12 Eylül Faşist Darbesi’nin bir ürünü olan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 1982’de darbe döneminde hazırlanmasının ardından defalarca değişikliğe uğrayarak günümüze gelen “Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği”ni kaldırdı. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), üniversitelerde çalışanlara uygulanacak disiplin cezalarının YÖK tarafından düzenlenmesini öngören kanun hükmünü iptal etmesi, YÖK Genel Kurulu’nun 12 Kasım 2015’te disiplin hükümleriyle ilgili yeni karar alması ve Danıştay 8’inci Dairesi’nin disiplin yönetmeliğinde kanunda bulunmayan hükümlerin uygulanamayacağına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı ile başlayan süreçte YÖK, 35 yıllık disiplin yönetmeliğini tamamen kaldırdı.
1 sene sonra adım
Yüksek mahkeme kararlarının ardından konuyu TBMM gündemine getiren ve 9 Aralık 2016’da Resmi Gazete’de yayımlanan eğitim torba yasası ile belirlenen yeni disiplin maddelerinin ardından YÖK, 1 yıl sonra yükseköğretim kurumlarında yönetici, öğretim elemanları ve memurların disiplin soruşturması, görevden uzaklaştırma ve itiraz usulleri ile uygulama şeklinin yer aldığı yönetmeliği kaldırdı. YÖK’ün 35 yıldır çeşitli eklerle kullandığı yönetmeliğin kaldırılmasının ardından yerine yeni bir yönetmeliğin konmamış olması da dikkat çekti.
Yeni yönetmelik yolda
Edinilen bilgiye göre, YÖK üzerinden 1 yıl geçse de üniversitelerde akademisyenlere yönelik yeni disiplin hükümlerinin uygulanmasında önce kanunla çelişen yönetmeliği kaldırma yoluna gitti. Kanunun yönetmelikten üstte olması nedeniyle bir boşluk olmadığı belirtilirken, önümüzdeki günlerde YÖK’ün defalarca değişmesine karşın darbe hükümlerini barındıran yönetmelik yerine OHAL döneminde hazırlanan kanunla belirlenmiş maddelerin yer aldığı yeni yönetmeliği yayımlanması bekleniyor.
Kanunla sıkılaştırıldı
Kanun kapsamında hazırlanacak yeni yönetmelikte disiplin cezaları uyarma, kınama, aylıktan veya ücretten kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla ücretten kesme, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma ve kamu görevinden çıkarma cezaları olarak belirlenecek. YÖK başkanına disiplin amiri olarak doğrudan soruşturma açabilme yetkisi verilecek yönetmelikte “boykot ve işgal eylemlerine katılmak”, kademe ilerlemesinin durdurulması; “intihal”, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma, “Terör niteliğinde eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri desteklemek” kamu görevinden çıkarma cezası kapsamında olacak. Zamanaşımı düzenlemesiyle yargı tarafından iptal edilen disiplin cezaları tekrar tesis edilebilecek. Yeni yönetmelikte “Yükseköğretim kurumları içinde siyasi parti faaliyetinde bulunmak veya siyasi parti propagandası yapmak” kınama cezasına neden olacak.