29 Kasım 2017 Çarşamba

Suudi Prens 1 milyar verdi, serbest bırakıldı..!

Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın emriyle 4 Kasım’da başlatılan siyasi operasyon kapsamında gözaltına alınan Eski Suudi Kralı Abdullah’ın oğlu ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın kuzeni Suudi Prens Miteb bin Abdullah’ın serbest kaldığı açıklandı.
Sputnik’in haberine göre bir zamanlar Suudi tahtının varislerinden olan ancak kuzeni Prens Muhammed’in başlattığı soruşturmada gözaltına alınan Prens Miteb’in 1 milyar dolardan fazla bir tutar karşılığında serbest bırakıldığı açıklandı.
Reuters’e konuşan adı açıklanmayan ancak soruşturmada görev alan bir Suudi yetkili, Suudi Arabistan’ın 100 bin kişilik Ulusal Muhafızlarının eski yöneticisi 65 yaşındaki Prens Miteb’in yetkililerle “Kabul edilebilir bir ödeme anlaşması” yaptığını söyledi. Yetkili “Anlaşmanın bilinen vakalardaki yolsuzluğu kabul etmeyi içerdiği de anlaşılıyor” ifadelerini kullandı. AFP’ye konuşan bir Suudi kaynak da, “Evet, Prens Mitab bu sabah serbest bırakıldı” dedi ancak anlaşmayla ilgili ayrıntı vermedi.
Prens Miteb bu ay başında ülkede gözaltına alınan 200’den fazla prens, bakan, bürokrat ve iş adamı arasındaki en etkili siyasi figürdü.
3 KİŞİ DAHA ÖDEME ANLAŞMASI YAPTI
Reuters’e konuşan Suudi yetkili, Prens Miteb dışında yolsuzlukla suçlanan gözaltındaki diğer 3 kişinin de yetkililerle ödeme anlaşması yaptığını söyledi. Suudi yetkili ayrıca savcılığın gözaltındakilerin bazılarını serbest bırakmaya, 5 kişiyi ise yargılamaya karar verdiğini söyledi. Ancak bu kişilerin kimlikleri hakkında bilgi vermedi. Mal varlıklarının dondurulması ve seyahat kısıtlamaları Veliaht Prens Selman’ın kurduğu yolsuzluk karşıtı komitenin görevleri arasındaydı.
Geçen hafta New York Tımes’a röportaj veren Veliaht Prens gözaltındakilerin ‘yüzde 95’inin’ anlaşmaya yanaştığını ve mal varlıklarını devlet hazinesine vermeyi kabul ettiklerini söylemişti.
İKTİDAR HAMLESİ

Suudi Arabistan’da “yolsuzluk karşıtı kampanya” denilen operasyon Veliaht Prens Muhammed’in iktidarını güçlendirme hamlesi olarak değerlendiriliyor. Hazirandaki “saray darbesi” ile Eski Veliaht Prens Muhammed bin Nayif yerine geçen Prens Muhammed’in bu soruşturmadaki asıl hedeflerinden biri Eski Kral Abdullah’ın Şammar aşiretinden olan Prens Miteb’i etkisiz hale getirmekti.