23 Nisan 2017 Pazar

Van’a getirilen Afganlar korucu mu yapılacak?

Van’a devlet kontrolünde getirilen binlerce Afgan, İHH Van Şubesinin desteğiyle ilk olarak çeşitli oteller ve büyükşehir belediyesi kayyumunun verdiği yemeğin ardından Van’a yerleştirilmeye başlandı.
Van’a Suriyelilerin ardından şimdi Afganlar yerleştiriliyor. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın geçen ay yaptığı İran’da bekleyen 3 milyon mültecinin Türkiye’ye gelmek istediği şeklindeki açıklamalarının ardından ilk olarak İran’dan gelen 150 civarında Afgan’ın Van’a yerleştirilmesi için çalışmalar başlatıldı.
Afganlar önce oteller ve spor salonlarına yerleştirilirken İHH Van Şubesi de bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor. İHH Van yetkilisi İbrahim Çinkılıç, Afganlar hakkında gerekli işlemlerin yapılacağını belirtti.
1982 YILINDA EVREN DE AFGANLARI VAN’A YERLEŞTİRMİŞTİ
12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren’in 1982 yılında kabul ettiği 1150 Kırgız, Türk uçaklarıyla başlarında hanları Rahmankul Han ile birlikte Adana'ya getirildikten sonra Malatya ve Van'ın değişik yerlerine dağıtılmış son olarak 1983'te dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından da Van'ın Erciş ilçesi Altındere Mahallesinde inşa edilen konutlara yerleştirilmişlerdi.
GETİRİLEN AFGANLAR KORUCU YAPILACAK
Erciş’e yerleştirilen Afganlara daha sonra silah verilmiş ve korucu olmaları sağlanmıştı. Van’a getirilen ve özellikle erkeklerin yoğun olduğu Afganların da korucu yapılacağı belirtildi. İlk olarak 150 kişi ile Van’a gelen Afgan mülteci sayısının önümüzde ki günlerde 75 bini bulacağı tahmin ediliyor.
ANF