19 Eylül 2016 Pazartesi

OHAL Sonrası Cezaevlerindeki Hak İhlalleri Meclis’e Taşındı..!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Olağanüstü Hal (OHAL) sonrasında hapishanelerdeki hak ihlallerini Meclis’e taşıdı.
Bugün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlanması talebiyle verdiği soru önergesinde, “darbe girişimi sonrası hapishanelerde özellikle de siyasi mahpuslara yönelik hak ihlalleri, baskı ve keyfi uygulamaların her gün arttığı” ifade edildi.
“Kırıkkale’de içme suyu dahi bulamadılar”
Önergede şu bilgilere yer verildi:
“OHAL ile birlikte hukuksuz bir şekilde çıkarılan Karar Hükmünde Kararnameler (KHK) ile hapishanelerdeki işkence ve hak ihlalleri yasal zemine oturtuldu.
“Türkiye’nin birçok cezaevinden şu konuda şikayetler ulaştı: Ailelerinden uzaklara sevkler, çıplak arama, kitap yasağı, muhalif yayınlara ulaşma engeli, temizlik malzemelerinin verilmemesi, havalandırma süresinin kısıtlanması, tedaviye ulaşmanın engellenmesi, askeri içtima dayatmaları, görüş, mektup ve avukat haklarının kısıtlanması…
“Örneğin, inşaatı henüz bitmemiş Kırıkkale Keskin Kapalı Cezaevinde mahpuslar uzun bir süre banyo ihtiyaçlarını suların kesik ya da çamurlu akması nedeniyle karşılayamadı hatta kantin açılana kadar içme suyu dahi bulamadılar.
“Türkiye hem imzacısı olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ‘Hiç kimse, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı, ceza ve işlemlere tabi tutulamaz’ şeklindeki 3. maddesini hem de bu maddeyi kabul ettiğini gösteren anayasanın 17. maddesini aleni bir şekilde ihlal ediyor.”
“Çıplak aramanın gerekçesi nedir?”
Aycan İrmez, Bakan Bozdağ’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:
* Mahpusların açık görüş süresinin bir saatten yarım saate indirilmesinin yasal dayanağı ve gerekçesi nedir?
* Cezaevi girişlerinde mahpusların çıplak aramaya tabi tutulmasının yasal dayanağı ve gerekçesi nedir?
* Kırıkkale Keskin Kapalı Cezaevinde yaşanan hak ihlalleri ve idarenin işkence boyutuna varan sert tutumlarına karşı cezaevi idaresi ve personeli hakkında açılmış idari bir soruşturma var mı? Açılmamışsa gerekçesi nedir?
* Cezaevlerinde idareden kaynaklı yaşanan hak ihlallerine karşı almış olduğunuz önlemler nelerdir?
* Kırıkkale Keskin Kapalı Cezaevinde çalışan yönetim de dahil olmak üzere personellere insan ve tutuklu hakları konusunda hizmet içi eğitim verildi mi?
* Keskin Kapalı Cezaevinde mahpusların günlerce susuz kalmasının siyasi, insani ve ahlaki gerekçesi nedir?
* Son altı ay içerisinde hücre cezası verilen mahkum sayısı kaç? Bunlardan kaçı siyasi, kaçı adli mahpus?
* Cezaevlerinde kitap gazete ve dergilere el konulmasının gerekçesi nedir? Siyasi mahpusların ne tür kitap dergi ve gazete okuması gerektiğine dair müdahale etme yetkisi nereden alınıyor?
* Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri nedeniyle yapılan şikâyetlerin ve cezaevi rejimi, fiziki koşullar ve uygulanan muameleler hakkında etkili bir idari ve yargısal denetim sağlamak adına bakanlığınızın almış olduğu tedbirler nelerdir?
* Yaşanan hak ihlalleri nedeniyle son altı ayda infaz hâkimliği ceza müdürlüklerine kaç şikâyet geldi? Yapılan şikâyetlerin kaçı sonuçlandı ve kaç cezaevi çalışanı bu yüzden ceza aldı?
* Kötü muamele iddialarının araştırılması, sürgüne dönen sevklerde yaşanan hak ihlallerinin tespiti, yaşanan aşırı yoğunluk ve artan hak ihlallerinin ortaya çıkarılması amacıyla bakanlığınızın yürüttüğü çalışma ve tedbirler var mı? (AS)