28 Kasım 2017 Salı

Yaşam savunucularına polis barikatı: ÇED toplantısına alınmadılar..!

Doğuş-Bilgili ortaklığıyla Fatih Ormanı’nda hayata geçirilmek istenen ‘Park Orman Tabiat Parkı Projesi’ için hazırlanan ÇED Halkın Katılımı Toplantısı’na girmek isteyen yaşam savunucuları, polis barikatıyla karşılaştı.
Proje için daha önce alınan ‘ÇED gerekli değildir’ kararı İstanbul 13. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiş, bunun üzerine yeni bir ÇED raporu hazırlanmıştı.
İstanbul TİM Center’da düzenlenen Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) halkın katılım toplantısı için sabah saatlerinde Fatih Ormanı kapısında bir araya gelen yaşam savunucuları, ‘Ormana patron olmak için yaptığınız ÇED toplantınız batsın’ yazılı pankart açtı.
Kuzey Ormanları Savunması ve Diren Fatih Ormanı İnisiyatifi’nin yanı sıra TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, Çevre Mühendisleri Odası ve diğer odaların katıldığı eylemde basın açıklamaları yapıldı.
Ormanda villa yapılamaz
Yaşam savunucuları ‘Ormana proje yapılamaz’, ‘Doğuş ve Bilgili ormanıma sulanmayı bırak artık’ yazılı dövizler taşıdı. Sık sık “Bilgili elini ormanlardan çek”, “Doğuş elini ormanlardan çek”, “Ormana villa yapılmaz” diye slogan atan yaşam savunucuları adına ilk olarak Sarıyer Kent Dayanışması’ndan Eray Özgüner konuştu.
Özgüner şöyle dedi: “Sermaye ve iktidar baskısı ile kentin bütününden koparılan; Cendere Vadisi, Maslak 1453, 3. Köprü ve 3. Havalimanı gibi projelerle abluka altına alınan Fatih Ormanı, hiçbir şekilde imara açılmaması gereken bir orman; yok edilmemesi gereken bir doğal yaşam alanıdır. Biz kişisel çıkarlarını değil, yaşamı ve doğayı savunanlar, Fatih Ormanında yaşayan her bir canlının yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz. Bilgili, Doğuş veya ismi ne olursa olsun, ormanımıza göz diken herkesin karşısında olacağız.”
Meslek odaları da ÇED sürecine başlanan projenin etkilerinin değerlendirilerek iptal edilmesini istedi.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Orman Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi adına basın açıklamasını okuyan Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu’ndan Ayşe Yıkıcı şunları söyledi: “ÇED sürecine başlanan projenin, inşası ve işletmesi aşamasındaki etkileri yeniden değerlendirilerek proje ve projeye dayanak olan diğer işlemler iptal edilmelidir. İstanbul’un kuzeyindeki orman ekosisteminin bir parçası olan Fatih Ormanı, hiçbir koşulda yapılaşmaya açılmamalıdır. Meslek odaları olarak konunun takipçisi olacağız ve kamu yararından yana mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
ÇED toplantısına polis barikatı
Kanunen halkın katılımına açık olması gereken ÇED Halkın Katılımı Toplantısı’nda, TİM Center bina kapısının önüne çevik kuvvet barikatı konularak halkın katılımı engellendi.
Söz konusu projede bisiklet, koşu, yürüyüş yolları, kır evleri (bungalovlar), alışveriş birimleri, dini tesis, açık otopark, spor salonları gibi yapılar bulunuyordu