24 Nisan 2017 Pazartesi

Ermeni Soykırımı İstanbul-Tünelde anıldı: ‘Bazı acılar zamanla iyileşmez, yüzleşin’..!


1915 Ermeni Soykırımı’nın 102. yıldönümü dolayısıyla Taksim Tünel Meydanı’nda bir araya gelen çok sayıda kişi yüzleşme özür dileme çağrısında bulundu. Grup adına basın açıklamasını okuyan Murat Çelikkan, “24 Nisan, bir halkın maruz kaldığı şiddetin başlangıç günüdür” dedi.
1915 Ermeni Soykırımı’nın 102. yıldönümü dolayısıyla Taksim Tünel Meydanı’nda yüzlerce kişinin katılımıyla ‘yüzleşme’ çağrılı bir anma düzenlendi.
24 Nisan’ı Anma Platformu öncülüğünde düzenlenen anmaya sanatçı Ferhat Tunç, 2007 yılında katledilen Ermeni gazeteci Hrant Dink’in eşi Rikel Dink ve HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da katıldı.
Sessiz oturma eylemi ile başlayan anmada basın açıklaması metnini 24 Nisan’ı Anma Platformu üyesi Murat Çelikkan okudu.
“102 yıl oldu yüzleşin!”pankartının açıldığı anmada Ermenice şarkılar eşliğinde, 234 Ermeni siyasetçi, gazeteci, hukukçu, sanatçı ve aydının fotoğraflarının bulunduğu deva pankart açılarak üzerine karanfiller bırakıldı.
“Geri dönmeyi umuyorlardı”
102 sene önce 24 Nisan’da Ermenilere yönelik büyük bir harekatın başlatıldığını söyleyen Çelikkan, katliam için düğmeye basıldığını belirtti:
24 Nisan 1915’te, Osmanlı devleti Dâhiliye Nezareti, Ermeni toplumunun aydınlarının, kanaat önderlerinin tutuklanması için düğmeye basmıştı. Devletin derinlerinde örgütlenmiş olan İttihatçılar dışında, başlangıçta hiç kimse, bu tutuklamaların bir halkın topyekûn katledilmesine giden yolun başlangıç adımları olduğunu düşünmemişti. Tutuklananların önemli bir kesimi, bir süre sonra geri dönmeyi umuyordu. Öyle olmadı. 24 Nisan tutuklamaları, Ermeni kırımının başlangıç adımı oldu.
‘Ermeniler de kültürleri de yok edildi’
Çelikkan, 24 Nisan 1915’ten beri, Türkiye’de yaşamın, farkına varılsa da varmasa da çoraklaştığını söyledi:
Bir halk bütün değerleriyle tasfiye edilirken, toplumun tüm değerleri yaralandı. Bir halk bütün kültürüyle imha edilirken, bir arada yaşama kültürü şiddetli bir darbe aldı. Ermeniler gibi, arkalarında bıraktıkları kültürel mirasın izleri de yok edildi. Binlerce tarihi yapı, kilise ve okul bilinçli olarak harabeye dönüştürüldü. Sanki Ermeniler gibi onlar da bu topraklarda hiç bulunmamışlar gibi davranıldı.
“Yüzleşmezsek karanlıktan kurtulmak mümkün olmayacak”
Çelikkan açıklamasına şu sözlerle devam etti:
Demokrasinin, çatışma kültürü yerine barış içinde bir arada yaşama dinamiklerinin güçlenmesi, ırkçılığın ve nefret söyleminin geriletilmesi, içindeki her bir bireye, gruba, çevreye, kimliğe güven veren bir sosyal dokunun inşa edilmesi, bunların hepsinin başarılması için, 102 sene önce başlayan ve birkaç sene içinde tamamlanan bu yıkımla yüzleşmek bir zorunluluk. Bu yüzleşme olmadan HrantDink’i, Sevag Balıkçı’yı, Marisa Küçük’ü öldürerek 1915’in o korkunç geleneğini sürdüren ve bebeklerden katil yaratan karanlığın üzerimizdeki ağırlığından kurtulmamız mümkün olmayacak.
Bu nedenle, 100. yıl anmasında yaptığımız çağrıyı bir kez daha tekrarlıyoruz: Bu yüzleşmenin gerçekleşmesi için çabalamak, Hrant Dink’e olan borcumuzdur, Sevag Balıkçı’yaolan borcumuzdur, Marisa Küçük’e olan borcumuzdur, dünyanın dört bir yanına dağılan, topraklarından uzakta yaşamak zorunda kalan kardeşlerimize olan borcumuzdur
“Bazı yaralar zamanla iyileşmez”
Kendi vicdanımıza karşı olan borcumuzdur. Bizler bu acı hepimizin dedik. Bazı yaralar zamanla iyileşmez dedik, özür diledik; özür diliyoruz. Hesaplaşıyoruz, hesaplaşmaya devam ediyoruz ve devam edeceğiz. Hiç ara vermeyeceğiz. Şimdi sıra sizde, karşılıklı acılardan söz eden taziyeler değil, özür bekliyoruz. 102 yıl oldu. 103 yıl olmasını beklemeyin. Özür dileyin!
Sözlerime son verirken, herkesi 1915 yılında kaybettiğimiz tüm kardeşlerimizin anısı önünde saygıyla eğilmeye davet ediyorum.
24 Nisan anma etkinliği açıklamanın ardından 1915’de sürgün edilerek ölüme yollanan 224 aydının isimleri okunması ile sona erdi.
AKP Faşizmi 1 Mayısın 1 Mayıs Alanı Taksimde Kutlanmasında Korkuyor Onun İçin Yasaklıyor..!
Korkuyor. İşçi ve emekçiler 1 Mayıs için hazırlıklar yaparken yine bildik bir AKP faşizmi klasiği haberi geldi. 1 Mayıs öncesi AKP Taksim’de yapılmak istenen mitingi daha şimdiden yasakladı.
Taksim için DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bir görüşme yaptığı, akşam saatlerinde ise İstanbul Valisi ile bir görüşme gerçekleştireceği öğrenildi
Ama biz işçiler ve emekçiler 1 Mayıs’da sermayenin baskı ve saldırılarına karşı alanlara çıkacak, yine Taksim Yasaklanmaz denecektir.

Faşist baskıya,kuşatmaya, sömürüye, soyguna, yağmaya,talana, işsizlik ve yoksulluğa, savaş ve yıkımlara dur demek için, emperyalizmin uşağı AKP iktidarına, tek adam diktatörlüğüne dur demek için, Yaşasın 1 Mayıs,Taksime Yasak Konamaz" her yerde alanlarda, İstanbuld a Taksim’de olunacaktır.