11 Mart 2018 Pazar

Koru: ‘Ülkemizde İslam tartışması, ‘asansörde halvet’i aşamıyor’..!


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı konuşmada, "İslam'ın güncellenmesinin gerektiğini bilmeyecek kadar da aciz bunlar. Siz İslam'ı 14 asır öncesi hükümleri ile bugün uygulayamazsınız" demesi büyük tepki topladı.
Erdoğan, sözlerinin tepkiyle karşılanmasının ardından Cuma günü ikinci bir açıklama yaparak, "Biz dinde reform aramıyoruz. Haddimize mi?" dedi.
Fehmi Koru, kişisel blog sayfasında bugün yayımlanan ‘’‘’İslam, İslam’’ deniyor, ama İslam hiç gündemde değil… Kısa bir değini…’’ başlıklı yazısında, İslam üzerine önemli bir tartışma gündemine yol açmasını umut ettiği bu söylemin siyasete kurban gittiğini ifade ediyor.
Koru, ‘’Kalemi eline alan, kendisine mikrofon uzatılan hemen herkes konuya ‘siyasi’ açıdan haklı çıkmak veya karşı tarafı haksız çıkarmak amacıyla yaklaşıyor. Ve tabii yazık oluyor,’’ değerlendirmesinde bulunuyor.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının - Müslüman olmayanlar da dahil - hiç değilse ‘kültür’ olarak, İslam çevresi içerisinde kabul edilebileceğini ifade eden Koru, buna rağmen hiç kimsenin İslam ile ilgili meseleleri dert edinmemesinden şikayetçi.
Kendilerini ‘dindar’ olarak tanımlayanlar aileden öğrendikleri ve etraftan duyduklarını ‘din’ olarak bellerken din konusunda ‘kayıtsız’ kalanlar da ‘din’ olarak yalnızca ne kadar olumsuz görüş varsa onları doğru kabul ediyorlar.
Koru, son 16 yıl içerisinde eğitim alanında gerçekleştirilen dini konulardaki yoğun müfredata rağmen hiç bir şeyin değişmediğini ifade ediyor. Sözlerine şöyle devam ediyor Koru:
‘’Halkının yüzde 99’u müslüman bir ‘İslam ülkesi’ olarak bilinen Türkiye’de İslam bir gündem maddesi olamıyor. Hemen hiçbir konuya İslami boyutuyla ele alıp değerlendirmiyoruz.
En çok kullandıkları sözcük ‘İslam’ olan politikacılarımız bile aldıkları kararları her türlü mihenge vuruyor da, onları inançları ile tarttıklarının ipuçlarını uygulamalarından almamız mümkün olmuyor.
İnsafsız mı geldi, gelmesin.’’
Koru sadece siyasileri hedefe koymanın adil olmadığını düşünüyor. Aydınlarımız ve bilimadamlarımı arasında da entellektüel bir İslami tartışmayı dert etmiyor kendine.
Koru, ‘’son iki yıldır ülkemizi ilgilendiren pek çok gelişme birbiri ardına yaşanıyor; toplumu ve tek tek bireylerin hayatlarını derinden etkileyen olaylara İslami açıdan yaklaşıldığıyla ilgili herhangi bir değerlendirme okuduğunuzu hatırlıyor musunuz?’’ sorusunu soruyor.
‘’Varsa yoksa asansörde halvet türü konular gündemde,’’ diyen Koru, Erdoğan’ın başlattığı tartışmanın ertesi günü yaptığı tamamlayıcı açıklama ile kapanmasını büyük bir kayıp olarak görüyor.