30 Nisan 2017 Pazar

7 bin bekçi ne yapacak?..!

Bekçilerin görevi, “genel kolluk kuvvetlerinin derhal müdahale edemediği hallerde suçlulara müdahale etmek”. Suçlulara müdahale etmekle görevlendirilen ve kendilerine MP5 gibi otomatik silahların da verileceği iddia edilen yeni bekçilerin lise mezunu olmaları ve Türkçe Matematik Genel Kültür sorularının yer aldığı yazılı sınavı geçmeleri ise yeterli bulunacak.
Son yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde, 7 bin bekçi kadrosu açıldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde 5 bin bekçi kadrosu vardı; bu alımla birlikte Türkiye genelindeki bekçi kadrolarının sayısı 12 bine yükseldi. Hükümetin kısa sürede bu kadrolara alım yapacağı ifade ediliyor.
ANKARA VE İSTANBUL’DA GÖREV YAPACAKLAR
Daha önce emniyet görevi yapmaktan çıkarılan, emekli olanların yerine yenileri alınmayan bekçilerin henüz emniyet kadrosunda kalanlarının büyük bölümü de Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Şanlıurfa ve Şırnak’ta bulunuyordu. Bir kısmı idari görevlere verilen bekçilerin yeni alımlardan sonra hangi görevlere atanacakları birçok soru işaretini barındırıyor. Adana, Mersin, Gaziantep, Hatay, İstanbul ve Ankara gibi büyük illerde öncelikli olarak görevlendirilecekleri ifade edilen yeni bekçilerin eğer tekrar mahallelerde görevlendirilecekler ise bu görevi nasıl yürütecekleri ise henüz bilinmiyor.
SUÇLULARA MÜDAHALE
Geçmişte mahalle ve çarşılarda gezen olan bekçilerin görevi yönetmeliklerinde belirtildiği gibi “genel kolluk kuvvetlerinin derhal müdahalesine imkan bulunmayan hallerde vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlayarak, suçluların yakalanmasında güvenlik güçlerine yardımcı olmak” olarak tanımlanıyordu. Bu genelge halen geçerli. Ancak bekçilere ağır silahların da verileceğinin konuşulması üzerine, yeni alınacak bekçilerin nasıl bir eğitim sürecinden geçirileceği de bilinmor. Bunların KHK veya yeni genelgelerle düzenlenebileceğine dair görüşler de var.
LİSE MEZUNU OLMA YETERLİ
Suçlulara müdahale etmekle görevlendirilen bekçilerde aranan şartlar ise lise mezunu olmaları. Başvurucularda, sözlü sınav ile Türkçe, Matematik, Genel Kültür alanlarından soruların yer aldığı yazılı sınavdan da başarılı olma şartı aranacak.