22 Mart 2018 Perşembe

Cizre’de İstanbul’a her yerde milyonlar sokağa çıkarak Newroz’u kutladı..!



Başta Şırnak’ın Cizre ilçesi Bozalan Tesisleri’nde, “Her yer direniş her yer Efrîn” sloganları ile başlayan coşkulu Newroz kutlaması, ülkenin her yerinde yakılan Newroz ateşiyle sürdü. Tüm faşist baskı ve kirli propagandaya rağmen, emekçiler Newroz alanlarını hınca hınç doldurarak AKP-MHP faşizmine yanıt verdiler.
Roboskî Katliamı’nda katledilen 34 sivil yurttaşın aileleri, Kuşkonar ve Koçağaçlı katliamlarında yaşamını yitirenlerin aileleri, Cizre’de sokağa çıkma yasakları döneminde diri diri yakılan insanların aileleri ve yakınlarının katıldığı Newroz alanında, tecrit, işgal, baskı, tutuklama ve OHAL uygulamalarına tepki gösterildi. Saat 11.00’de başlaması gereken program polisin engellerinden kaynaklı gecikmeli başladı. Kimliği yanında bulunmayanlar alana alınmazken, Newroz şarkılarının çalındığı bilgisayara polis el koydu. Bunun üzerine alanı dolduran onbinler, hep bir ağızdan seslendirdikleri ezgiler eşliğinde halay çekmeye devam ediyor. Yöresel kıyafetleriyle alanı renk cümbüşüne çeviren kadınların zılgıtları ve davul, zurna çekiyor. Sloganlar eşliğinde gecikmeli başlayan programda ilk olarak Newroz Tertip Komitesi’nden HDP İlçe Eşbaşkanı Ali Akdeniz, kitleyi selamladı. Akdeniz, “Sizin alanı doldurduğunuz sıcaklık, her şeye bedel” diye belirtti. Ardından tutuklu siyasetçiler, önceki HDP Eş Genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın, DBP Eş Genel Başkanları Mehmet Arslan ve Sebahat Tuncel, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in Newroz için gönderdiği mektuplar okundu. DBP Şırnak İl Eşbaşkanı Yakup Barkın da kısa bir konuşma yaparak, Botan’ın direniş kalesi olduğunu vurguladı. Daha sonra söz alan HDP PM üyesi Resul Sadak, Botan halkının faili meçhul cinayetler, yasak ve yıkıma rağmen ayakta olduğunu hatırlatarak, “Newroz öncesi yüzlerce kişiyi gözaltına alarak, katılımı engellemek istedi. Botan her dönem başını kaldırmıştır. Zulme artık yeter. Botan halkı onurlu duruşu ile onuruna, kültürüne, iradesine sahip çıkmıştır” diye konuştu. HDP Kadın Meclisi üyesi Özlem Kutlu da, halkın Newroz’unu kutlayarak, “Botan direnişin adıdır. Mem û Zîn’in yoldaşlarına selam olsun. Kadınlar olarak, kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğiz. Tarihten bu yana Botan halkına soykırımı reva gören, Newroz alanına baksın. Bu fotoğrafı hiç bir zaman yok edemezler. Biz tarihi altın harflerle yazıyoruz. Bizler özgürlüğün kalbiyiz. Buradan meydan okuyoruz; Botan hiç bir zaman baş eğmeyecektir. Kimse bizi teslim alamaz. AKP iktidarı Dehaq ise biz Botan meydanlarında Kawa’yız. Baş eğmeyeceğiz” mesajı verdi.
NUSAYBİN
Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı 8 Mart Mahallesi’nde bulunan Cegerxwîn Parkı’nda sabah saatlerinde başlayan Newroz kutlamaları tüm coşkusu ile devam ediyor. Baskı, tutuklama ve çatışmalarla geçen iki yılın ardından ilk kez kutlanan Newroz’da, yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Alanın etrafının polislerce ablukaya alınması yetmedi bir de üzerinde sürekli heronlar uçuruldu. Kutlama, saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Ardında da HDP Nusaybin İlçe Eşbaşkanı Ferhat Kut, alanı dolduran binlere seslendi. Konuşmasında “Nusaybin’de bu Newroz’un yapılmaması için çok çalıştılar” sözleri ile bakı ve engellemelere dikkat çeken Kut, “İki senedir yapılmayan Newroz’un üçüncü yılda da kutlanmasına engel olmak istediler. Ama biz buna izin vermedik, Nusaybin halkı buna izin vermedi. Bütün baskı ve zulümlere rağmen bugün bu alanlarda toplandık. 90’lı yıllardaki direnişimiz sonuna kadar devam edecektir” diye konuştu.
