22 Mart 2018 Perşembe

Almanya’da kamu çalışanları uyarı grevinde..!


2,5 milyon kamu çalışanını ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde patronun sendikanın taleplerini kabul etmemesi ve kendisinin bir teklifte bulunmaması üzerine uyarı grevleri başladı.
Almanya’nın birçok kentinde kamu çalışanları bir günlük uyarı grevine gitti. Belediye otobüsleri ve tramvaylar çalışmadı, çöpler alınmadı, hastaneler, yüzme havuzları ve kreşlerde çalışılmadı.
Uyarı grevleri Çarşamba günü de devam edecek.
Hizmet iş kolunda örgütlü Ver.di Sendikası 2,5 milyon kamu emekçisi için yüzde 6 daha fazla ücret, maaş artışlarının her halükarda en az 200 avro olmasını talep ediyor. Talepler arasında mesleki eğitim alanlar ve stajyerlere aylık en az 100 avro zam ile vardiyalı çalışanlara 4 yerine 6 gün yıllık ek izin günü yer alıyor.
Patron ise bu talepleri görmezden geliyor.
Sendika ve patronun yeni bir tur için 15-16 Nisan tarihlerinde masaya oturması bekleniyor.
Gabon’da genel grev
Orta Afrika’nın batı kıyısında bulunan Gabon’da kamu ve özel sektörde çalışan işçi ve emekçiler geçtiğimiz haftadan bu yana grevde. İşçi ve emekçiler ödenmeyen ücretlerinin ödenmesi, sendikanın tanınması ve emeklilik reformu ile müzakerelerin başlamasını gibi talepleri için greve gittiler.
Petrol rezervlerine sahip olan Gabon’da petrol fiyatlarının düşmesi ülkeyi zora sokuyor. Ülkede son aylarda aralarında petrol şirketi Royal Dutch Shell’in de bulunduğu birçok işyerinde işçiler greve gitmişti.
Panama’da protestolar sürüyor
Panama’nın ikinci büyük kenti olan Colon’da geçtiğimiz hafta sokaklara çıkan yoksul halk protesto gösterileri düzenledi. Günlerdir süren sokak eylemlerinde çok sayıda kişi yaralandı. Colon’da sağlık ve su hizmetleri neredeyse hiç yok, eğitim sistemi işlemiyor. Kentteki tadilat projeleri bardağı taşıran son damla oldu. Yoksul halk, bu projelerin şehir merkezini yoksullardan temizlemenin kılıfı olduğunu savunuyor.
Slovenya’da öğretmenler 1 günlük greve gitti
Slovenya’da 40 bin öğretmen daha yüksek ücretler için geçtiğimiz hafta Çarşamba günü, bir günlük greve gitti. Başkent Ljubljana’da 10 binden fazla kişi yüzde 8 ile 12 arasında maaş artışı talebi için yürüdü. Eğitim emekçileri 2018 yılının başında da greve çıkmıştı. Öğretmenler 17 Nisan’da da greve gideceklerini açıkladı. Hükümet, talep edilen ücret artışlarının mali ve ekonomik olarak haklı olmadığını söylüyor.
ABD’de öğrencilerden silah lobisine protesto
ABD’nin birçok şehrinde, öğrenciler bir ay önce Florida’da bir okulda yaşanan katliamda 17 kişinin ölümünün birinci ayında sokaklara çıkarak protesto gösterileri düzenledi. Öğrencilerin protestoları özellikle ABD silah lobisi NRA’ya yönelik.
Öğrenciler 24 Mart’ta Washington’da “Yaşamlarımız için yürüyüş!” şiarı ile bir yürüyüş düzenleyecekler.
İspanya’da emeklilerin protesto gösterisi
İspanya’da Pazartesi günü on binlerce emekli, emekli maaşlarında artış talep ederek gösteri düzenledi. Göstericiler enflasyonu dengeleyen yeterli emekli maaşı talep ediyorlar.
Güney Kore’de 4 bin lastik işçisi grevde
Güney Kore’deki lastik üreticisi Kumho Lastikleri’ne ait üç tesiste 4 binden fazla işçi greve gitti. İşçiler, iş yerlerinin Çin şirketi Qingdao Doublestar’a satılma planlarına karşı çıkıyorlar. Güney Kore’deki üç fabrikasının yanı sıra Çin’de üç, Vietnam’da ve Amerika’da birer fabrikası bulunan Kumho tekeli aşırı borçlu. Grevdeki 3 bin 500 daimi ve 500 geçici işçi iş yerlerini savunuyorlar.
Amerika’da öğretmenlerin grevleri yayılıyor
Amerika’da New Jersey eyaletinde bulunan Jersey City’de devlet okullarında çalışan 4 bin öğretmen geçtiğimiz hafta Cuma günü iş bıraktı. Bu grev, 1998 yılından bu yana Jersey City’de yapılan ilk iş bırakma eylemiydi. Yüksek sağlık ücretlerini protesto eden öğretmenlerin grevine hemşireler, asistan öğretmenler, psikolog danışmanlar ve memurlardan oluşan okul personeli da destek verdi.
Amerika’da 2011 yılında hastalık ve emeklilik sigortasında yapılan “reform” ile öğretmenlerin sağlık sigortasına ödemek zorunda oldukları miktar maaşın yüzde 35’ine yükselmişti.
Mart ayının başında da West Virginia’da öğretmenler artan sağlık masrafları nedeniyle greve gitmişti. Öğretmenlerin bu grevi sendikanın uzlaşıcı tutumu nedeniyle kazanımla sonuçlanmamış olsa da Oklahoma, Pennsylvania, Arizona, Kentucky, Tennessee, Colorado ve Porto Riko’da ki öğretmenlere yol gösterdi ve öğretmenler bu kentlerde greve gideceklerini açıkladılar.
Pennsylvania’da öğretmenler geçtiğimiz Perşembe gününden bu yana grevdeler.
Denver’de (Colorado) öğretmenler Pazartesi ve Salı günü ücret artışı talep ederek greve gitti.
Porto Riko’da Pazartesi günü bir günlüğüne iş bırakacak olan öğretmenler ise devlet okullarının özelleştirilmesini protesto ediyorlar.