28 Mart 2018 Çarşamba

‘AKP ve Kürtler için yeni bir süreç mi başlıyor?’



Bu haftaya damgasını vuran haberlerden biri KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan’ın “Devlet, Afrin için İmralı’ya heyet gönderdi” açıklaması oldu. Hükümet kanadından ise bu açıklamaya ilişkin herhangi bir yorum gelmedi.
Karayılan’ın açıklamasından kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kürt siyasilerine seslenerek, “Doğru dürüst parlamentoda duracaksanız durun, dağdakiler de siyasetle bu işe gireceklerse girsinler,” açıklamasında bulunmuştu.
Bu gelişmeler, ''İktidarın Kürt siyasetiyle yeniden diyalog kurması için kapı mı aralandı?’’ sorusunu beraberinde getirdi.
Birgün yazarı Yaşar Aydın, bugün yayımlanan "AKP ve Kürtler için ‘yeni süreç’ sinyali," başlıklı yazısında son gelişmeler ışığında yeni bir süreci mümkün görenlerin olduğunu fakat Erdoğan’ın açıklaması ve diğer yaşanan gelişmelerin somut bir karşılığı olmayacağını düşünenlerin sayısının çok fazla olduğunu kaydediyor.
HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen’in, “Erdoğan, bu çıkışları ile kamuoyunda seçimler sonrası gelişme olabileceğine dair beklenti yaratmaya çalışıyor” dediğini hatırlatan Aydın, HDP’nin yakın vadede, özellikle de Erdoğan iktidarında Kürt sorununun çözümüne dair bir adım atılmasının mümkün görünmediğini belirtiyor.
‘’O zaman diğer soru akla geliyor; “İki üç gün içinde peş peşe yaşanılan bu gelişmelerin hiç mi anlamı yok?”’ sorusun soran Aydın, şu değerlendirmeleri paylaşıyor:
‘’AKP’de aktif siyaset yapmış Kürt kökenli milletvekillerinin de görüşlerini aldık. Ulaştığımız eski bir milletvekili tam olarak Ayhan Bilgen gibi düşünmüyor. Bölgede yaşanabilecek gelişmeler iki kesimi de diyaloga zorlayabilir. Eski milletvekili, AKP’nin Irak ve Suriye’nin şekillenmesinde temel belirleyici olmadığını hatırlattıktan sonra, “Sürecin sonuna geliyoruz. Fotoğraf netleşiyor. Anlaşılan o ki Kürtler de Türkler de bu karede yer alacak. Bence iki taraf da bunu görüyor” diyerek 15 ayda çok şeyin değişebileceğinin altını çizdi.’’
Aydın’ın yaptığı görüşmelerden ortaya çıkan sonuç, Erdoğan’ın açıklaması ve sahada yaşanan diğer gelişmelere ışığında kestirme bir sonuca varmanın mümkün olmadığı yönünde.
Öte yandan Kürt sorununa dair bir hareketlenme olduğunu kaydetmek ve bunun süreceğini söylemek mümkün.
‘’Muhafazakâr Kürt oylarının sandığa yansıması için daha somut adımlar atılması gerektiğini AKP’li kurmaylar da biliyor ve buna dair hazırlıkların yapıldığı bilgisi kulislere kadar inmiş durumda. Hangi adımlar atılacağına dair hiçbir AKP’li vekilin somut bir bilgisi yok ama özellikle bölge milletvekillerinde bir beklenti şimdiden oluşmuş,’’ değerlendirmesinde bulunan Aydın, Afrin sonrası zafer kazandığını düşünen Erdoğan’ın, kendisine daha fazla manevra alanı açtığını ifade ediyor.