31 Mart 2018 Cumartesi

Emekçinin başına yeni çorap: Mesai saatlerinin esnetilmesi masada..!


Kamu çalışanlarını ilgilendiren 3 yeni gelişme yaşandı. Bunlar 3 başlıkta şöyle:
Esnek çalışma masada: Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) yılın ilk toplantısını yaptı. Kamuda doğrudan mesai saatleri içerisinde hizmetine ihtiyaç duyulmayan, örneğin uzman, müfettiş, müfettiş yardımcısı gibi kamu personelinin mesai saatlerinin yeniden düzenlenmesi hedefleniyor. Kamu çalışanları 09.00-17.00 saatleri arasında çalışırken bu personel örneğin 07.00’de işe başlayıp 16.00’da ya da 11.00’de işe başlayıp 19.00’da işten çıkabilecek. Ancak gün içerisinde yine 8 saat çalışmayı tamamlayacak. Mesai başlama ve bitiş saati ise isteğe bağlı olacak.
4-C’de hüsran: Hükümet, kamuda birçoğu kurumları özelleştirildiği için açıkta kalan ve Devlet Memurları Yasası’nın 4-C kapsamında istihdam edilen yaklaşık 21 bin geçici personelin, 4-B sözleşmeli personel statüsüne geçirilmesine ilişkin kararı yayınladı. Ancak karar unvan, ücret, ek ödeme konularında 4-C’lileri memnun etmedi. 4-C’den 4-B’ye geçen personele ek ödeme oranı “yüzde 20” olarak belirlendi.
‘Zam yapılacak’
4-C’lilerin ücret ve ek ödeme eleştirilerine karşın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Yüzde 10 ücret artışı ile izin sürelerini düzenleyerek 4-C’den 4-B’ye emekçi kardeşlerimizin geçişini 2 Nisan itibarıyla gerçekleştirmiş olacağız. Ücretlerinde yüzde 10 artış yapıyoruz. İzin sürelerinde de bir düzenleme gerçekleştireceğiz. Dün (önceki gün) yaptığımız KPDK’de de bu konularla ilgili adım attık” dedi.
Memurun kaybı yüzde 9.15
Ekonomi büyüdü, maaş küçüldü: Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi ise ekonomi yüzde 7.4 büyürken, memur maaşlarının yüzde 9.15 küçüldüğüne dikkat çekti. Türkiye Kamu-Sen, TÜİK verilerine göre 4 kişilik bir ailenin ortalama aylık geliri 12 bin 887 lira iken bu rakamın ortalama memur ailesinde 2 bin 978 lira olduğuna vurgu yaptı. Araştırmaya göre, Türkiye’nin gelir pastası enflasyon ve reel büyüme birlikte dikkate alındığında yüzde 20.2; kişi başına düşen milli gelir yüzde 17.5 oranında yükselirken memur maaşları yalnızca yüzde 10.1 arttı. Gelir pastası büyüdü ama memurun pastadan aldığı pay küçüldü. Memurun 2017 yılındaki toplam kaybı ise yüzde 9.15 oldu.