27 Ocak 2018 Cumartesi

Askeri nizamda sayım vermeyen tutuklulara işkence!


Cezaevlerindeki hak ihlalleri artarak devam ediyor. Bir ihlal haberi de Gümüşhane E Tipi Cezaevi’nden geldi. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nde okuyan Hüseyin Bingöl, 2 yıldır tutuklu olduğu Ağrı M Tipi Cezaevi’nden 5 arkadaşıyla birlikte yaklaşık bir ay önce Gümüşhane E Tipi Cezaevi’ne sürgün edildi. Cezaevindeki oğlu ile geçtiğimiz Çarşamba günü telefon görüşmesi yapan baba, oğlu ve arkadaşlarının askeri nizamda sayım vermedikleri gardiyanlar tarafından darp edilip, ardından tek kişilik hücrelere konulduklarını öğrendi.
Mezopotamya Ajansı’na bilgi veren baba Nasrettin Bingöl, “Oğlum bana sevk edildikleri Gümüşhane Cezaevi’nde girişinde çıplak arama dayatıldığını söyledi. Oğlumun 5 arkadaşıyla birlikte kaldığı koğuşa gelen gardiyanlar onlardan askeri nizamda ayakta sayım vermeleri istemiş. Oğlum, bu uygulamayı kabul etmedikleri için cezaevi görevlilerinin işkencesine maruz kaldıklarını belirtti. Gardiyanlar onları darp ederek, onur kırıcı nitelikte küfür ve hakaretler etmiş. Maruz kaldıkları işkence nedeniyle oğlum ve arkadaşlarının yüzünde morluklar ve yaralar oluşmuş. Daha sonra gardiyanlar, onları yerlerde sürükleyerek tek kişilik hücrelere koymuşlar. 15 Ocak tarihinden beri tek kişilik hücrede tutuluyorlar” dedi.
‘Doğru düzgün yemek bile verilmiyor’
Hücreye konuldukları günden beri yine oğlu ve arkadaşlarına doğru düzgün yemek dahi verilmediğini aktaran baba şöyle devam etti: “Kaldıkları hücre çok soğuk olmasına rağmen onlara sadece bir battaniye verilmiş. Bu nedenle oğlum ve arkadaşlarının sağlık durumlarının gittikçe bozulmuş. Revire çıkartılıp çıkartılmadıklarını bilmiyoruz. Bunun yanında oğluma gönderdiğimiz elbise ve kitaplar da verilmiyor. Cezaevi idaresinin bu keyfi ve hukuksuz uygulamalarından dolayı can güvenliklerinden endişeliyim.” 
Hukuki yardım talebiyle İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’ne de başvuruda bulunan baba Bingöl, oğlu ve arkadaşlarına kötü muamelede bulunan cezaevi görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Bingöl, kamuoyuna da duyarlılık çağrısında bulundu. 
Konuyla ilgili MA’nın ulaştığı ve ismini vermek istemeyen bir cezaevi yetkilisi, konuyla ilgili bilgi vermekten kaçınıp, cezaevi savcısına yönlendirdi.