29 Ekim 2017 Pazar

Geçen haftanın hak ihlalleri (21-27 Ekim): Mahkumlar cezaevinde gözaltına alınıyor..!

Bu hafta Yeni Türkiye’de her hafta olduğu gibi hak ihlalleri yaşandı. Gazeteciler hâkim karşısına çıkarıldı, avukatlar gözaltına alındı, cezaevlerindeki kötü muamele iddiaları arttı.
‘TEHLİKELİ BELİRSİZLİK’ SÜRÜYOR
Türkiye’de hak ihlallerinin aldığı boyut bu hafta AİHM’e taşındı. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Muiznieks, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için yaptıkları başvuruya ilişkin AİHM’e sunduğu dosyada Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni (AİHS) ihlal ettiği belirtildi. Gazetecilere yönelik terör suçlamalarının somut delillere dayanmadığını vurgulayan komiser, “Yasal görevleri terör suçlaması yapılıyor” dedi. Komiser, Türkiye’yi AİHS’in özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5’inci ve ifade özgürlüğüyle ilgili 10’uncu maddelerini ihlal etmekle suçlarken, Venedik Komisyonu’nun ceza kanununa dair yıllar önce “Tehlikeli belirsizlik” tanımlaması yaptığını anımsattı.
HAK SAVUNCULARI 113 GÜN SONRA ÖZGÜRLER
Temmuz’da Büyükada’da toplantı halindeyken gözaltına alındıktan sonra sekizi tutuklanan 10 insan hakları savunucusunun ilk duruşması da bu hafta görülen duruşmalar arasındaydı. İstanbul 35’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada savcı, sekiz kişiden yedisinin tahliyesini talep ederken İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden (İHGD) Veli Acu’nun tutukluluğunun devamını istedi. Mahkeme, tüm sanıkların tahliyesine karar verdi.
SAVUNMA HAKKINA GÖZALTI
677 Sayılı KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği’nin İzmir Şubesi’ne polisler tarafından baskın düzenlendi. Polis baskınında yedi avukatın gözaltına alındığı duyuruldu.
HAK SAVUNUCUSU GEYLANİ TUTUKLANDI

Roboski Katliamı’nın ardından yaşamını yitirenlerin aileleri ile dayanışmak için köye yerleşen hak savunucusu Meral Geylani, ‘örgüt üyesi olmak’ suçlaması ile sevk edildiği mahkemece tutuklandı.