28 Nisan 2017 Cuma

1 Mayıs Her yerde..!

Türkiye'nin dört bir yanında kutlanacak olan 1 Mayıs için illerdeki kutlama planları yapıldı.
ZONGULDAK'TA MADENCİ ANITI'NDA
Zonguldak'ta GMİS, KESK, TMMOB ve Türk-İş bağlı sendikalar tarafından Zonguldak Madenci Anıtında ortak kutlanacak. Saat 13.30’da İstasyon Caddesi’nde toplanacak olan işçi ve emekçiler Madenci Anıtına yürüyecek. Miting için ilçeler ve çevre illerden geniş katılımın sağlanması için çalışmalar yürütülüyor. İşyeri çalışmaları, pankartlar, billboardlar, afişler, el ilanları ve anonslarla katılımın arttırılması planlanıyor. GMİS yaptığı açıklama ile “İnsanca çalışıp insanca yaşamak için, haklarımızı ve haklılığımız haykırmak için, ülkemizin öz kaynaklarına sahip çıkmak 1 Mayıs’ta Madenci Anıtındayız” denildi. KESK Zonguldak Şubeler Platformu da Zonguldak merkez ve ilçelerinde işyerlerinde 1 Mayıs’a katılım çağrısı yapıyor. KESK’ten yapılan açıklamada OHAL/KHK rejiminin hukuksuz uygulamalarına ve kamuda yüz binlerce kişinin işten atılmasına karşı 1 Mayıs çağrısı yapıldı.
ÇAYCUMA’DA DA KUTLANACAK
1 Mayıs, Çaycuma’da KESK bileşenleri tarafından saat 11.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda kutlanacak. Çaycuma Atatürk Anıtı’na kadar yapılacak yürüyüşün ardından Madenci Anıtı’ndaki 1 Mayıs kutlamasına gidilecek. KESK Çaycuma Bileşenleri “İş güvencesi ve kıdem tazminatına sahip çıkmak, hukuksuz açığa alma ve ihraçlara karşı dur demek için 1 Mayıs’ta alanlardayız” çağrısı yaptı. (Zonguldak/EVRENSEL)
BURSA'NIN 1 MAYIS PLANI BELLİ OLDU
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB OHAL’e, taşeron köleliğine, kıdem tazminatının gaspına, iş güvencesinin kaldırılmasına hayır demek için 1 Mayıs’ta Bursa Atatürk Stadyumunda olacak. İşçi ve emekçiler stadyuma, saat 11.00’de İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünden yürüyüşle gidecek. Türk-İş’in Ankara’ya çağrı yapması üzerine Türk-İş’e bağlı sendikalar Ankara’ya gideceğini açıklarken, gitmeyen sendikalar ve işçiler Bursa mitingine katılacak. KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Atakan Erdağı; “Kıdem tazminatının fona devredilmesi gündemde, kamu emekçilerini iş güvencesini ortadan kaldırmak için bir takım girişimler gündemde böyle bir ortamda bu 1 Mayıs daha bir anlam kazanmıştır” dedi.
Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci ise “OHAL ve referandum süreci ile birlikte işçilerin haklarına büyük bir saldırı var. Grevlerimiz yasaklanıyor, TİS görüşmelerimiz engelleniyor ve kıdem tazminatının fona devredilmesi gündemde. Örgütlü olduğumuz fabrikalarda 1 Mayıs çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Haklarımıza sahip çıkmak için 1 Mayıs’ta yerimizi alacağız” dedi.
Ankara’ya gideceklerini dile getiren TÜMTİS Bursa Şube Başkanı Özdemir Aslan ise “Ankara şube yönetimi ve üyelerimize verilen cezaları protesto edeceğiz. Bizler Ankara’ya gideceğiz ama gelemeyen işçi arkadaşlarımızı, sadece bizim sendikamıza üye işçileri değil bütün işçileri, Bursa’da ki 1 Mayıs etkinliklerine katılmaya çağırıyoruz” dedi. (Bursa/EVRENSEL)
KOCAELİ'DE YÜRÜYÜŞ YAPILACAK
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB temsilcilerinden oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi Valiliğe başvuruda bulundu. Buna göre 1 Mayıs’ta saat 12.00’de İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı’nda toplanacak olan işçi ve emekçiler, buradan Anıtpark’a yürüyecek.
(Kocaeli/EVRENSEL)
MANİSA'DA CUMHURİYET MEYDANI'NDA
Manisa’da 1 Mayıs, KESK, DİSK, TMMOB ve TTB tarafından ortak kutlanacak. 1 Mayıs günü Manisalı işçi ve emekçiler saat 11.00’de Sultan Önü’de toplanarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüyecek. 1 Mayıs’a ilişkin Emek ve Demokrasi Güçleri bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Metin Demirel, hukuku, demokrasiyi, evrensel temel hak ve özgürlükleri yok saymayı bir rejim biçimi olarak benimsemiş anlayışa karşı, bu yıl her zamankinden çok daha yaygın, kitlesel ve coşkulu bir biçimde buluşmayı görev bildiklerini ifade etti.
