25 Kasım 2017 Cumartesi

296. F Oturması: Wernicke Korsakoff Hastası Kemal Özelmalı serbest bırakılsın..!

Her Cumartesi Galatasaray Meydanı’nda yapılan F Oturması'nın 296. hafta eyleminde, hasta tutsak Kemal Özelmalı'nın serbest bırakılması istendi.
Hapishanelerde artan baskı ve tecrit politikaları teşhir edilerek başlayan eylemde “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “Kemal Özelmalı serbest bırakılsın!”, “Tedavi haktır engellenemez!”, “Tecrit işkencesine son!” sloganları atıldı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına, basın açıklamasını Nimet Tanrıkulu okudu.
Açıklama, OHAL ile birlikte hapishanelerin toplama kampları ve işkence merkezlerine dönüştüğü ifade edilerek başladı. 200 bine yakın tutukluyla ülke tarihinin en büyük hapishane nüfusuna ulaşıldığına dikkat çekilen açıklamada, 50 bine yakın adli tutuklunun da kölelik koşullarında iş yurtlarına çalıştırıldığı ifade edildi. Tutsakların kimlik kartı, ayakta sayım, kelepçeli muayene gibi dayatmalarla karşılaştığı belirtilen açıklamada, LGBTİ bireylerin de gardiyanların cinsel taciz ve tecavüzüne maruz kaldığı ifade edildi.
“Tutuklu olduğunun bile farkında değil ancak tahliye edilmiyor”
Açıklamanın devamında, ‘80 darbesinde 7 yıl hapiste kalan hasta tutsak Kemal Özelmalı’nun durumu anlatıldı. ‘90’larda tekrar tutuklanan Özelmalı’nın katıldığı 2000 Ölüm Orucu’nda zorla müdahale sonucu Wernicke Korsakoff hastalığına yakalandığı ifade edilen açıklamada, hastalığı nedeniyle hapishanede olduğunun bile farkında olmadığı aktarıldı. Özelmalı’nın söylediklerini unutmaya ve çevresindekileri tanımamaya başladığı söylenen açıklamada ayrıca kol, boyun ve bacaklarında kramp oluştuğu, denge problemi yaşadığı ifade edildi. Günlük ihtiyaçlarını diğer tutsakların yardımıyla sağlayabilen Özelmalı’nın hâlâ Adana Kürkçüler F Tipi Hapishanesi’nde kaldığı, son dönemlerde vücudunda titreme ve idrar tutamama gibi sorunlar baş gösterdiği anlatıldı.
Avukatı Beyhan Günyeli’nin, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvuruda, Özelmalı’nın hayatını tek başına idame edemediğini belirterek, 5275 sayılı yasanın 16 maddesi uyarınca infazın ertelenmesi, bunun için de Adli Tıp Kurumu’nda (ATK) muayene edilmesini talep ettiği, ancak Özelmalı’nın, İstanbul ATK’ya sevk edilmediği belirtildi. Onun yerine, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde muayene edilen Özelmalı için “hapishanede kalabileceği” raporu verildiği ifade edildi. Özelmalı hakkında, daha önceki yıllarda alınmış ATK raporlarının bazılarında “hapishanede kalabileceği”nin bazılarında kalamayacağının belirtildiği aktarıldı.
Açıklama Özelmalı ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılması istenerek sona erdi.
Ayrıca bir tutsağın artan baskı ve tecrite karşı kendisini yakma eylemi gerçekleştirdiği, ancak henüz bunun teyit edilemediği açıklandı.

Eylem sloganlarla sona erdi.