26 Kasım 2017 Pazar

Her iki gazeteci kadından biri çalışırken şiddete maruz kalıyor..!

IFJ’nin araştırmasına göre, gazeteci kadınların yüzde 48’i çalışırken şiddete maruz kaldığını söylüyor. Faillerin yüzde 45’i haber kaynağı, politikacı, okur gibi işyeri dışından kişiler. Yüzde 38’i ise patronlar
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (IFJ) araştırmasına göre, neredeyse her iki gazeteci kadından biri, çalışırken cinsel taciz, psikolojik şiddet, dijital taciz veya toplumsal cinsiyet temelli şiddetin diğer biçimlerine maruz kaldığını söylüyor.
IFJ’nin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü öncesi yaptığı araştırmaya 50 ülkeden 400 gazeteci kadın katıldı.
Araştırmaya göre, gazeteci kadınların;
Yüzde 48’i çalışırken toplumsal cinsiyet temelli şiddete maruz kaldı.
Yüzde 44’ü online tacize maruz kaldı.
Yüzde 66’sı şiddet olayını resmi olarak şikayet etmedi.
Resmi şikayette bulunanların yüzde 85’i faile karşı yeterli ve caydırıcı önlemlerin alınmadığını söyledi. Resmi şikayette bulunanların sadece yüzde 12’si sonuçtan memnun.
İşyerlerinin sadece yüzde 26’sı cinsel taciz ve şiddet konusunda politikalara sahip.
Faillerin yüzde 45’i işyeri dışından, haber kaynağı, politikacı, okur gibi kişilerdi. Faillerin yüzde 38’i ise patron ya da işyerindeki üslerden oluştu.
Gazeteci kadınların yüzde 39’u kimliği belirlenemeyen kişilerin tacizine maruz kaldı.
“50 ülkeden gazeteciler aynı hikayeyi anlatıyor”
IFJ Toplumsal Cinsiyet Konseyi Eş Başkanı Mindy Ran şöyle konuştu:
50 ülkeden kadın gazeteci aynı hikayeyi anlatıyor – iş dünyasındaki toplumsal cinsiyete dayalı şiddet yaygın ve buna karşı atılan adımlar neredeyse yok ya da yetersiz. Failleri adalete teslim etmek ve kadın gazetecilerin bu tür saldırıları bildirmeleri için gerekli güvenceyi sağlamak adına acil eylemde bulunmak zorundayız.
IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger ise şunları söyledi:

İşyeri toplu sözleşmeleri ve sağlam raporlama prosedürleri, işyerinde cinsiyete dayalı şiddete karşı mücadele edilmesi için acilen gerekli. Her kıtadaki kadın gazetecilerin uğradığı şiddet ve istismarla mücadele, IFJ ve sendikaları için büyük öncelik olacak