Kut’tan sonra HDP Mardin İl Eşbaşkanı Ali Sincar’ın da sahneye çıkıp, halkın bayramını kutlamasının ardından kentin tutuklu olan seçilmiş siyasetçilerinin cezaevinden gönderdikleri mesajları okundu.
HDP Mardin Milletvekilli Gülser Yıldırım, Newroz dolayısıyla gönderdiği mesajında şunları kaydetti: “Direniş ve özgürlük ile anılan kentin Newroz bayramını kutluyorum. Nusaybin tarihi boyunca bir an bile zulme ve baskılara boyun eğmedi. İki yıldır yapılanlara da eğmedi. Kürtleri yok etmek isteyen Kawa’nı sadece bir insan olduğunu zannediyor. Ama Kawa yüreği özgürlük ateşi ile atan herkestir. Nasıl ki Kawa o meşalesi ile özgürlüğü halka sunduysa, bugün de biz onun mirasını asla yerde bırakmayacağız. Onun özgürlük ateşini her zaman büyüterek mücadeleye devam edeceğiz. Nusaybin tarihi, Efrin’deki direnişe ışık tutuyor. Bugün Kürdün toprağına el koymak, yağmalamak isteyenlere karşı direnişimiz bir an olsun dinmeyecektir. Dehaq’lara karşı Kawa’nın direnişi sonuna kadar devam edecektir.”
Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve yerine kayyum atanan Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya ise mektubunda şunları kaydetti: “Gözlerinde güneş ve ışık olan Nusaybin’in gençleri ve çocukları; Sizin direnişiniz ve iradeniz karşısında eğiliyorum. Her ne kadar yanınızda olamasam da alanlarda yine coşkuyla her şeye rağmen direndiğinizi biliyorum.” Okunan mektuplardan sonra HDP Diyarbakır Milletvekilli Feleknaz Uca’nın da aralarında bulunduğu bir grup, Newroz ateşini yaktı. Ateşin tutuşturulduğu an zılgıtlar yükselirken, kitle sık sık “Bijî berxwedana Efrinê” ve “Bijî serok Apo” sloganları attı.
İSTANBUL
Yüzbinlerin katıldığı İstanbul Newrozu’nda ateş “Hepimiz Demirci Kawa’yız” sloganı eşliğinde yakıldı. “Zulme karşı direneceğiz. Pankartlarımızı Newroz alanlarından 1 Mayıs alanlarına taşıyacağız” mesajının verildiği Newroz’da tutuklu seçilmişler ve HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu’nun mesajları da okundu. İstanbul’da Bakırköy Halk Pazarı Alanı’nda yüzbini aşkın kişi alanı doldurdu. Yoğun katılım nedeniyle alan yeteriz kalırken, kitle Bakırköy Metro İstasyonu girişine kadar taştı. Alanda “Şimdi devrim zamanı” pankartı açıldı. Partizan, polis engeline takıldığı için alana giremedi. Saygı duruşu ve Tertip Komitesi adına yapılan açıklamanın ardından Sanatçı Gülseven Medar’ın ezgileri ile coşku doruğa çıktı. Kitle sık sık Efrin direnişini selamlıyor. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde devam eden tecride ve Efrin işgaline sloganlar ile tepki gösteriliyor. TKP Genel Başkanı Erkan Baş ve DİSK, KESK, Genel-İş ve CHP ilçe yöneticilerinin de yer aldığı Newroz alanına, Rakka hamlesinde yaşamını yitiren Birleşik Özgürlük Güçleri (BÖG) Komutanı Ulaş Bayraktaroğlu’nun annesi Melike Çakırer de geldi. KOM müzikten çıkan Dünya Devrim Marşları platformdan çalındı. Alanda birçok genç ağaçlara, duvarlara, araçlara ve direklere çıkarak Newrozu izledi.
Yüksekova
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yüksek bir katılımla gerçekleşen Newroz kutlaması, konuşmalar ile devam ediyor. Sahneye çıkan HDP Milletvekili Lezgin Botan, ilçe halkının Newroz'unu kutlayarak başladığı konuşmasında, işgal edilen Efrîn'de yaşanan yağmaya dikkat çekti. Botan, "YPG'ye olan öfke ile toplanma çetelerle işbirliği yapılıyor. Yağma olunca 'ÖSO yaptı' deniliyor. Ama kör ile yatan şaşı kalkar. Öldürmek ile övünen Saddam Hüseyin ile Adolf Hitler'in yolunda gidiliyor. Onlar da ırkçı nefret söylemler ile kitlelere oynuyordu. Ama sonları belli" dedi.
