26 Nisan 2017 Çarşamba

KIZ YURTLARINDA ŞORT’ VE ‘PİJAMA’ YASAĞINA TEPKİ: NE GİYECEĞİMİZE BİZ KARAR VERİRİZ..!

KYK yurtlarında kadın öğrencilerin pijama ve şort gibi giysilerinin yasaklanmasına tepki gösteren yurt öğrencileri, “Buna karşı tüm yurtlardaki kadın öğrenciler birlikte hareket etmeli, ses çıkarmalı. Tek bir kişi kalsak bile kendimizden ödün vermemeliyiz. Bizler bu üniversitelere yaşamımıza engel olsunlar diye gelmedik. Yurtlarda ne giyeceğimize karışamazlar” dedi.
Dicle Üniversitesi’ne bağlı Ziya Gökalp, Selahaddin Eyyubi ve Süleyman Bin Halid kadın yurtlarında baskılar her geçen gün artıyor. Var olan sorunlara yıllardır bir çözüm bulamayan yurt idaresi, kadın öğrencilerin ‘Pijama’ ve ‘ Şort’ giymesini de yasakladı. Yurtlarda ve yollarda defalarca tacize ve şiddete maruz kalan kadınların bu sorunları idare tarafından önemsenmezken, yurtlarda kadınların pijama ve şort giymesi ‘uygunsuz’ kıyafet sayıldı. Bununla ilgili idare yurt duvarlarına, “Yurt idaresine, kantine ve lokanta bölümüne uygunsuz (Pijama, şort vb.) gibi giysilerle gidilmesi yasaktır” yazısı astı.
Duruma tepki gösteren kadın öğrenciler ise, “Bu bizlere verilen bir gözdağıdır. Yıllardır kadınların yürüyüşünden, gülüşüne kadar her şeye yasak koydular. Biz kadın öğrenciler bu duruma sessiz kalmayacağız” dedi.
‘Giyimimize karışanlar tacize karşı tedbir almıyor’
Yurt idaresi tarafından hayata geçirilmeye çalışılan yasağa ilişkin konuşan ismini vermek istemeyen bir öğrenci, defalarca yurt yolunda tacize maruz bırakıldıklarını ve idareye bildirmelerine rağmen adım atılmadığını söyledi. Yaşadıkları taciz durumlarına karşı tedbir alınmazken, giyim tarzlarının gündeme getirilmesine değinen öğrenci, “Bu durum kadar saçma bir yaklaşım olamaz. Bizlere ne giyip ne giymeyeceğimizi söylüyorlar. Önce yurdun çevresindeki saldırganları temizleyin. Bu durum sadece bir yurtta değil buradaki üç yurtta var. Biz kadınlar bunu kabul etmiyoruz. Bunu kabul ettirseler ileride daha da ağır yasaklar getirecekler. Bu yasağa karşı mücadele edeceğiz ve bu mücadeleden de geri adım atmayacağız” diye belirtti.
‘Ne giyeceğimize karar veremezler’
Bir başka kadın öğrenci ise, yurtta bulunan güvenlik ve kantin çalışanları dışında herkesin kadın olduğuna değinerek, güvenlikçi ve kantin çalışanlarının da kendilerini rahatsız ettiğini ifade etti. Öğrenci, “Bunu durdurmaları gerekirken suçlu bizmişiz gibi bize yasak getiriyorlar. Bizim ne giyip giyemeyeceğimize karışma hakları yok. Eğer pijamalardan dolayı tacizler yaşanıyorsa o zaman o tacizciye yasak getirsinler. Buraya boşuna para veriyoruz sadece yatmak için geliyoruz onu da zehir ediyorlar. Tek bir kadın bu yasağa karşı sessiz kalmasın herkes ses çıkarsın, bizim bedenimize ve ne giyeceğimize kimse karışamaz” diye konuştu.
‘Bizi susturamazlar’
Bu yasakla kadınların nabızlarının yoklandığını belirten bir diğer öğrenci ise, “Buna karşı tüm yurtlardaki kadın öğrenciler birlikte hareket etmeli, ses çıkarmalı. Tek bir kişi kalsak bile kendimizden ödün vermemeliyiz. Bizler bu üniversitelere yaşamımıza engel olsunlar diye gelmedik. Yurtlarda ne giyeceğimize karışamazlar” şeklinde konuştu.
Bursa’da Halime Hatun öğrenci yurdunda da kadın öğrencilerin pijamayla gezmesi ‘genel ahlak kurallarına aykırı’ denilerek yasaklanmıştı.