(Manisa/EVRENSEL)
KAYSERİ'DE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Kayseri'de Cumhuriyet Meydanı Mimar Sinan Parkı içinde saat 16.00’da başlayacak miting için emek, demokrasi güçlerinin çalışmaları sürüyor. KESK, DİSK, TÜMTİS, CHP, EMEP, HDP, HAGED, Birleşik Haziran Hareketi gibi sendika, siyasi parti ve kitle örgütünün katılacağı miting için Kayseri Organize Sanayi Bölgesi işçileri hazırlığını sürdürüyor. DİSK Bölge Başkanı Cumali Sağlam, “Kayseri işçileri talepleriyle alanda olmalıdır” çağrısı yaparken, Tertip Komitesi adına gazetemize konuşan Orhan Karakaya da, “Kıdem tazminatı hakkımız, iş güvencemiz, OHAL’in iptal edilmesi, haksız ihraçlara karşı gibi birçok talep ile bu yıl 1 Mayıs daha güçlü geçmeli. Kayseri’de işçi cinayetlerinde ciddi artış söz konusu buna karşı da 1 Mayıs’ta alanda olacağız. OSB işçilerine yönelik de özel bir çalışma ile çağrılar yapıyoruz “ dedi. (Kayseri/EVRENSEL)
‘NEWROZ RUHUYLA 1 MAYIS’A KATILALIM’
Diyarbakır'da 1 Mayıs mitingine katılım çağrısı yapan sendika ve meslek odalarının temsilcileri de kentte yapılacak kutlamaya katılım çağrısı yaptı.
OHAL’in en fazla zarar verdiği kesim olan emekçiler, taleplerini ve tepkilerini 1 Mayıs meydanlarında haykırmaya hazırlanıyor. Diyarbakır’da da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin ortak organize edeceği 1 Mayıs mitinginde emekçiler talepleriyle bir araya gelecek.
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Sözcüsü Üzeyir Evrenk, 2015’ten bu yana ülkede hiç olağan olmayan günler yaşadıklarını belirterek, coğrafyalarında sürekli savaş, ölüm ve katliamlar yaşandığını kaydetti. Evrenk, “Tüm işçileri, emekçileri ve halkımızı Amed Newrozu ve 16 Nisan’ın ‘hayır’ ruhuyla 1 Mayıs alanına bekliyoruz. 1 Mayıs’ta tüm emekçi kadınların, gençlerin, yoksulların, işçi sınıfının yapılacak kutlamalarda yer almaları gerekiyor” dedi.
TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Üyesi, Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Orak da, “İşçi haklarının ve cinayetlerinin sonlandırmasına güçlü karşı çıkmalıyız. Emekçi ve işçiler dışında da herkesin 1 Mayıs alanına gelip destek vermesini bekliyoruz. Bizler TMMOB olarak her sene olduğu gibi yine alanlarda olacağız. Coşkulu bir şekilde 1 Mayıs’ı kutlayacağız. Tüm emekçileri, mühendis, mimar ve şehir planlayıcılarını mitinge bekliyoruz” dedi.
1 Mayıs mitingine katılım çağrısında bulunan Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eş Başkanı Hatice Efe ise KHK’lerle emekçilere ve işçilere çok ciddi saldırılar yapıldığını dile getirerek, “Özellikle kadın emekçiler ve işçiler olarak ihraçlara ve işten atmalara maruz kaldık. Erkek zihniyeti kendini orada da gösterdi. Bunu devletin bir saldırısı olarak görmeyip de sanki kadın arkadaşlarımız bir şey yapmış da ihraç edilmiş gibi algılandı. Bu açıdan bu mücadele biz kadınlar açısından daha önemlidir” dedi. Diyarbakır’da 1 Mayıs kutlamaları için İstasyon Meydanı’na başvuru yapıldı. (Diyarbakır/DİHABER)
DERSİM’DE 1 MAYISSEYİT RIZA MEYDANI’NDA
Dersim'de 1 Mayıs’a ilişkin yapılan basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Şube Eş Başkanı Süleyman Güler, her 1 Mayıs’ın dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca işçi ve emekçi için, tüm ezilenler ve yok sayılanlar için birliğin, mücadelenin ve dayanışmanın büyütüldüğü gün olduğunu söyledi. Baskıların arttığı bir dönemde 1 Mayıs’ın kutlanacağını ifade eden Güler, “olağanüstü hale, kanun hükmünde kararnamelere ve tek adam rejimine ‘hayır’ demek için tüm halkımızı 1 Mayıs’ta alanlara çağırıyoruz. Dersim’de 1 Mayıs pazartesi günü saat 11.00’de Seyit Rıza Meydanı’nda miting gerçekleştireceğiz” dedi. (Dersim/EVRENSEL)
DATÇA'DA ORTAK KUTLANACAK
Datça Emek ve Demokrasi Platformu 1 Mayıs’ı ortak kutlama kararı aldı. Bileşenler ortak talepler etrafında birleşerek Datça Emek ve Demokrasi Platformu’nu kurdular. Datça’da 1 Mayıs öğlen saatlerinde Şenkaya Kavşağı’ndan yürüyüşle başlayacak ve Cumhuriyet meydanında toplanılarak kutlanacak. Emek ve Demokrasi platformu bileşenleri ortak bir bildiri ile Datça halkını 1 Mayıs’ta alana davet etti.
Datça Emek ve Demokrasi Platformu’nda CHP, HDP, EMEP ve ÖDP, Birleşik Haziran Hareketi, Datça Hayır Platformu, Emekli-Sen, SES ve Eğitim-Sen, anarşistler ve Datça’da yaşayan sanat ve bilim insanları yer alıyor. (Muğla/EVRENSEL)
DENİZLİ'DE EMEKÇİLER ULUS KAVŞAĞI'NA YÜRÜYECEK
Denizli'de DİSK, KESK, TMMOB’un çağrısıyla gerçekleşecek 1 Mayıs kutlaması için emekçiler saat 12.00’de Çınar Meydanı’nda toplanarak, Ulus Kavşağına yürüyecek.
Emek Partisi üyeleri 1 Mayıs’ta saat 11.00’de parti il binası önünde toplanarak, alana yürüyecek. (Denizli/EVRENSEL)