26 Nisan 2017 Çarşamba

200 bin kamu işçisi için TİS süreci başladı..!

Kamuda çalışan yaklaşık 200 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme süreci Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılan toplantıyla başladı. Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın da katıldığı"Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü" toplantısıyla başlayan TİS sürecinde işçiler için 2017 ve 2018 yılında geçerli olacak maaş zamları ve diğer sosyal hakları belirlenecek.
Türk-İş, 2017 yılı için yüzde 18, 2018 yılı için ise 2017 yılı enflasyonu artı yüzde 4 zam isteyecek. Ayrıca Türk-İş’in düşük ücretli çalışanların ücretlerinde de seyyanen artış talep ettiği ifade ediliyor. Bu çerçevede hükümete 2 bin 800 TL’nin altında çalışanlar için 300 TL’lik iyileştirme teklifi sunulacak. Hükümet ise teklifini masaya sunmadı. Çalışma Bakanı Müezzinoğlu’nun teklifin Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda görüşüldükten sonra şekilleneceğini söylediği belirtiliyor.
Türk-İş’in diğer bir talebi de vergi dilimlerinde düzenleme yapılması yönünde. Vergi dilimleri nedeniyle yüzbinlerce işçinin sene başında aldığı ücret artışı, ilerleyen aylarda yapılan kesintilerle adeta geri alınıyor.

Bugüne kadar başlaması gereken TİS görüşmeleri, açıktan ilan edilmese de referandum nedeniyle ertelenmişti. Şimdi kabine değişikliğinin gündeme gelmesiyle, görüşmelerde yeni bir rötar yaşanabileceği iddiaları da yeniden gündeme geldi