HDP Milletvekili Dilek Öcalan ise, konuşmasında şunları söyledi: "Devlet katliamlarla Kürtleri yok etmeye çalışıyor. Efrîni yakıp, talan ettiler. 3 yaşındaki bebekten 70 yaşındaki anneye kadar katledildiler. Ancak Efrîn, Kürtlerindir ve hiçbir zaman onlara kalmaz. Direnişin sembol yerlerinden olan Yüksekova'dan tüm direniş alanlarına bin selam olsun. Tüm halkların Newroz'u kutlu olsun." PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin üzerinde de duran Dilek Öcalan, "Çözüm İmralı'da. Oradaki masayı devirmenin bedeli, devirenler için çok ağır oldu. Olmaya da devam ediyor" dedi. Dilek Öcalan’ın konuşmasının sonlanmasının akabinde tutuklu bulunan HDP Hakkari Milletvekilleri Selma Irmak ile Abdullah Zeydan'ın mesajları okundu. Newroz büyük bir coşkuyla devam etti.
VAN
Van bu yıl tarihinin en kalabalık Newroz kutlamalarından birine sahne olmaya başladı. Van gölünün hemen kıyısında yer alan tarihi Van Kelesi’nin eteğinde düzenlenen kutlamaya katılmak için kent halkı sabah erken saatlerinde itibaren Newroz alanına doğru yola koyuldu.
Giydikleri kiras, fistan, şal û şapık’leri ile alana akan edenler, polislerce kurulan üç ayrı arama noktasından geçerek içeri girilebildi. Gösterilen ilgi nedeniyle bu arama noktalarında uzun kuyruklar oluştu. Polisi aşıp meydanı hınca hınç dolduran adın, çocuk, erkek, yaşlı 7’den 70’e kent halkı, tarihi Newroz'a tanıklık ederken, alana gelişler ise halen sürüyor. Renk cümbüşüne dönen alanı dolduran, programın başlamasını şarkılar eşliğinde halaylar çekerek bekledi. O anlarda meydandan sık sık hep bir ağızdan “Bijî Serok Apo” ve “Bijî berxwedana Efrin’ê” sloganları yükseldi.
On binlerin tek ağızdan slogan atması polisleri rahatsız etti. Bu nedenle platformdan sürekli uyarı anonsları yapılmak zorunda kalındı. Ancak yapılan anonslar karşılık bulmadı, kitle yapılan anonslara yine sloganlarla karşılık verdi. Kutlama programı ise bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunan kitle, zafer işaretleriyle parmaklarını gökyüzüne uzattı.
Saygı duruşunun ardından ise ilk konuşmayı yapmak üzere sahneye Tertip Komitesi Sözcüsü Bayram Kaval çıktı. Kent halkının ve tüm halkların Newroz bayramını kutlayan Kaval, “Kürt halkı bin yıllardır Newroz'la dünyaya haykırıyor. Bugün de işte böyle bir gündür. Ya özgürlük, ya özgürlük” dedi.
SİİRT
Siirt’te on binlerce yurttaş, polisin keyfi uygulamaları ve engelleme çabalarına rağmen Newroz’u büyük bir coşku ile kutladı. Barış Meydanı’nda gerçekleştirilen Newroz kutlamalarına on binlerce yurttaş katıldı. Valilikten saat 12.00 için izin alınmasına rağmen, kutlamanın başlamasına saatler kala alanda görevli polisler tarafından keyfi bir şekilde kutlama alanına girişlerin 12.30’da olacağı söylendi. Buna rağmen saatler öncesinden alana akmaya başlayan Siirtliler, alanın girişlerinde bekledi. Büyük yığılmaların oluştuğu kapılarda polisler tarafından alana girenlere kimlik kontrolü yapılmak istenmesi üzerine yurttaşlar ile polis arasında kısa süreli gerginlikler de yaşandı. Uzun süren görüşmelerin ardından uzlaşma sağlanamadı ve alana giren herkese kimlik kontrolü yapıldı. Kutlamanın yapılacağı meydanın önünden geçen Raman Kavak Caddesi de araçlarıyla gelen yurttaşların ulaşımını zorlaştırmak amacıyla çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Newroz alanını bariyerlerle kapatan polis, yaşlı insanların alanda oturmasını engellemek amacıyla yeşil alanları bariyerlerin dışında tutması da dikkat çeken bir başka engelleme oldu. Polis bariyerlerinin dışında yeşil alanda oturan yurttaşlar, polisin bu engelini de bu şekilde aşmış oldu.
