27 Nisan 2017 Perşembe

Türkiye iş cinayetlerinde dünyada 3’üncü, Avrupa’da 1’inci sırada..!

28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü nedeniyle açıklanan verilere göre, her yıl 2 milyon 300 bin kişi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. Türkiye, iş cinayetlerinde Avrupa’da birinci sırada.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 2001 yılında 28 Nisan’ı “Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü” ilan etti. 1914 yılında Kanada’da iş cinayetlerinde patron sorumluluğu olduğuna vurgu yapılan ilk hukuki kararın verildiği gün olan 28 Nisan, 30’dan fazla ülkede “İş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü” olarak kabul ediliyor.
Dünyada her 5 saniye bir işçi çalışırken ölüyor
ILO’nun verilerine göre dünyada her yıl 2 milyon 300 bin işçi, çalışırken hayatını kaybediyor. Her 15 saniyede bir işçi, iş cinayeti sonucu hayatını kaybediyor, günde yaklaşık 6 bin 300 işçi çalışırken can veriyor.
Evrensel’de yer alan habere göre, Dünya Çalışma ve Güvenliği ve Sağlığı Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Makine Mühendisleri Odası, Türkiye’de işçi sağlığı ve güvenliğine gereken önemin verilmediğine, yasa, yönetmelik ve uygulamaların yetersiz kaldığına dikkat çekti.
Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü
Hem patronların hem de kamu işvereni konumundaki devletin emek aleyhine tutumunun Türkiye’yi iş cinayetlerinde Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sıraya taşıdığı belirtilen açıklamada, bu artışın nedenleri şöyle sıralandı: İş güvencesinin azalması, esnek çalışma, taşeronlaştırma, ağırlaşan çalışma koşulları, özelleştirme, sendikasızlaştırma, kayıt dışı işçilik, yoğun kadın-genç-çocuk emeği sömürüsü…

Açıklamada, meslek odalarının öneri ve uyarıları dikkate alınmadan 2012 yılında çıkarılan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Yasası ile ilgili yönetmeliklerin defalarca değiştirilmesine rağmen iş kazaları ve ölümlerin artarak devam ettiğine dikkat çekildi.