Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme
Kurumu’nun (TKDK) 2020’ye kadar 5 milyar liralık hibe kullandıracağını
duyurması, bu tarz kredilerin genellikle kırsal yaşamı bilmeyen zenginlere
verilmesi sorununu gündeme getirdi. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı
Hüseyin Demirtaş, tarım sektöründeki hibe ve kredilerin ihtiyacı olan küçük
işletmecilere verilip, üretimin canlandırılmasına faydalı olacağı konusunda
endişe taşıdığını aktardı. “Kırsal kalkınmada herkes kesenin ağzını açtı. Ancak
gerçek üreticinin traktörü bile icrada. Perşembenin gelişi çarşambadan
bellidir. Yaklaşan seçimlerin de bu tarz kredilerin artırılmasında etkili
olduğunu düşünüyorum” dedi. Firmalara değil de üreticiye verilen destekleri
olumlu karşıladıklarını ifade eden Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları
Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca ise TKDK’nin Kırsal Kalkınma Aracı
(IPARD) kapsamında kümes yatırımına verdiği destekten memnun olduklarını
anlattı.
‘Küçük üretici alsın’
Kırsaldaki ekonomik faaliyetlerin
çeşitlendirilmesine katkı sağlayıp, yatırım yapmak isteyen girişimciye olanak
sunmaya çalıştıklarını dile getiren TKDK Başkanı Hakan Kalender, Türkiye
genelinde 42 ilde kuruma bağlı koordinatörlüğün faaliyet gösterdiğini ifade
ederek, et ve süt işletmelerinden, yumurta ve tavukçuluğa kadar birçok farklı
sektöre farklı oranlarda hibe dağıttıklarını belirtirken; Demirtaş ise, “Bu
hibe ve krediler, köyde yaşayan yani kırsalı bilen ve ihtiyacı olan aile
işletmelerine sunulursa destekleriz. Ancak genellikle ihaleleri kırsalı
bilmeyen sermaye sahipleri kazanıyor. TZD olarak şirket tarımcılığına karşıyız”
diye konuştu. Sözü edilen TKDK kredi ve hibelerinden tüm üreticilerin istifade
ettiğini; çoğu zaman büyük üreticilerin frenlendiğini ileri süren Sait Koca
ise, en ez desteği kanatlı sektörünün aldığını aktardı. Koca, “Ürün bazlı
destek neredeyse hiç verilmiyor. Sektör olarak kendimizi finanse etmeşe
çalışıyoruz” diye konuştu.
İthalata rağmen kırmızı et üretimi
azaldı
Öte yandan Türkiye’nin kırmızı et
üretimi, artan ithalat ve hayvan sayısına rağmen 2017’nin dördüncü çeyreğinde
bir önceki döneme göre 295 ton azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK)
göre, Türkiye’nin 2017’deki toplam kırmızı et üretimi, 2016’ya göre yüzde 4
azalışla 1 milyon 126 bin 403 ton olarak gerçekleşti. TÜİK’in geçen hafta
yayımladığı Hayvansal Üretim İstatistikleri’ne göre ise, büyükbaş hayvan sayısı
2017’de, bir önceki yıla göre yüzde 13.2 artarak 16 milyon 105 bine
yükselmişti. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet
Atalık, ithal edilen besilik hayvanların bile kesime götürülmesine rağmen
kırmızı et üretiminin artırılamamasını eleştirdi. Atalık, “Fiyata ve ithalata
dayalı bir politika izleniyor. Üretimimizi kendi politikamız çerçevesinde
yapmadığımız için yeterince et üretimi sağlayamıyoruz. İthalata dayalı
hayvancılık sürdürülmeye çalışıldıkça üretimde başarılı olamayız” diye konuştu.