Hiçbir baskı ve engellemeye aldırış etmeyen on binlerce yurttaş alana akmaya devam etti. Kadınların rengarenk yöresel kıyafetleriyle halay çektiği alanda, genç kitlenin çoğunlukta olması dikkat çekti. 7’den 70’e herkesin aktığı Barış Meydanı’nda okula gitmeyen öğrenciler alandaki coşkuyla doyasıya halay çekti. Tüm renkleriyle Siirtlilerin yer aldığı alandaki kitlenin coşkusu polisler tarafından yapılan baskı üzerine anonslarla sık sık kesildi. Polis, alanda bulunan herkesin elinde bir bayrak tutması gerektiğini her iki eline bayrak alan yurttaşların alandan çıkarılacağını anons ettirdi. Bir gün öncesinden bayraklarla donatılan alanda Kürtçe ve Türkçe Newroz’u kutlayan pankartlar dışında pankart asılmasına izin verilmedi. Newroz Tertip Komitesi tarafından alana asılmak istenen “8 Mart’tan Newroz’a özgürlük için alanlardayız” pankartına izin verilmedi. Polis tarafından yasaklanmasına rağmen alanda sarı, kırmızı, yeşil renkler görüldü. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada alanda bulunan kitlenin “Bijî berxwedana Efrin’e” sloganı atması dahi polisler tarafından engellenmek istendi.
ADANA
Adana'da binlerce kişi “Newroz Direniştir. Faşizme Karşı Halkların Baharıdır” şiarıyla Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nda devam eden Newroz kutlaması için halk sabahın erken saatlerinden yola koyuldu. Kimisi yürüyerek kimisi de özel araçlarıyla akın ettiği alana, Kürt kadınlarının giydiği rengarenk kıyafetler dikkat çekti. Alana çıkan tüm yollar polisin ablukası altına alınmasına rağmen, tecritte, işgale, tutuklama ve gözaltılara, OHAL’e tepkilerini dile getiren binlerce kişi, engel tanımadan Newroz alanına aktı. 3 ayrı arama noktasından geçen halk ile polis arasında zaman zaman taşıdıkları flama, pankart ve simgelerden kaynaklı tartışma yaşanıyor. Başına sarı, kırmızı ve yeşil flama bağlayan bir çocuk polis tarafından gözaltına alındı. Adeta renk cümbüşünü andıran alan HDP bayrakları ile süslendi. Newroz berxwedane li dijî faşizme bihara gelan e", "Direnişin ve özgürlüğün rengi kadındır", "Halkın iradesi gasp edilemez", "Faşizme karşı yaşasın demokrasi mücadelemiz", "Newroz ateşiyle iradeleşelim, özgürlüğümüz oluşturalım" gibi pankartlar asıldı. Kitle sık sık, “Biji Newroz”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” gibi sloganlar attı. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından kitle hep bir ağızdan Çarxe Şoreşe Marşı okudu. Yerel sanatçıların sahne aldığı kutlamada, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen konuşma yaptı.
MERSİN
Mersin HDP, DBP il örgütleri ve HDK İl Meclisi tarafından organize edilen Newroz kutlaması için halklar ve inançlar Akdeniz ilçesi sınırları içinde bulunan Tırmıl Miting alanına akıyor. Newroz’un kutlanacağı alan HDP bayrakları ile süslenirken, alanda Türkçe ve Kürtçe “Newroz pîroz be", “8 Mart’tan Newroz’a, özgürlük için alanlardayız”, “Em bi stran u govenden xwe kom dibin” "Türkülerimizle halaylarımızla buluşuyoruz” pankartları asıldı.
Newroz alanının çevresi polis bariyerleriyle kapatılırken, alana çıkan yollarda kurulu arama noktalarında didik didik arama yapıldı. 7’den 70’e katılım sağlandığı Newroz alanında anneler ve genç kadınların giydiği rengârenk yöresel elbiseler ve taşıdıkları sarı, kırmızı, yeşil flamalar alanda renkli görüntüler oluşturdu. Müzik eşliğinde halaylar çekip, zafer işareti yapan kitle, sık sık “Bijî bexadana Efrin’e”, “Newroz piroz be”, “Bijî Serok Apo”, “Disa disa serhildan Seroke me Öcalan” gibi sloganlar attı.
OSMANİYE
Osmaniye'de HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen'in katılımıyla kent merkezde bulunan Ali Boğan Mahallesi'nde yapılacak kutlamaya binlerce kişi katıldı. Kadınlar yöresel kıyafetleriyle alanda yerini alırken, ellerinde taşıdıkları Kürtçe ve Türkçe “Newroz pîroz be” yazılı pankart ve bayraklarla alan rengarenk görüntüye büründü. Sık sık “Bijî Serok APO”, “Bijî berxedana Efrin’e” ve “Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan” sloganları attı. HDP, DBP ve HDK İl Meclisi tarafından organize ettiği Newroz kutlamasını birçok polis ve zırhlı araçlarla arama kontrolleri oluşturdu. Alana giren yurttaşlar, didik didik aranırken, kutlama saygı duruşu ile başladı. Newroz ateşini yakan kadınlar, "Biji Serok APO" sloganını atarken, platformda barış güvercini uçuruldu.
