Georgetown Institute for Women, Peace and Security (GİWPS) ve The Peace Research Institute Oslo (PRIO) “Ulusların barış ve güvenliğinin anahtarı, kadınların toplum içerisindeki yerinin geliştirmesine bağlıdır” başlıklı yayınladıkları 84 sayfalık bir raporla 153 ülkedeki kadınların toplum içerisindeki yerlerine ve yaşadıkları duruma dikkat çekti.
Kadınların dünya genelinde birçok alanda gözle görülür bir eşitsizlikle karşı karşıya olunduğuna vurgu yapılan raporda, özellikle savaş bölgelerinde yaşayan kadınların büyük bir mağduriyet içinde olunduğuna vurgu yapıldı.
Kadınların birçok alanda ayrımcılıkla karşı karşıya olunduğuna değinilen raporda, özellikle 3 sınıf ülkelerdeki kadınların yaşam stantlarının çok düşük olduğu belirtildi.
Çatışma ortamlarında kadına yönelik uygulanan cinsel şiddetin hala devam ettiğine vurgu yapılan raporda, “Günümüzde devam eden savaşlar ve çatışmalar milyonlarca insanı doğrudan etkiliyor. Özellikle kadınlar bu ortamlarda doğrudan bir şiddete maruz kalıyor.” denildi.
TÜRKİYE EN KÖTÜ 105. ÜLKE
153 ülke arasından 105’ci sırada yer alan Türkiye’ye bu sıralamayla kadın hakları noktasında birçok 3’cü sınıf ülkenin bile gerisinde kaldı. Raporda, Türkiye’de ki kadınların en yüzde 40’nın şiddette maruz kalarak yaşadığı ifade edildi.
Türkiye cinsiyet eşitliği noktasında paradoksal bir yapıya sahiptir denilen raporda, “Türkiye’de kadınlar neredeyse akademik pozisyonların yasını elinde tutuyor. Ülkedeki mühendislerin ve avukatların 3 de biri kadınlar dan oluşuyor. Ancak, bugün Bakanlar Kabinesinde sadece bir kadın var” denildi.
TÜRKİYE’DE KADINLARIN YÜZDE 40 ŞİDDET ALTINDA YAŞIYOR
Kadınların parlamentodaki oranın yüzde 15 gibi düşük bir seviyede de olduğuna da değinilen raporda, devamla şunlar ifade edildi: “Kadınlar toplumsal alanda birçok ayrımcılıkla karşı karşıya. Özellikle hukuksal ayrımcılık kendisini çok hissettiriyor. Türkiye’deki kadınların en az yüzde 40’ı bir şekilde şiddete uğramış durumda ve şiddet altında yaşıyor. Kadınlar büyük bir bölümü hayatlarının bir kesiminde ya eşinde ya da başka birisi tarafından cinsel veya başka türlü bir şiddete maruz kalıyor.”
‘SİYASİ İRADEYE GÖRE KADININ ROLÜ ANNELİKTEN İBARET!’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kadın ve erkeği eşit konuma getiremezsiniz, o fıtrata terstir” sözünün hatırlatıldığı raporda, “Türkiye’deki hâkim siyasi irade kadın ve erkek eşitliğine inanmıyor. Onlar geleneksel bir mantıkla kadının toplumdaki rolünün annelikten ve ev kadınlığından ibaret görüyor” denildi.
Rapora göre kadın hakları noktasında güvenlikli bir şekilde yaşanabilecek en iyi 3 ülke sırasıyla İzlanda, Norveç ve İsviçre olurken en kötü ülkeler ise iç savaşın olduğu Yemen, Suriye ve Afganistan oldu.