25 Mart 2018 Pazar

Türkiye’nin kirli savaş harcamasına AB yardımı..!


AB’nin sözde “mültecilere yardım” adı altında vereceğini duyurduğu paranın bir bölümünü, Türkiye’nin yürüttüğü kirli savaşların harcamalarına akıttığı ortaya çıktı.
DW Türkçe’nin Der Spiegel’den aktardığına göre Bölgesel Kalkınma Programı (IPA) kapsamında Brüksel, şu anda Suriye sınırında da kullanılan, Cobra II adlı zırhlı askeri araçların üretimi için Otokar firmasına 35,6 milyon avro aktardı. Türk devletinin çoğunluk hisseye sahip olduğu silah ve güvenlik sistemleri üreticisi Aselsan'a AB tarafından Türk-Yunan kara sınırını kontrol etmek için 30 milyon avro değerinde zırhlı ve zırhsız gözetleme araçları siparişi verildi.
Spiegel ve European Investigative Collaborations (Avrupa Araştırmacı İşbirlikleri) ağı tarafından yapılan ortak araştırmaya göre, AB Ankara'ya “mültecilere yardım” adı altında 80 milyon avrodan fazla değere sahip güvenlik ve izleme teknolojisi ekipmanı gönderdi.
Türkiye'deki Suriyeliler için öngörülen paranın 18 milyon avrosu, Hollandalı bir şirkete gitti ve bu meblağ ile Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı için altı devriye botu üretildi.
AB Suriyeli mültecilerin barındırma, bakım ve eğitim masraflarının karşılanması için Türkiye'ye 6 milyar avroluk mali yardımda bulunacaktı. Yardımın ilk dilimi kısmen ödendi ve harcanacağı projeler de belirlendi. 3 milyar avro tutarındaki ikinci dilim ise yıl sonuna kadar ödenmiş olacak