HATAY
Hatay'ın İskenderun İlçesi Yıldırımtepe Mahallesinde buluşan halklar, Newroz kutluyor. Kadınlar rengarenk yöresel kıyafetleriyle kalırken, polisin ablukası dikkat çekti. HDP PM Üyesi Serpil Kemalbay ve Gezi direnişinde yaşamını yitiren Ahmet Atakan'ın annesi de kutlamaya katılanlar arasında. Saygı duruşuyla başlayan kutlamalar yerel sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde devam ediyor.
BATMAN
Batman’da onbinlerce kişi Newroz kutlamalarına katılmak için sabahın erken saatlerinden itibaren Yeni Otogar yanında bulunan Newroz Alanı'na akın etti. Program başlamadan önce dört bir yanına “Newroz pîroz be” yazılı alanı dolduran onbinler, halay ve zılgıtlarla kutlamalara başladı. Kadınlar alanda yöresel kıyafetleriyle renk cümbüşü yaratırken, Barış Anneleri ise Efrin'e destek amacıyla ellerinde zeytin dallarıyla alana giriş yaptı. Tüm baskı ve engellemelere rağmen geri adım atmayan gençler ise Batman’daki kutlamaların simgesi oldu. Sabah saatlerinden itibaren büyük bir coşkuyla alana gelen gençler, Cemal Süreya'nın şiirinde esinlenerek bir zamanlar Batman mitingleri için “Kürtler uçuyor” deyimini söylettikleri kuleleri yaparak, birbirlerini havaya fırlattı. Onbinlerce kişi, sık sık “Bijî berxwedana Efrînê” sloganları attı.
UFRA
Urfa'da polisin tüm engellemelerine ve grup grup insanların alana yakın noktalarda geri çevrilmesine rağmen on binler Newroz'u büyük bir coşkuyla kutladı. Polis kontrol noktasında GBT uygulaması sırasında yerel kıyafetleri bahane edilerek birçok kadın Newroz alanına alınmadı. Yine alana yakın arama noktalarında bazı grupların saatlerce bekleyişinden sonra çeşitli bahanelerle geri çevrildikleri görüldü. Aynı zamanda polis, Newroz’a katılmak isteyen Rojavalıları ayrı bir noktaya çekip geçici kimliklerinin iptaliyle tehdit edip geri dönmeleri için baskı uyguladı. Newroz alanının dolmasının ardından demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş ve İstanbul Milletvekili Hüda Kaya Newroz ateşini yaktı. Ateş etrafında halay çeken Urfalılar, “Newroz alanından İmralı’ya, Efrin’e selam olsun” sloganları attı. Cizre’de bodrumda yaşamını yitiren Azadiya Welat Gazetesi Yazı işleri Sorumlusu Rohat Aktaş, Mehmet Yavuzel ve Ali Çiçek’in de aileleri Newroz’a katılanlar arasındaydı.
DTK Divan üyesi Saliha Aydeniz yaptığı konuşmada, “Öcalan’ın yoldaşları kardeşleri" diye kitleyi selamlayarak, "Başta Öcalan olmak üzere bütün tutukluları selamlıyorum. İmralı’daki tecridi kırmamız lazım. Özgür bir yarın için bu tecridi kabul etmememiz lazım” dedi. Daha sonra Urfa T Tipi Cezaevi'ndeki tutukluların gönderdikleri Newroz mesajları okundu. Konuşmalar sık sık “Biji Berxedana Efrinê” ve “Be Serok Jiyan Nabe” sloganlarıyla kesildi.
DERSİM
Dersim’deki kutlamalar ise bini aşkın yurttaşın katılımıyla Seyit Rıza Meydanı’nda gerçekleşti. Yurttaşların belirlenen kutlama saatinden önce geldiği alana pankartlar asıldı. Alanın etrafını barikatlarla saran polis, kutlamaya katılanları üst aramasından geçirdi. Alanda çalınan ezgiler eşliğinde uzun süre halay çeken kitle, Efrîn’e yönelik saldırılara olan tepkisini attıkları sloganlarla dile getirdi. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada tutuklu HDP, DBP ve DTK yöneticileri ile seçilmişlerin mesajları okundu. Burada konuşan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Seyit Rıza’nın torunları olarak hiçbir zulme karşı baş eğmeyeceklerini söyledi. EMEP Genel Merkez yöneticisi Feyzi Ayber ise, Newroz’un direniş ve varoluş olduğunu anımsatarak, Dehaq’lara karşı Demirci Kawa’nın direnişinin büyüyeceğini dile getirdi. Konuşmaların ardından Newroz ateşi büyük bir coşku ile yakıldı.
