22 Kasım 2017 Çarşamba

Son 10 yılda 10 milyon çocuk savaş kurbanı..!

Öğrenci Veli Derneği (Veli Der), 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü vesilesiyle yaptığı basın açıklamasında Türkiye ve dünyadaki çocuk haklarının durumuna dikkat çekti.
Son 10 yıldan 10 milyon çocuğun savaşlarda yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, çatışmalar nedeniyle yaşanan göç hareketlerinden de en fazla çocuklarını etkilendiğine işaret edildi.
Dünyada 168 milyon çocuk işçinin bulunduğu, bunların 85 milyonunun ağır ve tehlikeli işlerde çalıştığı ifade edilirken, Türkiye’de de 2015 yılında meydana gelen iş cinayetlerinden 63’ünün çocuklar olduğu bilisi paylaşıldı. Bu çocuklardan 18’inin ise 14 yaşın altında olduğu belirtildi.
10 YILDA 10 MİLYON ÇOCUK…
Çocukların savaşlarda yitirildiği, kız erkek farketmeksizin cinsel istismara maruz kaldığı belirtilen açıklamada, Türkiye’deki Ensar Vakfı skandalı hatırlatılarak şunlar kaydedildi:
“Son 10 yılda 10 milyon çocuğun savaşlarda öldüğü, yaklaşık 300 bin çocuğunda dünyanın değişik savaş ve çatışma bölgelerinde savaşmakta olduğu tahmin edilmektedir. Savaşlar aynı zamanda kitlesel göçlerinde nedeni olmakta, bu göçler nedeniyle en fazla hak ihlali yaşayanlar da yine çocuklar olmaktadır.”
‘ÇOCUK İSTİSMARI CİNSİYET GÖZETMİYOR’
“Ülkemizde özellikle Ensar Vakfında erkek çocuklarına uygulanan cinsel istismar ile toplumun gündemine gelen konu daha önce ağırlıklı olarak çocuk evlilikleri üzerinden tartışılmakta idi. Ancak hem Ensar Vakfında yaşanan olay hem kaynaklar göstermektedir ki çocuklara yönelik cinsel istismar cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin tüm çocuklara yönelmektedir.”
‘ÇAĞ ATLADIK’ DİYEN BAKAN BU SAYILARDAN HABERDAR DEĞİL’
“Çocuk dendiğinde herkesin aklına eğitim gelmesine rağmen eğitimde de durum göründüğü kadar parlak değil. Türkiye’de 2015 yılında 15-29 yaş arası ilköğretim okulu diploması olmayanların oranı % 8,2 dir. “Eğitimde çağ atladık” açıklaması yapan sayın Bakan sanırız bu sayılardan haberdar değil.
20 Kasım 1959 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 78 ülkenin temsilcilerinin katıldığı genel oturumda Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni oybirliğiyle kabul etmiştir. 14 Şubat 1990 tarihinde Türkiye tarafından da imzalanan ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda onaylanan Sözleşme 9 Aralık 1994 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanmıştır. Çocuk Hakları Sözleşmesi 27 Ocak 1995 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak 4058 sayılı yasa ile iç hukuk kuralına dönüşmüş ve Türkiye’de de uygulanmaya başlanmıştır. “
ÇOCUKLARIN HAKLARI
“Tüm çocukların sadece çocuk olmaktan doğan haklarının bazıları şunlardır
*Sevgi ve ilgi görmek her çocuğun tabii hakkıdır.
*Dengeli ve düzenli beslenmek her çocuğun hakkıdır.
*Dinlenmek ve eğlenmek her çocuğun hakkıdır.
*Sağlık hizmetlerinden yararlanmak her çocuğun doğal hakkıdır.
*Özgürce oyun oynamak her çocuğun hakkıdır.
*Barınmak ve korunmak her çocuğun olmazsa olmaz bir hakkıdır.
*Okula gitmek ve sağlıklı modern bir eğitim almak her çocuğun hakkıdır.
*Şiddet, istismar, ihmal ve her türlü tehlikelere karşı korunmak her çocuğun hakkıdır.
*Engelli olan çocukların durumlarına uygun eğitim almak hakkıdır.
*Barış içinde, özgürlük içinde savaşlardan uzak yaşamak her çocuğun hakkıdır.
*18 yaşından önce çalıştırılmamak her çocuğun hakkıdır.
Tertemiz bir çevrede yaşamak her çocuğun doğal hakkıdır.
*Tüm haklar her çocuğa ayrım gözetilmeksizin uygulanmalıdır.
*Bu haklardan yararlanmak her çocuğun hakkıdır.

Aradan geçen 58 yıla rağmen Dünyada ve ülkemizde pek çok çocuk hakkı ihlali yaşanmaya devam ediyor. Tüm vatandaşları bu haklar için mücadeleye çağırıyoruz.”