12 Mart 2018 Pazartesi

Efrîn’in İşgali Topyekün Kürt ve demokrasi güçlerinin direnişiyle önlenebilir ?


T.C işgal birlikleri Efrîn’i kuşatmış durumda. Efrîn halkı ve onun silahlı gücü olan YPG’nin Efrîn’i sonuna kadar savunacağı kesindir, lakin bu, işgalci devleti yenilgiye uğratmak için yeterli değil. Zira koşullar akla hayale sığmayacak derecede eşitsizdir.
Peki, T.C işgalci gücü nasıl durdurulabilir? İşgali durduracak en temel güç, YPG ve onun dayandığı Efrîn halkının direnişidir. Bu direniş 2 aydır devam ediyor.
Geç de olsa başka dinamiklerin, güçlerin devreye girmesi şarttır. Aksi halde hem Efrîn işgal edilecek hem de işgalci T.C devleti büyük bir katliam yapacak.
Savaşın Kürtlerin ve onlarla kader birliği yapan demokrasi güçlerinin lehine dönmesi için en azından bir başka dinamiğin, gücün sahneye çıkması gerekiyor.
T.C ordusunu durduracak ve geri çekilmeye zorlayacak tek güç Kürtlerin ve demokrasi güçlerinin ittifak içinde topyekün ayağa kalkmasıdır. Kürtler ve enternasyonal devrimci-demokratik güçlerin topyekûn ayağa kalkarak bulundukları her yerde işgale karşı bir savaş cephesine açmalıdırlar. Bir başka deyişle, Efrîn’de Kürtleri kuşatan T.C devleti, bu kez Kürtler ve demokrasi-ve özgürlük güçleri tarafından özellikle Kuzey Kürdistan ve Türk metropollerinde kuşatılmalıdır.
Şurası kesindir ki, hava gücü olan ve kimyasal silah kullanan bir devlet gücüne karşı şehir/sokak savaşı kazanmak kolay değildir. Dolayısıyla da savaş cephesinin genişletilmesi ve T.C devletinin her yerde kuşatılması şarttır. Bu da ancak savaşı Kuzey Kürdistan’a ve Batıda metropol kentlerine taşımakla mümkündür. Yani gerillanın yoğunluklu savaş başlatması, Kürt kitlesinin ise bulunduğu her yeri düşmanı felce uğratmak için direniş alanına çevirmesi şarttır. Tabii bu, Kuzey Kürtleriyle sınırlı kalmamalı, Güney ve Doğu Kürtleri de T.C devletinin işgaline karşı seferberlik başlatmalıdır.
Dahası Kürt hareketi artık ABD, Rusya ve emperyalistlerin oyuncağı BM'ye güvenmemeli. Bunlarıda harekete geçirecek olanın Kürt ve demokrasi güçlerinin topyekûn direnişi olacaktır.
Er ya da geç, Efrîn Türklerin Vietnam’ı olacağını unutmayalım. ,
Efrinin işgal edilerek zoraki araplaştırılmasına ve şeriatçılar için alan açılmasına geçit vermemek için birleşik direnişin büyütülmesi gerekiyor.
Hindistan