25 Kasım 2017 Cumartesi

Cumartesi Anneleri Nihat Aydoğan’ın akıbetini sordu..!

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı'ndaki 661. hafta eyleminde 23 yıl önce katledilen Nihat Aydoğan'ın akıbeti soruldu.
Eylemde ilk sözü kayıp yakınlarından Hanım Tosun aldı. Devletin, iktidarın, annelerin sesini duymadığını söyleyen Tosun, Zarrab davasından korkan hükümetin, kayıpların bulunması sorumluluğunu yerine getirmediğini belirtti.
Nihat Aydoğan'ın eşi Halime Aydoğan, eşinin gözaltına alınarak kaybedildiğini ifade etti. Savcılığın “Git kocanı dağlarda ara” diyerek gözaltına alındığını inkâr ettiğini aktaran Aydoğan, kayıplarının kemiklerini istediklerini belirterek “Çiçek bırakacak bir mezarımız olsun” dedi.
Bu haftanın basın açıklamasını ise Hatice Onaran okudu. Devletin gözaltında kaybetme politikasına karşı 661 haftadır hakikat ve adalet mücadelesi sürdürüldüğü belirtilerek açıklama başladı.
Gözaltı inkâr edildi, “ölü” diye kayıtlara geçildi
Ardından Nihat Aydoğan’ın 1994 yılında Mardin’de gözaltına alınarak kaybedilmesi anlatıldı. Aydoğan'ın koruculuk dayatmasını kabul etmediği için baskı ile karşılaştığı, bu baskıların oğlunun gerillaya katılmasıyla arttığı ve sürekli gözaltına alınarak işkenceye uğradığı aktarıldı. Son olarak 30 Kasım 1994 sabahı evine yapılan baskında darp edilerek gözaltına alınan Aydoğan'ın, gözleri ve elleri bağlanarak Mardin Jandarma Merkez Komutanlığı'na götürüldüğü söylendi. Resmi makamların, Aydoğan'ın 20 gün sonra nöbetçi savcılığa sevk edildikten sonra serbest bırakıldığını iddia ettiği ifade edilen açıklamada, buna karşın Aydoğan'dan bir daha haber alınamadığına dikkat çekildi.
Yıllar sonra eşinin akıbetinin araştırılması için tekrar savcılığa başvuran Halime Aydoğan’ın, eşinin resmi kayıtlara “ölü” olarak geçildiğini gördüğü aktarıldı. Nüfus idaresine ölüm bildiriminde bulunan köy muhtarının, jandarma komutanının baskısı sonucu bildirim yaptığını itiraf ettiği belirtildi.
Son olarak, ailenin bütün başvurularına ve Aydoğan'ı gözaltına alanların bilinmesine rağmen yıllardır bir adım atılmamasına tepki gösterildi. Açıklamanın ardından eylem sona erdi.