25 Ekim 2017 Çarşamba

Barzani Bağımsızlık Referandum sonuçlarını askıya aldı Erbil’den Bağdat’a ‘ateşkes ve diyalog’ çağrısı geldi..!

Irak Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumunda yüzde 92 oranında ‘Evet’ çıkmıştı.
başta Irak Başbakanı Haydar El İbadi olmak üzere emperyalistler ve bölge gerici devletleri ağız birliği içinde referandumun “meşru olmadığını” söylemiş ve sonuçların iptalini istemiştiler. İlk dönemler Barzani ve ekibi referandumu iptal etmeyeceklerini ve direneceklerini açıklasa da, halkın gücüne değil, emperyalist ve gerici devlerin ipine tutunan Barzani ve kliği gelen baskı ve kuşatmaya dayanamayarak bağımsızlık referandumunun sonuçlarında vazgeçtiğini ilan etti.
Barzanin yönetiminin direniş yerine teslimiyet yolunu seçen tutumunu bilen BIrak merkezi hükümeti ve Haşdi Şabi’nin ortak askeri harekatı ile birlikte Kerkük’e saldırı başlatılmış ve kenti peşmerge güçlerinin çekilmesiyle kontrolüne geçirmişti.
BBC Türkçe’nin haberine göre yaşanan gerilimin ardından Erbil yönetimi, bağımsızlık referandumunun sonuçlarını askıya alma kararı vererek, Bağdat’a “ateşkes ve diyalog” çağrısı yaptı. Barzani işbirlikçi çizgisi nedeniyle dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan oldu.
Yapılan açıklamada, “Şiddetin ve çatışmaların daha fazla yayılmasını engellemek için sorumlu hareket etmeliyiz” ifadesi yer aldı.
Bölgedeki tüm askeri operasyonları sonlandırma çağrısının yapıldığı açıklamanın devamında, “Savaşmak iki tarafa da zafer kazandırmayacağı gibi ülkeyi düzensizlik ve kaosa götürecek” denildi.
Erbil’den yapılan açıklamada, “federal hükümetle Irak anayasası çerçevesinde görüşmeye hazır olunduğu” vurgusu da yer aldı.