BİNGÖL
Bingöl’de gerçekleştirilen kutlamalara polislerin tüm engellemelerine rağmen yüzlerce kişi katıldı. Polisin barikatlar etrafını sardığı Düzağaç Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlamaya katılanlar, uzun süre çalınan müzikler eşliğinde halay çekti. Polis, kutlamalara katılan gençlere “Neden katılıyorsunuz” diye soru sorması dikkat çekti. Yerel sanatçıların ezgileri ile devam eden kutlamalarda, HDP Milletvekili Hişyar Özsoy konuşmacı olarak katıldı. Özsoy, Efrin’e yönelik işgal girişimi ve ülkedeki savaş politikalarını eleştirdi. Kutlama, Newroz ateşinin yakılmasının ardından çekilen halaylarla son buldu.
ERZİNCAN
Erzincan’daki kutlamalar da polisin Newroz öncesi ve kutlamalar esnasındaki yoğun baskılarına rağmen büyük bir coşku ile kutlandı. Cumhuriyet Mahallesi Eski Pazar Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce yurttaş, yaktıkları ateş etrafında uzun süre halay çekti.
ELAZIĞ
Elazığ’daki kutlamanın adresi ise Karakoçan ilçesi oldu. Otogar Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlamaya yüzlerce yurttaş katıldı. Polisin kutlama alanına gelenleri geri döndürmek istediği ve ısrarcı davrananlara ise Genel Bilgi Taraması (GBT) kontrolü yaptı. İlçe halkı tüm baskılara rağmen Newroz ateşini yakarak, uzun süre halay çekti.
AĞRI
Ağrı'da Newroz kutlamasının adresi Belediye Garajı alanı oldu. Kent halkı, sabah saatlerinden itibaren günler öncesinden düzenlemesi yapılan alana aktı. Newroz için hazırlanan sahneye, "8 Mart'tan Newroz'a alanlardayız" pankartı asılırken, alan HDP, DBP bayraklarıyla süslendi.
Polislerin ablukaya aldığı alanın etrafında konumlandırılan TOMA'lardan "Ölürüm Türkiyem" parçasını çalınması halkın tepkisine neden oldu. Kurulan kontrol noktasında bir genci üzerine giydiği sarı, kırmız yeşil tişört nedeniyle alana almayan polisler yine, gazetecilerin kalem ve defterlerine de el koymaktan geri durmadı. Ancak bu engelleme ve tacizler Newroz coşkusunu yine de azaltamadı. Yöresel kıyafetlerle Newroz'a gelen kadınlar, boyunlarındaki beyaz şallar ile dikkat çekti. Alana giren binlerce kişi, müzik eşliğinde halaya dururken, program saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.
KARS
Kars'taki Newroz kutlamasının adresi ise, Cumhuriyet Meydanı oldu. Meydana ulaşan kent halkı; çalınan davul zurna eşliğinde halaya durarak Newroz coşkusu yaşamaya başladı. Newroz alanı HDP bayrakları ile donatılırken, sahneye “Newroz kutlu olsun”, “8 Mart’tan Newroz’a” pankartlarının asıldığı görüldü. Programın hazırlanan Newroz ateşinin yakılması ile başlaması bekleniyor.
IĞDIR
Iğdır’da da yine halk, rengarenk yöresel kıyafetleri ile Newroz alanını doldurmaya başladı. HDP binası önünde toplananlar ise buradan Newroz alanına taşındı. Iğdır Belediyesi Eşbaşkanı Murat Yikit da burada çalınan davul zurna eşliğinde yurttaşlarla beraber halaya durdu. Çekilen halayların ardından yurttaşlar otobüslerle Newroz alanına taşındı. Newroz alanında kadınların başlarına bölgeye özgü rengarenk kofilerle bağlarken, gençlerin ise “Newroz piroz be” yazılı bandajları taktığı görüldü. Newroz için kurulan platforma ise “Newroz piroz be” pankartı asıldı. Alana dolduranlar programın başlaması öncesinde platformdan çalınan müziklerle halaya durarak Newroz coşkusunu doya sıya yaşamaya başladı.
