15 Mart 2018 Perşembe

Hatayın Samandağ'ı İlçesinde polis tarafından infaz edilen gencin vurulma anı görüntüleri Valiliğin açıklamalarını yalanlıyor..!


Hatay'ın Samandağ ilçesinde 12 Mart Pazartesi gecesi polisin 'dur ihtarına uymadığı' iddiasıyla öldürülen 23 yaşındaki Güven Oğurol'un vurulma anına ait kamera görüntüsü ortaya çıktı. Bir işyerine ait güvenlik kamerasına yansıyan görüntüde Oğurol'un polislerden kaçmadığı, bir araçtan inerek yavaşça yürüyen 3 polisin Uğurol'un aracına ateş ettiği görülüyor.
Görüntülerde Yeni Park civarında aracıyla park halinde bekleyen Oğurol'un yanına yanaşarak duran araçtan 3 kişi iniyor. Polis aracın yanına geldiğinde park halinden yavaşça çıkan Oğurol'a 6 kez ateş ediyor. Vurulma anında sokakta geçenler telaş halinde koşuşturuyor.
Birgün'den Erk Acarer'e konuşan Oğurol ailesinin avukatı Tugay Abacı, "Dosyada gizlilik kararı var. Buna rağmen ailenin yaydığı kamera kayıtlarında açıkça görülüyor. Uygulama noktası olmadığı sabit. Aynı şekilde 'dur ihtarı yapılmadığı' da yine sabit. Araç duruyor, polisler yaklaşınca hareketleniyor" dedi.
23 yaşındaki Uğurol’un bir süre önce bir kafede oturduğunu söyleyen Avukat Tugay Abacı, "3 polis var, isteselerdi şahsı oradan alabilirlerdi. Ancak bunu yapmadılar. İlçede tanınan bir genç. Uyuşturucu kullanıyor. Adli kayıtları var, ancak uyuşturucu sattığına dair bir bilgimiz yok. Ama bunların zaten önemi yok. Yasada polisin yetkileri açık. Değil uyuşturucu satıcısı, uyuşturucu baronu olsa fark etmez. Olayda ‘önlenebilirlik’ ve ‘engellenebilirlik’ ilkesine uyulmadı. Öte yandan Valiliğin olayla ilgili bilgisi olduğunu bile düşünmüyoruz. Valilik açıklaması daha çok polis bültenine benziyor" şeklinde konuştu.
'POLİS ARACININ YANINDAN GEÇİYOR AMA DURDURMUYORLAR'
Basına açıklama yapan aile avukatlarından Anıl Cevahir Can ise şöyle konuştu:
"Polis araca 6 kurşun sıkıyor. Kurşunlardan biri sol tekere diğeri de şoför mahalline denk gelecek şekilde arka camın iki santimetre altına isabet ediyor. Şahsın sırtından giren kurşun göğüs mesafesinden çıkıyor. Kamera kayıtlarını gördüm, şahıs aracıyla polis aracının yanından geçiyor durdurmuyorlar. Kaçmasın diye aracı kıstırabilirlerdi. Şahsın 5-6 metre arkasına park ediyorlar. Polisler araçtan silahla iniyor aracın yanına vardıklarında araç hareket ediyor. Ondan sonra arkadan ateş başlıyor. Olayın olduğu yer kontrol noktası değil çarşı merkezi. Hakkında denetimli serbestliği ihlalden yakalama kararı var. Mahkeme kararı da olabilir henüz teyit etmedim. Çocuk, ana caddede polisin yanından geçiyor durdurmuyorlar. Uyarı ateşi açılıp açılmadığı kameralarda belli değil. Polis memurlarının tanıdığı bir çocuk. Burası küçük bir yer. Herkes birbirini tanır. Halkın tepkisi o yüzden. Polis memurunun serbest bırakılmasına ilişkin itirazdan bulunduk. Hakkında var olan yakalama kararları kaç adet olursa olsun. O an silahlı bir suç işleme kastı olmadıktan sonra, araca sayısız ateş edilmesi yaşam hakkının ihlalidir. Polisin görevi şüpheli veya hakkında yakalama kararı olan kişiyi yaşam hakkını ihlal etmeden kanuna teslim etmektir."
VALİLİK AÇIKLAMASI
Güven Oğurol'un öldürülmesinin ardından bir açıklama yapan Hatay Valiliği bölgede 'kontrol noktası bulunduğunu', 'dur ihtarına uyulmadığını' ve Oğurol'un 'aracı polislerin üzerine sürdüğünü' iddia etmişti.
Valilik açıklamasında şu ifadelere yer verilmişti:
"Filiz Sokak'taki uygulama noktasında görev yapan güvenlik birimlerince yaklaşan bir araca dur ihtarında bulunulmuştur. Sürücünün dur ikazına uymayarak aracı, görevli personelin üzerine sürerek kaçmaya başlaması sonrasında ekipte görevli personel tarafından aracı durdurmak ve şüpheliyi yakalamak amacıyla önce havaya, daha sonra aracın lastiklerine doğru iki el ateş açılmak zorunda kalınmıştır. Şüpheli aracın halkımızın güvenliğini tehdit edebilecek bir olayda kullanılma ihtimalini ortadan kaldırmak maksadıyla kanuni yetki çerçevesinde gelişen olay neticesinde; içerisinde iki kişi bulunan aracı kullanan ve hakkında uyuşturucu madde ticareti yapmak suçundan 3 ayrı yakalama kararı bulunan G.O. isimli şahıs yaralanmıştır. Olay yerine çağırılan ambulans ile hastaneye sevk edilen şahıs, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir."