Paşabahçe Kırklareli Cam fabrikasında fırın kapatma gerekçesiyle işten atılan ve direnişe geçen 90 işçinin, “İş, aş, adalet” talebiyle Tuzla’da bulunan Şişecam Genel Merkezi’ne başlattığı yürüyüş devam ediyor. Başta cam işçileri olmak üzere herkese dayanışma çağrılarını yineleyen işçilere yürüyüş boyunca destekler de devam ediyor.
Lüleburgaz’da kurduklaru çadır önünden yürümeye başlayan cam işçileri ilk geceyi Evrensekiz sapağında geçirdi. İlk gün beklediklerinden fazla destek aldıklarını ifade eden işçiler, “Lüleburgaz halkına bir kez daha çok teşekkür ederiz. İlk 10 kilometrede bizi yalnız bırakmadılar. Moraller çok yüksek” dedi.
İşçiler öğle saatlerine doğru, ikinci konaklama durağı olan olan Muratlı kavşağına doğru hareket etti. Kristal-İş’ten de işçilerin telefonlarına “Saat 17.00’te Muratlı kavşağında, işten atılan işçilere destek olmak amacıyla toplanılacaktır” şeklinde bir mesaj geldi.
Kristal-İş ise mesajın “siteyi ele geçiren hackerlar” tarafından atıldığını söyledi. Edinilen bilgilere göre işyeri temsilcileri, fabikalarda bölümleri dolaşarak çalışan işçilere desteğe gidilmeyeceğini söyledi.
Ayrıca KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ve Eğitim Sen üyeleri de yürüyüşe katılarak işçilere destek verdi.
KOMŞULARDAN BRANDA VE BATTANİYE
Macit Nurtekin, işten atılan işçilerden birinin babası. Gece çocuğunun üşüdüğünü öğrenince, komşulardan topladığı brandaları ve battaniyeleri gece saat 03.00’te kamp alanına getirerek, çadırların üstüne örttü. Geceyi Trakya’nın ayazında geçiren işçiler, “İyi ki brandalar vardı, battaniyeler vadı. Yoksa donardık” diyerek Macit Nurtekin’e teşekkür etti.
‘SENDİKANIN DESTEĞİNİ GÖRMEDİK’
İşten atılan işçilerin sözcüsü Aydın Şahin, yaptıkları yürüyüş ve amaçları hakkında bilgi verdi.
Hiçbir çözüm yolu gösterilmeden haksız ve hukuksuz bir şekilde işten atıldıklarını ifade eden Şahin, “İşimizi tekrardan geri kazanma, çözüm önerilerimizi sunma konusunda 17 gün boyunca sendika binasında direnişe başladık. Fakat 17 gün boyunca herhangi bir somut adımla karşılaşmayınca, Tuzla’da bulunan Şişecam Genel Merkezi’ne sesimiz daha net ve duyurmak maksadıyla bu yürüyüşe başladık” dedi. İşten atılan işçiler ve aileleri olarak kendi inisiyatifleriyle bu yürüyüş kararını aldıklarını dile getiren Şahin, şimdiye kadar Kristal-İş Sendikası’ndan herhangi bir destek göremediklerinin vurguladı.
‘İKİ GÜNDEN SONRA TEMPOYU ARTTIRACAĞIZ’
Yürüyüş hakkında da bilgi veren Şahin, yürüyüşün ilk iki gününde ailelerinin ve arkadaşlarının yürüyüşe alışmaları amacıyla günde 10-12 kilometre hedeflediklerini belirterek, daha sonrasında da yürüyüş temposunu arttırmayı planladıklarını söyledi. Yürüyüş boyunca başta Tekirdağ ve Kırklareli belediyeleri olmak üzere CHP’li belediyelerin desteğiyle yemek, barınma ve çeşitli ihtiyaçlarını giderdiklerini dile getiren Şahin, başka belediyelerle de irtibat halinde olduklarını ve güzergah üzerinde bulunan belediyelerin kendilerine destek olacaklarını ifade etti.
Bu akşam Muratlı Kavşağı’nda mola vereceklerini aktaran Şahin, yarın Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde olmayı hedeflediklerini belirtti.
İşten Atmaya karşı İşçiler Eyleme Çıktı
Paşabahçe Kırklareli Cam fabrikasında fırın kapatma gerekçesiyle işten atılan ve direnişe geçen 90 işçi, “İş, aş, adalet” talebiyle Tuzla’da bulunan Şişecam Genel Merkezi’ne doğru yürüyüşe başladı. Cam işçileri 90 işçinin Trakya’da bulunan fabrikalarda işbaşı yapana kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirtti. İşçiler, başta cam işçileri olmak üzere herkesi dayanışmaya çağırdı.
İşten atılan cam işçilerinin yürüyüşünden önce yüzlerce kişi cam işçilerinin direniş çadırının etrafında bir araya geldi. Yürüyüş öncesi bir açıklama yapan işçilerin sözcüsü Aydın Şahin, bugüne kadar kendilerine destek veren her kuruma ve Lüleburgaz halkına teşekkür etti. Desteklerin devam etmesini istediklerini ifade eden Şahin, “Arkamızda halk olduğu sürece kazanacağız” dedi.
Öğle saatlerinde çadır önünden başlayan yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Yürüyüşte sık sık “Direne direne kazanacağız”, “90 işçi dönecek bu iş bitecek”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganları atıldı.
İlk gün 10 kilometre yürüyecek olan işçiler, Lüleburgaz Belediyesinin temin ettiği çadırlarda kalacak. Beslenme ihtiyaçları ise belde ve ilçe belediyeleri tarafından karşılanacak.
‘EVLATLARIMIZI, EŞLERİMİZİ GERİ ALSINLAR’
Günlerdir çoluk çocuk direniş çadırında olduklarını belirten bir işçi yakını, “Sendika şimdiye kadar aidatları kesti ama şimdi işçinin yanında değil. İşçi adaleti kendi arıyor. Bu işçiler mutlaka işlerine geri dönecek” dedi.
İşten çıkarılan 90 kişinin emeklerinin karşılığını istediklerini ifade eden bir işçi yakını da “Sonuna kadar onların arkasındayız. Hiçbir direnişte kadın olmazsa o direniş kazanılmaz” diye konuştu. Eşinin 25 yıldır Şişecam’da çalıştığını ifade eden bir kadın da “İşimizi geri almak için, iş aş adalet için yürüyoruz” dedi. 60 yaşında olduğunu belirten bir kadın da “Benim oğlum çıkarıldı. Ben 17 gündür buradayım. Bizim evlatlarımızı geri alsınlar, biz bunu istiyoruz. Haksızlığa uğradık ve yürüyüşe geçiyoruz” diye konuştu.