HAKKARİ
Hakkari’de Newroz kentin girişindeki otogar alanında kutlanmaya başlandı. Kent halkı yerel kıyafetlerini giymiş halde mahallelerinden yürüyüşe geçerek kutlama alnına ulaştı. HDP ve DBP flamaları ile süslenen alana yine “8 Mart’tan Newroz'a özgürlük için alanlardayız” ve “Newroz pîroz be" pankartları asıldı. Güneşli bir havanın eşlik ettiği kutlanma, çalınan müziklerin eşliğinde uzun halayların çekilmesiyle başladı.
ADIYAMAN
Adıyaman’da, Newroz Mimar Sinan mahallesindeki alanda kutlandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren yöresel kıyafetleriyle alana gelen yurttaşlar, polis arama noktasından geçerek alana geçişlerine izin verildi. Tüm kentlerde alan girişinde el konulan pankartlara, Adıyaman'da el konuldu. “Newroz piroz be" pankartı ve HDP ile DBP flamalarıyla süslenen alana giren yurttaşlar, aralıksız “Bijî berxwedana Efrinê" sloganı attı. Barış annelerinin Newroz ateşini yaktığı esnada sayısı binleri bulan kitle, coşkuyla davul zurna eşliğinde halaya durdu. Konuşma yapan HDP İl Eşbaşkanı Hayriye Korkmaz, kitlenin bayramını kutlayarak direnenleri selamladı. HDP PM üyesi Bedriye Yorgun da Efrin'de direnenleri selamladı.
Newroz, yerel müzik gruplarının dinletisi eşliğinde çekilen halaylar ve atılan sloganlarla son buldu.
ANTEP
Antep'te de, Newroz, HDP, DBP, EMEP, Yeşiller ve Sol Partisi, SYKP ve Antep 78’liler Meclisi tarafından organize edildi. Sabah saatlerinden itibaren rengarenk giyinen yurttaşlar kutlama için, Tur Otobüsleri Meydanı’na geldi. Kutlama için belirlenen alan, emniyetin zırhlı ekipleri tarafından abluka altına alınırken, Antep Büyükşehir Belediyesi’ne ait iş makineleri de, alana çıkan sokakları kapattı. Yurttaşlar, 3 ayrı arama noktasından geçirilerek alana giriş yaptı. Polislerin yoğun güvenlik önleminden dolayı yurttaşlar ve polisler arasında sık sık tartışma yaşanması da dikkat çekti. Okul üniformasıyla gelen öğrenciler polisler tarafından yasak denilerek alana alınmadı. Bebeklerini kucaklarına alan anneler, yaşlılar, çocuklar, gençlerin girdiği alanda on binlerce kişi birikti ve alan doldu taştı. Halaya duran yurttaşların ağızlarından “Şehit namirin”, “Bijî Newroz”, “Bijî Serok Apo”, “Biji berxwedana Efrinê” sloganları eksik olmadı.
MARAŞ
Maraş’ta da Newroz ateşi Narlı mahallesi ve Pazarcık ile Elbistan ilçelerinde yakıldı. Maraş Newroz'larında da Efrin’e yönelik saldırılar sloganlarla protesto edildi.
MALATYA
Malatya’daki kutlama için sabah saatlerinde Emeksiz Alt Kavşağı’nda toplanan işçi ve memur sendikaları, siyasi partiler ve STK temsilcileri, "Direne direne kazanacağız", "Bijî berxwedana Efrinê’ sloganlarıyla 1 Mayıs Meydanı’na yürüdü. Savaşa karşı barış mesajlarının verildiği meydandaki kutlamada, Tertip Komitesi’nde yer alan siyasi parti ve kurumların temsilcileri halkı selamladı. HDP İl Eşbaşkanı Mustafa Aksu, Efrîn halkının direnişini selamlayarak konuşmaya başladı. Zulmün olduğu her yerde özgürlük bilinci ve inancıyla kendini donatan çağdaş Kawaların doğacağını ve faşizme karşı her ne pahasına olursa olsun direneceklerini söyleyen Aksu, "Savaşa karşı tüm Türkiye halkları, öncelikli olarak Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış insanlık dışı tecrit politikalarına karşı çıkarak AKP-MHP'nin savaş ve işgal operasyonlarına dur demelilerdir" dedi. HDP PM üyesi Selma Metin de, Kemal Kurkut’un ailesini selamlayarak başladı. Metin, "Kemal, Zilan'ın şehri Malatya'da filizlenmiş, büyümüş ve tüm baskılara rağmen başını önüne eğmeden direnmiş bir gencimizdir. Bu sebeple bugün Malatya'da gerçekleşen bu Newroz etkinliğimizde bizleri yalnız bırakmayan tüm gençlerimizi selamlıyorum. Kemal'i unutmayacağız. Kemal siz duyarlı ve direngen gençlik sayesinde Newroz alanında olmaya devam edecektir” diye konuştu. Yapılan konuşmalarda AKP iktidarın emekçilere dayattığı antidemokratik uygulamaların son bulması için mücadeleyi yükseltme çağrıları yapıldı. Kutlama, Taylan Yıldız müzik grubunun seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.
