9 Mart 2018 Cuma

Binlerce kadın OHAL'e inat tek ses: Birlikte güçlüyüz, itaat etmiyoruz Diyerek 8 Marttta Sokağa Çıktı.!


İstiklal Caddesi'nde buluşan binlerce kadın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde coşkuyla "Birlikte Güçlüyüz" diye haykırdı. Fransız Kültür Merkezi önünde başlayan yürüyüş renkli anlara sahne oldu.
OHAL'e inat büyük coşku
Polisin kalabalık önlem aldığı yürüyüşte binlerce kadın "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Dolapta zıkkımın kökü sokakta isyan var" sloganlarını attı.
"Yasaklamalarla eşitlik talebimizi ortadan kaldıramazlar"
OHAL olmasına karşın kadınların sokakta var olduğu söyleyen Kaos GL'den avukat Yasemin Öz, "Kadınların direnişleri bitmiyor. Yasaklamalar ile eşitlik talebimizi ortadan kaldıramazlar. Yasaklama da olsa biz mücadelemiz haklı ve yasal olduğu için devam edeceğiz buna.
Aileleri aranan Kampüs Cadıları da yürüyüşte: Üniversiteli kadınların sesiyiz
n Gizem Işık, "Kampüs Cadıları'na üye olmak suç değil. Kampüs Cadıları üniversiteli kadınların sesidir, onların talebi, direnişiyiz. Kampüs Cadıları'na üye olmak ötekileştirmeden tüm yaşamsal haklara sahip çıkmak demektir. Biz mücadelemize devam edeceğiz. İyi ki 'Kampüs Cadısıyız' diye konuştu.
Yürüyüşe HDP'li vekil Filiz Kerestecioğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da katıldı.
3 dilde açıklama
Tünelde sona eren yürüyüşte Türkçe, Arapça, ve Kürtçe dillerinde okunan basın açıklamasında, "Kadınların mücadelesinin bildiğimiz tarihi yüzyılı aştı. Baskı varsa direniş baki, adları tarihe sığmasa da kadınlar hep direndiler, hayatlarına sahip çıktılar.
Artık yeter demek çok yersiz. En baştan beri yeter. Bizler başka bir dünyayı hayal etmekle başladık, kurmanın dayanışma ile mümkün olacağını biliyoruz" denildi. Kadınlar açıklamanın ardından halay çekerek dağıldı.
Ankara'da da coşkulu kutlama
Ankara'da Kuğulu Park'ta Çankaya Belediyesi'nin dağıttığı Mor şemsiyeler altında toplanan kadınlar, 'Yaşasın feminist mücadelemiz' diyerek coşku içinde Kadınlar Günü'nü kutladılar. Yüksel'de ise polis kadınlara müdahale etti. Müdahale sırasında gözaltına alınanlar oldu.
Eskişehir
Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nun (EDKP) çağrısıyla Espark AVM önünde bir araya gelen kadınlar, “Yaşamın kendisiyiz, birlikte güçlüyüz” pankartı açtı.
Adalar Migros’a kadar sloganlar ve zılgıtlarla yürüyen kadınlar, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadınlar yürüyor mücadele büyüyor”, “Susma haykır eşcinseller vardır”, “Kadın yaşam özgürlük” sloganlarını attı. Eylem, basın açıklamasının ardından sona erdi.
Çanakkale
Çanakkale kadın dayanışmasının çağrısı Golf Çay Bahçesi önünde bir araya gelen kadınlar Mümtaz Pirinçiler Meydanı’na yürüdü. “Özgurlukte ısrarcıyız, yaşamda kararlıyız” pankartı ile yürüyen kadınlar slogan, şarkılar ve dövizleri ile Çanakkaleli kadınları dayanışmaya çağırdı. Yürüyüşün ardından Mümtaz Pirinçiler Meydanı’na gelen kadınlar şarkı, halaylar ve danslar ile eğlendi.
Çorum
Çorum Kadın Platformu’nun çağrısı ile kadınlar “Kadınız, her yerdeyiz, birlikte güçlüyüz” diyerek Yeni Kent Meydanında buluştu. “Biz istersek hayat değişir, biz istersek dünya değişir” diyen kadınlar eşitlik, özgürlük ve barış için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Açıklamanın ardından 10 Mart’ta saat 10.30’da Çorum Kadın Platformu’nun düzenlediği kahvaltı etkinliğine çağrı yapıldı.
Kocaeli
Kocaeli Kadın Platformu olarak insan hakları parkında buluşarak basın acıklaması yapıldı. Açıklamayı kadın platformu adına Sibel Yılmaz yaptı. Eylemde CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan’da söz aldı.
Bursa
Bursa’da 8 Mart’ta bir araya gelerek sağanak yağmura rağmen sokağa çıkan kadınlar Setbaşı’ndan Heykel’e yürüyerek basın açıklaması gerçekleştirdi.