22 Mart 2018 Perşembe

“Ajanlaştırma saldırılarına fırsat vermeyelim”..!


15 Şubat eylemi yapacağı iddiasıyla İstanbul’da gözaltına alınıp 8 gün İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan Hicran Kaya ajanlaştırma dayatmasıyla karşılaştı. Gözaltında sorgu adı altında baskı ve tehditle karşılaşan Kaya’ya polisin “Eğer işbirliğini kabul etmezsen seni bıraksak bile 15 gün sonra yeniden gözaltına alırız” dediği belirtildi. Dayatmaları kabul etmeyen Kaya serbest bırakıldıktan yaklaşık 15 gün sonra 14 Mart'ta evine yapılan baskınla evin içinde ters kelepçe takılarak yine gözaltına alındı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde bugün saat 13.00’te Hicran Kaya için basın toplantısı yapıldı.
Artan ajanlaştırma saldırılarına karşı duyarlılık çağrısı
Toplantıda ilk söz alan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri son dönemde ajanlaştırma dayatması örneklerinin arttığını vurguladı. Bugün Adliye'ye çıkarılan Nuh Muhammet Abay'a ve bir süre önce Mustafa Koçak'a da ajanlaştırma dayatmasıyla saldırıldığını hatırlatan Yoleri, “Ajanlık dayatmasını kabul etmeyenler tekrar gözaltına alınıyor. Hatta Mustafa Koçak örneğinde olduğu gibi dayatma hapishanede de sürdürülüyor. Koçak kendine yapılan saldırıyı ölüm orucu eylemiyle sonlandırabildi. Tek kişilik hücreden alınıp arkadaşlarının yanına konulan Koçak çok geçmeden başka bir ildeki hapishaneye sürgün edildi” dedi.
Artan ajanlaştırma saldırılarına karşı insan hakları savunucuları olarak kendilerinin sessiz kalmadığını belirten Yoleri, bu saldırılara fırsat verilmemesi için duyarlılık çağrısında bulundu.
“Dosyada gizlilik” gözaltındakilerin hukuki haklarını kısıtlıyor
Yoleri’nin ardından söz alan Hicran Kaya'nın avukatı Burcu Gül de Kaya'nın yaşadıklarını anlatarak, “mülakat” adı altında sorguya alınıp sorguda Kaya'ya ajanlık dayatmasında bulunulduğunu ifade etti. Kaya'ya psikolojik işkence yapıldığını belirten Gül, bu saldırıların arttığını vurguladı.
Hem şimdiki, hem de önceki Kaya'nın gözaltına alınışlarında “dosyada gizlilik” kararı olduğu için istihbari bilgi bahanesiyle gözaltı işlemi yapıldığını belirten Gül, Kaya ile “dosyada gizlilik” kararı olduğu için görüşmesinin engellendiğini ifade etti.
“Dosyada gizlilik” kararıyla gözaltına alınanların hukuki haklarının kısıtlandığını belirten Gül son olarak Hicran Kaya şahsında ajanlaştırma saldırılarına karşı duyarlılık çağrısında bulundu.