Mart’a ilişkin konuşan Sozdar Avesta ise, ‘Bu yıl 8 Mart Efrîn’den bağımsız düşünelemez’ dedi
Yaklaşan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla dünyanın dört bir yanında sokaklara çıkmaya hazırlanan kadınlar, taleplerini haykıracak. Türkiye’de ise, Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarında savaş, artan şiddet ve çocuk istismarı gibi konuların gündemi ile kadınlar sokağa çıkmaya hazırlanıyor. 8 Mart kapsamında birçok etkinlik düzenlenecek olan kentlerden biri de Amed. Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) tarafından “Vardık, Varız, Var Olacağız” sloganıyla gerçekleştirilecek olan etkinliklerde kadınlar bir araya gelecek. DAKP üyesi avukat Gülşen Özbek, OHAL’le birlikte tüm toplumsal muhalefetin sindirilmek istendiğini, ancak kadınların en dinamik yapı olarak sokaklarda seslerini yükselmeye devam edeceklerini söyledi.
Savaşın karşısında duracağız
Hak ve özgürlükler bakımından geçmiş yıllara nazaran olumlu hiçbir gelişmenin yaşanmadığını vurgulayan Özbek şöyle dedi: “OHAL baskı rejiminin etkileri devam ederken, ülkede tüm hızıyla bir savaş politikası sürdürülüyor. Biz kadınlar 8 Mart’ı var olan baskı ve şiddeti durdurmak, yaşanan hak ihlallerinin önünü almak için mücadele edeceğiz. Sürdürülen savaş politikalarını kabul etmiyoruz ve savaşın karşısında durmaya devam edeceğiz.” Özbek, ‘sokağa çıkma yasakları’ ve bölgede süren operasyonlar nedeniyle yakınlarını kaybeden, yerlerinden edilen, göçe zorlanan, yoksullaştırılan kadınların barış içinde özgürce yaşayabilmek için 8 Mart alanlarında sözlerini söyleyeceklerini de vurguladı.
Baskı varsa direniş de vardır
İstanbul’daki kadın hakları savunucuları ise, yaklaşan 8 Mart nedeni ile çalışmalarını hızlandırdı. “Çocuk istismarı” ve “8 Mart Kadınlar Günü” gündemi ile toplanan İstanbul Kadın Meclisi, tüm kadınlara 8 Mart’a katılım çağrısı yaptı. Kadın Meclisleri’nden Fidan Ataselim, her yıl olduğu gibi bu yıl da 8 Mart’ta sokaklarda olacaklarını belirterek, “İnsan hak ihlallerinin en yoğun yaşandığı böylesi bir dönemde, 8 Mart’ta sokakta olacağız. Öldürülen kadınların, cinsel istismara maruz bırakılan çocukların seslerini haykıracağız” dedi. Ataselim, “Durmadık, durmadık, durmayacağız” dedi ve tüm kadınları 8 Mart’ta sokaklarda olmaya çağırdı.
‘8 Mart’ın direniş bayrağı bugün Efrîn’de’
Yaklaşan 8 Mart vesilesi ile değerlendirmelerde bulunan KCK Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, tüm kadınlara 8 Mart’ta alanlarda olma çağrısı yaparken, ‘8 Mart direniş bayrağını bugün Efrînli kadınların aldığına’ vurgu yaptı. “Nasıl ki kadınlar 1857 New York’ta yakıldı ise bugün de Efrîn’de kadınlar bombalanıyor ve bodrumlarda nefessiz bırakılmakta” diyen Avesta, Efrîn’in 8 Mart direnişinin devamı olduğunu ifade etti. Fırat Haber Ajansı’na (ANF) konuşan Avesta, AKP-MHP ittifakı ile birlikte bağlı çete gruplarının 40 gündür Efrîn’e saldırdığına ve uluslararası güçlerin buna ‘kulaklarını, gözlerini kapadığına’ işaret etti.
Efrîn halkının saldırılara karşı büyük bir direniş sergilediğinin altını çizen Avesta, tüm kesimlere de bu direnişe sahip çıkma çağrısında bulundu: “Tüm halkımıza ve gençlere, toplumsal tüm kesimlere kurumlara çağrımız; zaman Efrîn’e sahip çıkma zamanındır. Bu direnişe bu topraklara halklara, kadınlara, çocuklara şimdi sahip çıkılmazsa ne zaman sahip çıkılacak?” 8 Mart eylemlerinin de Efrîn’den bağımsız ele alınmayacağını vurgulayan Avesta, sözlerine şöyle devam etti: “Efrîn direnişi 8 Mart direnişinin devamıdır. Rozalardan, Claralara, Emma Goldmanlara kadar, Beritanlardan Zilanlara, Saralara, Avestalardan Barînlere kadar devam etmektedir. Hepimiz de biliyoruz ki Önder Apo 8 Mart’ı tüm kadınlara kadın kurtuluş ideolojisini armağan ederek kutladı. Bugün ekmek ve sudan çok tüm kadınların buna ihtiyacı var. Herkesi direniş, zafer ve bahar halayına davet ediyoruz.