1 Şubat 2018 Perşembe
‘OHAL Komisyonu bir yılda sadece 41 mağduriyeti giderdi’
CHP’li Veli Ağbaba OHAL Komisyonu’nun 105 bin 151 müracaattan bugüne kadar binde 14’ünü değerlendirmeye aldığını belirtti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, OHAL Komisyonuna yapılan 105 bin 151 müracaattan bugüne kadar binde 14’ünün değerlendirmeye alındığını belirterek, “Mağdur olan binlerce kişi kimsenin umurunda değil. Bu hızla müracaatları ancak 10 yıl sonra bitirirler” dedi.
Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu 23 Ocak tarihli OHAL KHK’si ile kuruldu. Çalışmalarına kurulduktan 4 ay sonra başlayabilen komisyon, ilk başvurularını 17 Temmuz’da aldı. Komisyon ilk kararını kuruluşunun üzerinden 11 ay geçtikten sonra 22 Aralık 2017 tarihinde verdi. Komisyonun çalışmaları ile ilgili AKP Hükümeti tarafından verilen bilgilere göre şu ana kadar Olağanüstü Hal İşlemi İnceleme Komisyonuna 105 bin 151 kişi müracaatta bulunulduğu, komisyonun bin 562 kişi hakkında karar verdiği, bu kararlardan 41’i hakkında ‘kabul’ kararı verildiği, diğerlerinin ‘ret’ şeklinde olduğu belirtildi. Ret kararlarının yerel mahkemelerin görevsizlik veya takipsizlik kararlarına dayanılarak verilmesi dikkat çekti.
‘RAKAMLAR ÜRKÜTÜCÜ BOYUTTA’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, açıklanan rakamların mağdur kişiler için ürkütücü boyutta olduğunu söyledi. “OHAL Komisyonu’nun incelediği bin 562 kişiden sadece 41’i hakkında ‘kabul’ kararı vermesi, hukuki süreçten kaynaklı sebeplerle bin 521 nin reddedilmesi komisyonun başarısını gözler önüne sermektedir. Bugüne kadar başvuranların binde 14’ünün değerlendirilmesi, değerlendirilenlerden binde 38’i hakkında kabul kararı verilmesi komisyonun AKP’nin noterliğini yaptığını göstermektedir. Komisyonun kuruluşu esnasında da dile getirdiğimiz gibi, OHAL Komisyonu binlerce mağdurun hak arama yollarını tıkamak için kurulmuştur” dedi.
OHAL Komisyonu'nda kaç kişi neden reddedildi?
Ağbaba, açıklamasının devamında kuruluşunun üzerinden 1 yıl geçtikten sonra sadece 41 mağduriyeti gideren OHAL Komisyonunun bu hızla kendisine yapılan başvuruları ancak 10 yılda bitireceğini kaydederek, “Süreç uzadıkça mağduriyetler de artmakta, geri dönüşü olmayan yeni sorunlar ortaya çıkmaktadır. Kağnı hızında ilerleyen bu süreç zaten hukuksuz olan binlerce ihraç, mağdurları ve ailelerinin hukuka inançlarının yitirilmesine sebep olacaktır” dedi.