26 Mart 2018 Pazartesi

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, bu hafta da hasta tutukluların durumuna dikkat çekti..!


Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için 184’üncü haftada İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binası da bir araya geldi. Bu hafta, Bolu F Tipindeki hasta tutuklu Abdulvahap Kavak’ın durumuna dikkat çekildi.
Basın açıklamasını yapan Hapishaneler Komisyonu Üyesi Nuray Çevirmen koroner kalp hastası Abdulvahap Kavak’ın birçok hastalığının olduğuna dikkat çekti. Kavak’ın kalbinin 5 damarında beş yerde kısmi tıkanmalar, bir damarda stend, iki damarda iki yerde yüzde 20 ve 30 tıkanmalar olduğunu belirten Çevirmen, Kavak’ın boğazında 12 mm toksik olmayan tanımlanmamış nodül olduğunu da ifade etti.
Kavak’ın ayrıca bel fıtığı rahatsızlığı ve bu yüzden sağ ayağında hem ağrı hem de uyuşmaların başladığını dile getiren Çevirmen, Kavak’ın ameliyat için hastaneye gittiğinde kelepçeleri açılmadığından dolayı tedaviyi kabul etmeden cezaevine geri döndüğünü kaydetti. ” Gözlerinden ameliyat olması gerekiyor, devlet hastanesinde ekipman olmadığından üniversite hastanesine sevk edilmiş ancak mahpus koğuşu olmadığından ameliyatı yapılmamıştır. Dişlerindeki rahatsızlıktan dolayı 2015 tarihinde tedavi için hastaneye gitmiş, diş doktoru tedavi öncesi kendisini kardiyolog yönlendirmiş, kardiyoloğa gidip onay aldıktan sonra tekrar diş doktoruna gidememiştir” diyen Çevirmen, şöyle dedi: “Reflü, gastrit, ülser ve aktif kolit hastasıdır, ilaç kullanıyor. Ankara Numune Hastanesi sağlık kurulunun raporuna göre altı aylık periyodlarla Gastroloji uzmanına muayene için gitmesi gerekmekte, ancak talep etmesine rağmen iki yıldan fazla süredir gidemiyor ve hapishanede kendisi için bir diyet programı uygulanmıyor.”
Kavak’ın sürekli yatar vaziyette olmasından kaynaklı kendi başına bir bardak su bile içemez durumda olduğunu dile getiren Çevirmen “Acil hastalıklarında haftalarca revire çıkamıyorlar, çıktıklarında ise geçiştiriliyorlar. Hastaneye çok zor koşullar ve uzunca süre bekledikten sonra çıkabildiklerinde ise; doktor söylemeden kelepçeleri açılmıyor. Son bir yıldır da hastalıklarına dair tetkik sonuçlarını ve raporlarını istediklerinde yeni genelge gereği verilmeyeceğini söylüyorlar. Ayrıca tetkik ve sonuçlarla doktorların yanına gitmeleri de aynı gerekçe ile engelleniyor. Hasta Mahpusların durumlarını dile getirdik ve getirmeye de devam edeceğiz” diye konuştu.