27 Kasım 2017 Pazartesi

166 gündür hücredeler..!

İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) ve Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi (ZDİ) İzmir şubeleri tarafından Denizli T Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin rapor açıklandı. İHD binasındaki toplantıda raporu İHD Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek okudu.
Denizli T Tipi Cezaevi’nin inşaatının Ocak 2017’de tamamlandığını hatırlatan Çiçek, cezaevine Haziran ayında Antalya ve Alanya cezaevlerinden sevkler yapıldığını aktardı. Sevklerin işkenceli yapıldığını kaydeden Çiçek, sevklerle birlikte her gün artan hak ihlali başvuruları aldıklarını söyledi. Kurumlar adına cezaevini 13, 17 ve 20 Kasım’da çok sayıda avukatın ziyaret ettiğini belirten Çiçek, tutsaklarla görüşüldüğünü belirtti.
Ölümü tehdidi eşliğinde işkence
Çiçek, avukatların tespitlerini şöyle aktardı:
* Keyfi uygulamayla tekli hücrelerde tutulması,
* ayakta sayım vermemekten kaynaklı darp edilmeleri ve hücre cezası verilmesi,
* mahpusların havalandırmaya günde sadece 1 saat halinde tek başına çıkarılması, toplu havalandırmaya izin verilmemesi,
* artan provokatif oda aramaları,
* ilgili yerlere yapılan suç duyuruları ve şikâyet dilekçelerinin gönderilmemesi,
* mektup ve faxların gönderilmemesi ve içeri alınmaması,
* mahpusların tedavilerinin yapılmaması,
* ziyarete gelen ailelerine keyfi uygulamalar; çorap, kol saati çıkarılmaması gerekçe gösterilerek mahpuslara disiplin ve hücre cezası verilmesi,
* mahpuslara ‘Hayatın boyunca bu hücrede kalacaksın, teröristler bizim çocuklarımızı öldürüyor, biz de sizi öldüreceğiz’ tehditlerinde bulunulması.
10 tutsak açlık grevinde
Cezaevindeki uygulamalara karşı 10 tutsağın süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olduğunu kaydeden Çiçek, bir grubun 6 Kasım'da; ikinci grubun da 13 Kasım'da açlık grevine başladığını paylaştı. Tutsakların 166 gündür hücrede tutulduğunu aktaran Çiçek, tutsakların taleplerini ise "Tekli odalardan koğuş sistemine geçilmesi, tüm siyasi mahpuslar ile yan yana tutulmak, yazılan dilekçelerinin ilgili kurumlara iletilmesi, havalandırma ve etkinlik haklarının verilmesi" olarak sıraladı.
Sağlık kontrolü de yok
Raporun devamında açlık grevi öncesi ve açlık grevi sırasında cezaevi idaresinin uygulamalarına yer veren Çiçek, "Mahpusların koğuşlarına baskın yapılıp ellerinden, çay, kahve gibi içecekleri alındı. İdare görüşmeye yanaşmayarak görüşme gerçekleştirmedi. İdare tarafından mahpuslara 2 limon, şekerli ve tuzlu su, meyve suyu verilmedi. B-1 ve B-12 vitaminleri mahpuslara hiç verilmemiştir. Doktor kontrollerinin sürekli yapılmadığı, tansiyon, nabız ve kilo kontrolleri düzenli yapılmamaktadır" dedi.