30 Ekim 2017 Pazartesi

Cumhuriyet ve Özgür Gündem davaları bugün görülüyor..!

Cumhuriyet davasının 4. duruşmasına bugün saat 9.30’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde devam edilecek. Gazetenin yayın politikasının suçlama konusu edildiği soruşturma ve devamında açılan dava kapsamında Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay 1 yıldır, Muhabir Ahmet Şık 305 gündür, Muhasebe Çalışanı Emre İper 208 gündür tutuklu. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Dağ’ın, “İddianame sorunlu, kabul ediyorum” demesine karşın, Sabuncu, Atalay, Şık ve İper, 4. duruşmaya tutuklu olarak katılacak.
Cumhuriyet davasına katılım çağrısı yapan gazeteciler ise sosyal medyada bir kampanya başlattı. #Yarın9daÇağlayanda etiketiyle başlatılan kampanya kısa sürede TT’de ilk sıralara yerleşti. Sosyal medya üzerinden mesaj paylaşan gazeteciler ise, “Gazetecilerin özgürlüğü toplumun haber alma özgürlüğüdür! Gazetecilere özgürlük ve haber alma hakkı için buluşuyoruz” dedi.
Özgür Gündem davası da bugün
Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile ilgili 16 Ağustos 2016’da İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından açılan davanın 5’inci duruşması ise Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 23. Ağır Ceza Mahkemesinde saat 10.00’da görülecek. Gazetenin Yayın Danışma Kurulu Üyeleri Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Bilge Aykut, Ragıp Zarakolu ve Filiz Koçali, Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ve Yazar Eren Keskin’in yargılandığı davada tutuklu yargılanan Kızılkaya 440 gün, Sancılı ise 301 gün sonra 5’inci defa mahkemeye çıkacak.
Sosyal medyadan her iki davaya da katılım çağrısı yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası, “Cumhuriyet ve Özgür Gündem davalarında yargılanan #GazetecilereÖzgürlük demek için #Yarın9daÇağlayanda buluşuyoruz. #GazetecilikSuçDeğildir” diye yazdı.
İnan Kızılkaya’nın kardeşi Hasan Kızılkaya, basın özgürlüğüne sahip çıkmak isteyen herkesin yarın Çağlayan Adliyesi’nde olması gerektiğini belirtti.