ANKARA
Ankara’daki Newroz her yıl olduğu gibi bu yılda sol, sosyalist siyasi parti, kurum, dernek ve platformlar tarafından ortak bir program ile kutlandı. Yoğun polisiye önlemlerin alındığı Newroz’da başvurulan uygulamalar, fiili olarak kutlatmamaya yönelik oldu. Arama noktalarında, sırt çantası ile gelenler alana alınmadı. Bu yüzden birçok kişi arama noktalarından geri dönmek zorunda kaldı. Yine kadınların makyaj malzemeleri, çakmak, bayrak sopaları sorun yapıldı. Bayrak sopalarının tamamı söküldü. Girişlerde kortej oluşmasına izin verilmedi. BDSP’nin, “Yaşasın İşçilerin Birliği, Halkların Kardeşliği” pankartının içeriye alınmasına izin verilmeyince Cebeci tarafına kurulan arama noktasında bir süre arbede yaşandı. Yine daha önce Tertip Komitesi’nin Ankara Emniyeti ile yaptığı görüşmelerde, ateş yakmak için alana odun girmesine izin verileceği sözü verilmesine rağmen, daha sonra alana odun sokulması yasaklandı. Uzun süre yapılan görüşmeler sonuçsuz kalınca, alanda bulunanlar üzerlerindeki elbiseleri biraraya getirerek Newroz ateşini elbiseleriyle yaktı. Yine kadınların başlarına bağlamak için yanlarında getirdikleri sarı, kırmızı, yeşil flamlalar ve bandalara izin verilmemesi üzerine, kadınlar flamaları saklayarak alana soktu. Alanı dolduran yüzlerce kişi sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Selam selam İmralı’ya bin selam” sloganları attı. “Çerxa Şoreşê” marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunulan, Koma Şengal, Agapi gibi gruplar ile sanatçı Bahoz Aslan’ın sahne aldığı etkinlik katılımcıların coşkusu ile dikkat çekti. Katılanlar saatlerce sloganlar ve müzik eşliğinde hayal çekti.
KONYA
Konya’nın Selçuklu ilçesinde ise, Salı Pazarı’nda halaylar ve sloganlar eşliğinde Newroz kutlandı. Polislerce yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Newroz alanı HDP bayrakları ve flamalarla donatıldı. Alana gelen kadınlar, yöresel kıyafetleri ile yerlerini aldı. Tertip komitesinin görevlendirdiği partililer de etkinliğe katılanların güvenliğini sağlamaya çalıştı. Ardından Newroz ateşi yakıldı. Yurttaşlar, coşkulu müzikler eşliğinde halay çekerek, Newroz'u kutladı.
ESKİŞEHİR
Eskişehir’de HDP İl Örgütü tarafından organize edilen kutlama, Kütahya yolu Fidanlık Piknik alnında gerçekleşti. Kentin dışında kutlanmasına izin verilen Newroz alanı için belirlenen ve polisin barikatlarıyla çevrilen alanın içi ise HDP bayraklarıyla süslendi. Alana yine "Newroz pîroz be", "Yaşasın Halkların Kardeşliği " ve "Yaşasın Barış" pankartları asıldığı görüldü.
Kendi imkanlarıyla kutlama alanına ulaşan yurttaşlar, iki ayrı noktada polislerce üzerleri arandıktan sonra içeriye girebildi. Renkli kıyafetlerle alana gelen kimi kadınların yanlarında piknik yapmak için çaydanlık da getirdikleri görüldü. Alanda hazırlık yapan HDP'lilerden polis çalınacak müziklerin listesini bile istedi. Bunun üzerine HDP'li yöneticilerden biri "Zaten kamerayla alıyorsunuz. Suç bulursanız işlem yaparsınız" cevabını verdi. Program özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Kutlama sırasında ise sık sık "Bijî Newroz" ve "Bijî berxwedana Efrin" sloganları atıldı.
Yapılan konuşmalar ardından kadınlar tarafından yakılan Newroz ateşiyle yurttaşlar halaya durdu.
TEKİRDAĞ
Tekirdağ'da Newroz ateşi yakıldı. HDP MYK üyesi Gülsüm Ağaoğlu konuşmasında, “Tarihin çöplüğüne nasıl ki tüm diktatörleri attık şimdi de andımız olsun bu çağın diktatörünü de göndereceğiz” dedi. Ağaoğlu, programın ardından konuşması nedeniyle polisler tarafından gözaltına alındı.