2 Şubat 2018 Cuma

JİTEM Davası: Bilgiler 'devlet sırrı' denilerek rapordan çıkarıldı


Ankara ve çevre kentlerinde 1993-1996 yılları arasında 19 kişinin katledilmesine ilişkin açılan ve kamuoyunda “Ankara JİTEM Davası” olarak bilinen davanın 23. duruşması, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya sanık ve mağdur avukatları ile izleyiciler katıldı.
Sağlar: 3 parti genel başkanının kararıyla bilgiler çıkarıldı
Mezopatamya Ajansı’nın haberine göre, kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada, daha önce tanık olarak dinlenilmesine karar verilen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Fikri Sağlar konuştu. Sağlar, Meclis Susurluk Komisyonu raporu ile 1997'de Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev yapan Kutlu Savaş tarafından hazırlanan raporlarda faili meçhul cinayetlerle ilgili bilgilerin kapsamlı bir şekilde yer aldığını hatırlattı. Ancak, Sağlar raporlardaki önemli bir kısım bilginin dönemin koalisyon hükümetinde yer alan 3 partinin genel başkanlarının ortak kararıyla "devlet sırrı" şeklinde tanımlanarak, rapordan çıkarıldığını kaydetti.
Yılmaz ve Çiller’in dinlenmesi talep edildi
Sağlar, Kutlu Savaş tarafından hazırlanan rapordan bir alıntı yaparak, "Devlete biat etmeyeceği anlaşılan kişinin infaz edilmesi gerekir ve infaz edilmiştir" ifadelerinin geçtiğini söyledi. Bunun üzerine mağdur avukatlarından Sertaç Ekinci, "İnfaz edilen bu kişi kim?" diye sordu. Sağlar ise bunun raporun mahkemeye sunulması durumunda ortaya çıkacağını; ancak şu an söyleyemeyeceğini belirtti. Söz konusu şahsın bir matbaasının olduğunu ima etmesi üzerine Ekinci, "Bu kişi Behçet Cantürk müdür?" diye sordu. Sağlar da "Evet" diyerek onayladı.
'Sıradan seri cinayetler davası değil’
Avukat Yusuf Alataş da, söz konusu davanın sıradan bir seri cinayet davası olmadığına dikkat çekerek, "Devletin en üst düzey yetkililerinin kararlarıyla işlenen 19 cinayet, bu dosyada bulunmaktadır. Ancak yargılamaya bakıldığında yargılamanın amacı, gerçeğe ulaşması olmasına rağmen ne yazık ki bu dava sürecinde adil bir yargılama yapılmamıştır" ifadesini kullandı.
‘Sanıklar insanlığa karşı suçtan yargılansın’
Avukat Ekinci de dosyadaki sanıkların "insanlığa karşı suç" işlediğini dile getirerek ek bir iddianamenin tanzim edilmesini talep etti. Taleplerin ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, daha önce Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı'ndan istenen raporun beklenmesine ve raporun incelemesinin ardından eski başbakan Mesut Yılmaz'ın dinlenmesi talebinin incelenmesine karar verdi
Avukatların ek iddianame tanzim edilmesi talebini ise reddeden mahkeme, duruşmayı 4 Mayıs’a erteledi
Davanın geçmişi
Dava kapsamında Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yıldırım, Nurettin Güven ve Muhsin Korman “cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında insan öldürmek” suçlarından yargılanıyorlar.
Davanın maktulleri arasında yer alan ve Zorla Kaybetmeler Veritabanı’nda yer verilen, zorla kaybedildiği doğrulanmış olan isimler ise şöyle: “Namık Erdoğan, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Hacı Karay, Adnan Yıldırım, Yusuf Ekinci, Feyzi Aslan, Salih Aslan, Faik Candan ve Abdulmecit Baskın.
22 Aralık 2017 tarihli duruşmada, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller ve eşi Özer Uçuran Çiller’in tanık olarak dinlenmesi talebi, 17 Haziran 2016 tarihli duruşmada ifade veren dönemin İçişleri Bakanı Nahit Menteşe’nin beyanları kastedilerek, “Dönemlerinde işlenen cinayetlerin faillerinden birebir haberdar olmayacaklarının açık olması, aradan geçen zamanın dönemin İçişleri Bakanının dahi haberdar olmadığının mahkemece alınan ifadesinde belirtmiş olması” gerekçesiyle reddedilmişti.