19 Ekim 2017 Perşembe

Çocuk Evliliklerin Önünü Açan ve Evlilikte Dini Kuralları Dayatan Müftülere nikah yetkisi, Meclis’ten Kabul edildi..!


Kadın örgütleri ve muhalefet partilerin tüm tepkilere rağmen Meclis Genel Kurulu’na getirilen müftülere nikah kıyma yetkisini de içeren tasarı kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu'nda 'Nüfus Hizmetleri Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve İstanbul ili Eyüp ilçesinin adının Eyüpsultan Olarak Değiştirilmesi ve Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri düzenlendi.
Müftülere nikah kıyma yetkisinin verildiği Kanun Tasarısı'nın altıncı maddesi kabul edildi.
Müftülere Nikah Yapma yetkisi Neden Yasalaştı?
Müftülere nikah yapma yetisi en başta AKP'nin kadınlar üzerinde toplumu dizayn etme muhafazakar planının bir parçasıdır.
Resmi evlilik yetkisinin dini bir görevli olan müftülere verilmesi ile dini gerekçelerle kadının toplumsal cinsiyet rollerini de eşitsizliklerini de kalıplaştıracak bir durum ortaya çıkacak.Müftü dini bir görevli. Resmi bir memur gibi değil. Dolayısıyla halihazırda kadınları evliliğe teşvik eden ve ev içi rollerini pekiştirmeye çalışan bir rol üstleniyorlar. Müftülere evlendirme yetkisi verilmesi ile de kadınların erkeklerle eşitlik durumunun ortadan kalmasına yol açılacak. Kadının medeni hukuktan doğan haklarının tartışmaya açılması anlamına gelecek ve hatta bunların da din kurallarına göre belirlenmesine yol açabilir. Boşanma hakkı, nafaka, mal paylaşımı vs. gibi konularda dini kurallara göre belirleme, tarafların kendi aralarında anlaşması gibi bir yöntemler gündeme gelebilir. Çocuk evlilikler ya da çok eşli evlilik gibi dinen “caiz” olan kurallar yeniden gündeme gelebilir. Medeni Kanundan gelen hakların şeri kurallara göre yeniden tartışmaya açılması için bir ön adım olabilir.”
Mevcut halde resmi Nikah kıymakla yetkili memur ya da kurum sayısında herhangi bir eksiklik söz konusu değil. Buradan hareket ettiğimizde Müftülere nikah yetkisinin gündeme gelmesinin bir nedeni daha var oda göstermelik de olsa ; kadınların erkeklerle eşit olduğunu kabul eden yasaların tartışmaya açılması ve kadınların medeni kanundan doğan hakların içinin boşaltılmasına giden bir süreçin açılması.

Dahası, dini bir görevlinin resmi nikah kıymasının laiklik ilkesine de ters olduğuna bir olgudur. Laik bir ülkede dini görevli resmi nikah kıyamaz. Evlilikte tarafların hiçbir baskı altında kalmaması gerekir ama bu durumda dini bir görevli önünde bunu yapmak baskı oluşturur ve kadınlar üzerindeki baskıyı artırır.