19 Nisan 2017 Çarşamba

Muş’taki seçim ihlallerini bir bir döken HDP’li vekil Burcu Çelik tutuklandı

Sabah saatlerinde hakkında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik, tutuklanması istemiyle sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklandı.
Çelik ile birlikte tutuklanan HDP’li vekil sayısı 14’e yükseldi.
Ayrıntılar gelecek.
Muş’taki usulsüzlükleri birer birer anlatmıştı
Fotoğraf: Muş’ta R.I isimli şahıs içinde sandık bulunan bir sınıfın önünde eli silahlı fotoğrafını Facebook’tan paylaşmıştı. R.I. “Dağdibi oy sandığımda 305 oy var 305 oy da evet Allah’ın izniyle. Tüm Türkiye’ye hayırlı olsun” ifadelerini kullanmıştı.
Burcu Çelik, daha bugün Evrensel gazetesine Muş’ta yaşanan seçim ihlallerini anlatmıştı. “70’e yakın sandıkta toplu oy kullanıldığını tespit ettik” diyen Çelik, bu ihlalleri açık oy kullanımı, başka kişiler adına da oy kullanımı, muhtar ve güvenlik güçleri eşliğinde birden fazla oy kullanımı gibi biçimlerde olduğunu ifade etmişti.
Çatbaşı köyünde bir muhtarın beş zarf ile kabinden çıkıp oy kullandığı görüntüleri hatırlatan Çelik şöyle konuşmuştu:
Bu muhtar sadece video çekilebilen ve örnek olarak ortaya çıkmış bir durumdur. Bunun gibi yüzlerce köyün olduğunu öğrendik, tespit ettik. Edindiğimiz, aldığımız bilgilere göre de kampanya öncesi bölgedeki muhtar ve imamlara baskılar yapılmış. Bu durumlarda, bunun neticesinde ortaya çıkmış olduğunu anlıyoruz. Özellikle Muş için söylüyorum bu sadece Çatbaşı köyünde değil tüm sandıklarda yaşanmış bir durumdur.
Özellikle seçim günü olağanüstü bir güvenlik görevlisinin bulunduğu bir görüntü vardı. Bizim bile ilk defa gördüğümüz üniformalı insanların sandık başlarında ya da okul girişlerinde olduğuna dair tespitlerimiz var.

Türkiye halkı birlikte “hayır” demiştir. Her türlü hukuksuzluk ve zorla değiştirilme çabasının olduğu bir süreci de hepimiz gördük. Muş halkı da her türlü baskı ve zora rağmen iradesini ortaya koydu. Bundan sonra Muş halkı ve Türkiye halkları bir bütün olarak Türkiye’nin demokratikleşmesi için birlikte mücadele etmelidir ve bu konuda edeceğinden de hiç şüphemiz yok.