22 Mart 2018 Perşembe

Kurumlardan Soma Davası’na ortak çağrı: “Bu dava bizim, bu dava hepimizin”..!


Soma Katliamı’nın Akhisar’da görülen ceza davasının 21’inci grup duruşması 26 Mart pazartesi günü görülecek. Soma’da bulunan kurumlar, ortak bir çağrı ile herkesi duruşma günü yan yana gelmeye, davaya sahip çıkmaya çağırıyor
Halkevleri Soma Madenci Evi, Sosyal Haklar Derneği Soma Temsilciliği, Eğitim-Sen Soma Şubesi ve ÖDP Soma İlçe Teşkilatı yaptığı ortak açıklama ile 26 Mart Pazartesi günü Akhisar’da görülecek olan Soma Katliamı davasının 21’inci grup duruşmasına katılım çağrısı yaptı. Ülke tarihinin en büyük işçi cinayeti olan Soma Katliamı davasının son sürece girdiği, iktidarın mahkemeye olan baskısının arttığı,mahkeme heyetinin değiştirildiği, madenci ailelerin avukatlarına gözaltı ve tutuklamalarla gözdağı verildiği bu son süreçte davayı yeniden ülke gündemine taşımanın önemli olduğu belirterek, bu davanın emek demokrasi ve adalet mücadelesi veren herkesin davası olduğu vurguladı.
“Hepinizi adalet arayışımızı birlikte büyütmeye çağırıyoruz” diyen kurumlar şu taleplerde bulundu:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Maden İşleri Genel Müdürü, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı istifa etsin.
Madenler kamulaştırılsın.
Taşeron Çalıştırma yasaklansın.
Madenciye söz yetki karar hakkı verilsin.
Soma Katliamı Davası’nda yukarıdan aşağıya tüm sorumlular yargılansın.
Avukatlardan Soma Katliamı Davası’na çağrı: Adalet istiyoruz!
Açıklamanın tamamı şu şekilde:
Türkiye tarihinde yaşanmış en büyük işçi kıyımı olan Soma Katliamı’nın ceza davası Akhisar’da devam ediyor. Bir taraftan adalet arayışımızı kesintisiz olarak sürdürürken diğer yandan da her ayın 13’ünde düzenli olarak “301’i (Soma’yı) unutma unutturma” şiarı ile sorumlu Kamu görevlileri de dahil olmak üzere tüm sorumluların yargılanması talebiyle eylem ve anmalarımızı sürdürüyoruz. Ekmeğini kazanırken babaları katledilen 432 tane çocuğun yetim bırakıldığı, işçinin emeğin hiçe sayıldığı, insanların zorlu yaşam ve çalışma koşullarına mahkum edildiği bu ülkede; insanca bir yaşam için, “iş kazası” denilerek hafife alınan işçi cinayetlerine dur demek için, bir Soma bir Ermenek daha yaşanmaması ve bu kölelik düzeninin ortadan kaldırılması için diyoruz ki; Soma Katliamı davası bizim, hepimizin davasıdır!
Davanın ilk gününden bu yana söylediğimiz gibi bu dava siyasi bir davadır ve sonucu sadece Soma’yı değil ülkede yaşamını cebine alarak ölüm düzeninde çalışmaya mahkum edilmiş milyonlarca işçiyi, milyonlarca işçi ailesini ve iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiş tüm işçilerin davalarını etkileyecek toplumsal bir davadır. Bu yüzden davanın son aşamasına geldiğimiz bu günlerde görüyoruz ki; iktidarın yargıya müdahale çabası artmakta, yaklaşık bir yıldır verilmesi gereken savcı mütalaasında imtina edilmekte, mahkeme heyeti değiştirilmekte, başından bu yana adalet arayışından geri durmayan madenci yakınlarının müdafiliğini yapan avukatlar göz altına alınmakta ve davanın seyrini değiştirmek amacıyla düzmece bir sabotaj iddiası ortaya atılarak sermayenin sorumluluğu örtbas edilmeye çalışılmaktadır. Tüm bu çaba bir kez daha göstermektedi ki bu dava bizim, tüm işçilerin, adalet için mücadele edenlerin davasıdır!
Sermayenin işçi kanıyla büyüdüğü, her işçi cinayetinin altından aşırı üretim, kar hırsı ve denetimsizliğin çıktığı ülkemizde Soma Davası’nda sorumluluğumuzu yerine getirmezsek her ocak, her şantiye, her atölye birer 13 Mayıs’a gebedir. Yargılamanın son aşamasına gelindiği, baskıların bu denli arttığı bu dönemde 26 Mart Pazartesi günü görülecek olan duruşmayı bir mücadele gününe birlikte dönüştürmeye, yan yana gelerek Soma Davası’nı memleket davası haline getirmeye, hepinizi adalet arayışımızı birlikte büyütmeye çağırıyoruz.